China en India | Een oude en een nieuwe groeimotor
Recent woonde ik een drukbezochte conferentie bij in Hongkong waar grote bedrijven uit opkomend Azië zich presenteerden aan het aandelen-minnende gehoor. Op de conferentie zag en hoorde je van grote afstand een tweetal extreme standpunten onder de deelnemers en sprekers. Allereerst was daar nadrukkelijk een extreem optimisme met betrekking tot alles wat met India te maken heeft in het algemeen en de aandelen van aan de beurs van Mumbai genoteerde bedrijven genoteerd in het bijzonder. Daar tegenover stond een extreem negatief sentiment rond alles wat met China te maken heeft.
Zoals decennia geleden lang het geval is geweest in China, zijn export en overheidsinvesteringen de laatste tijd weer de enige groeimotoren. Met andere woorden: het zijn steeds dezelfde oude bekende stuwmotoren die de Chinese economische groei moeten aanjagen. Wat node gemist wordt is de consument. De kernvraag voor wat betreft de toekomstige groeimogelijkheden in China luidt dan ook: wanneer wordt consumptie de nieuwe aanjager van de (nieuwe) economie?
Ondanks al het negativisme rondom China, waren er onlangs toch ook een paar positieve ontwikkelingen. Zo keurde China recent nog een plan goed voor de eerste verhoging van de pensioenleeftijd sinds 1978. De pensioenleeftijd voor mannen gaat van 60 naar 63 en voor vrouwen van 50-55 naar 55-58.
Een tweede positieve ontwikkeling is de rentedaling die onlangs nog is ingezet. Dit heeft inmiddels geleid tot een aanzienlijke verlaging van de hypotheekrente. Een trend die de dolende onroerendgoedsector vlot zou moeten trekken.
Tenslotte was China duidelijk ‘oversold’. Niets deugde en het sentiment was extreem negatief. Tot eind september, toen de overheid vrijwel alle registers uit de kast trok om de economie opnieuw aan te zwengelen. Het effect was een enorme hausse op de aandelenmarkten van Hongkong, Shanghai en Shenzhen.
Ander plaatje in India
Toch blijf ik mijn vraagtekens houden wat betreft de vooruitzichten van Chinese aandelen op de langere termijn. De bekende minpunten zoals het vergrijzingsvraagstuk, de krimpende bevolking en de overcapaciteit in veel sectoren, variërend van vastgoed, zonnepanelen, aluminium en staal, tot pulp en papier, zijn niet opeens verdwenen. Al deze uitdagingen zijn niet cyclisch of conjunctureel van aard, maar dragen in mijn optiek een structureel karakter.
Met economische steunpakketten alleen worden de structurele problemen allesbehalve opgelost. Laten we de geopolitieke situatie niet vergeten en de daaruit resulterende spanningen met het Westen. Ook die zullen niet snel verbeteren. De structurele tegenwind zal de situatie eerder verergeren.
Bekijk ook China en Hongkong | Vuurwerk door steunpakket verstomt nu een beetje
Hoe anders is het plaatje voor India. De argumenten voor India op de lange termijn zijn bekend, zoals een gunstige demografie en een zeer jonge en groeiende bevolking. Het land telt bovendien het grootste aantal inwoners ter wereld en beschikt over veel technologische kennis. In tegenstelling tot China staat India nog maar aan het begin van een grote en lange investeringscyclus als het gaat om infrastructuur en kapitaalinvesteringen door westerse multinationals.
Eindejaarsrally
Concluderend denk ik dat de opleving in China niet structureel is, aangezien de stimuleringspakketten de situatie slechts in de komende kwartalen kunnen opfleuren. Met de huidige stimuleringsmaatregelen kunnen de economische groeidoelstellingen voor 2024 en begin 2025 worden gehaald.
Volgend jaar rond deze tijd zullen de autoriteiten in Beijing echter voor dezelfde uitdaging staan als waar ze tot voor kort mee stoeiden, namelijk moeilijkheden om de economische groeidoelstellingen voor 2025-2026 te halen.
Dat gezegd hebbende ben ik wel van mening dat deze rally meer potentie in zich heeft dan alleen de kortstondige opleving op ’s lands effectenbeurzen van de laatste weken. Ik zou de opleving willen karakteriseren als een cyclisch herstel van de aandelenkoersen.
Vrijwel alle aandelenprijzen komen van een extreem lage basis. Op korte termijn is er dus zeker opwaarts potentieel. Wellicht wordt het even lekker genieten van een eindejaarsrally in Chinese aandelen. In die rally kunnen beleggers hun portefeuilles toekomstbestendig maken, bijvoorbeeld door de oude groeier China zachtjes aan in te ruilen voor de nieuwe groeimotor van deze wereld, India.