Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Portefeuilles Karel Mercx, 9 jul 13:37

Defensieve portefeuille | Goed 2024 dankzij zekerheidjes

0 0 Leestijd ongeveer

De Defensieve portefeuille heeft meerdere beleggingen die in een moeilijk klimaat voor rendement moeten zorgen. Dat betaalt zich uit.

Begin juli 2024 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar zorgen geuit over de wereldwijde politieke instabiliteit en de impact daarvan op de economische stabiliteit.

De ECB benadrukte dat politieke onzekerheid door conflicten en veranderingen in politieke machtsverhoudingen een risico vormt voor de financiële markten en economische groei. Vicepresident Luis de Guindos sprak van een blijvende bedreiging voor de financiële stabiliteit.

Die instabiliteit zien wij ook. De recente overwinning van de samenwerkende linkse partijen bij de Franse parlementsverkiezingen in combinatie met de winst voor de partij van Marine Le Pen toont aan dat Frankrijk minder verenigd is dan ooit tevoren. En in de Verenigde Staten staan de Democraten en Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar.

Defensieve aandelen

Daarom hebben wij meerdere beleggingen opgenomen die in dergelijke tijden goed moeten presteren. Allereerst zit in de Defensieve portefeuille goud, de meest voor de hand liggende verzekering tegen economische instabiliteit. Goud speelt een cruciale rol in een onzekere wereld en vertegenwoordigt daarom 24,2% van de portefeuille. De positie heeft in 2024 een rendement van 18,0% behaald, wat uitstekend te noemen is. Gezien deze toenemende geopolitieke spanningen blijft goud de hoeksteen van de Defensieve portefeuille.

Voor elke belegging geldt dat de waardering ook belangrijk is. Hoewel het lastig is om goud te waarderen, zijn er periodes aan te wijzen waarin goud goed presteert, zoals tijdens renteverlagingen door de Fed. De drie grote rally’s in goud deze eeuw vielen samen met periodes waarin de Amerikaanse centrale bank de rente meerdere keren verlaagde. Steeds meer mensen denken dat we aan de vooravond staan van een nieuwe periode van renteverlagingen door de Fed. Nog een reden om goud te blijven koesteren.

BAE Systems

BAE Systems is een ander aandeel dat als verzekering tegen instabiliteit fungeert. De situatie tussen China en de Verenigde Staten ontwikkelt zich steeds zorgelijker. Vanaf 1 augustus worden er bijvoorbeeld nieuwe heffingen ingevoerd voor het importeren van goederen vanuit China naar de Verenigde Staten.

Donald Trump begon als president met sancties tegen China en zijn opvolger Joe Biden heeft deze aangescherpt. Trump heeft aangegeven de sancties verder te willen aanscherpen als hij weer als president gekozen wordt en hij ligt ruim voor in de peilingen na het voor zijn concurrent zo dramatisch verlopen verkiezingsdebat.

Bijna de helft van de omzet van BAE Systems komt uit de VS, waardoor het bedrijf profiteert van de uitgaven van de Amerikaanse overheid. Het Britse defensieconcern is dit jaar met 16,5% in koers gestegen.

BAE Systems verhoogt zijn dividenden steeds sneller, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 6,2% over de afgelopen vijf jaar, 8,2% over de afgelopen drie jaar en 11,1% vorig jaar. De vrije kasstroom bedraagt momenteel 7,4% van de totale beurswaarde, wat het aandeel aantrekkelijk maakt. De omzet van BAE groeit ook hoog in de enkelvoudige cijfers.

CME

In de Defensieve portefeuille zitten ook aandelen waarvan op eerste gezicht minder duidelijk is dat ze profiteren van instabiliteit zoals CME, de grootste derivatenbeurs ter wereld. CME biedt beleggers opties en futures aan in valuta’s, energie, rente, metalen, cryptovaluta’s, de S&P500 en de Nasdaq. Deze markten zullen aanzienlijk bewegen bij instabiliteit.

Wat voor de wereld als geheel geldt, geldt voor de financiële markten totaal niet. De VIX, die het vertrouwen van beleggers meet, staat momenteel op het laagste niveau sinds begin 2020, wat duidt op hoog vertrouwen.

In een dergelijk klimaat zou CME moeite moeten hebben om geld te verdienen en dat heeft het bedrijf niet. Het weet zelfs de marge te laten toenemen: 56,9% afgelopen kwartaal vergeleken met 56,4% een jaar eerder en 53,0% het jaar daarvoor. De vrije kasstroom is hoog en maakt op dit moment 4,7% uit van de beurskoers. Daarmee lijkt het aandeel hoger gewaardeerd dan BAE Systems, maar de omzet kan veel harder omhoog gaan dan bij dat bedrijf. Een extra transactie op de beurs is immers sneller afgerond dan bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe onderzeeboot.  Ook moeten voor die boot kosten worden gemaakt en het verwerken van een extra transactie is zo goed als gratis. Met een aandelenrendement van -2,0% komt dit er nog niet volledig uit, maar dit is een van de aandelen waarvan wij de komende kwartalen bovengemiddeld veel verwachten.

Novartis

Naast beleggingen die rechtstreeks profiteren van onrust, bevat de Defensieve portefeuille ook aandelen die goed presteren zonder direct afhankelijk te zijn van instabiliteit.

Zo verhoogde Novartis bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers de groeiverwachting en winstverwachting voor 2024, wat resulteerde in meerdere all-time highs en een koersrendement over 2024 van 8,8%.

Goed jaar

2024 is al met al een goed jaar voor de Defensieve portefeuille. De slechtst presterende beleggingen zijn Cisco en Roche, met een verlies van ongeveer 5%.

Er zijn echter tien aandelen die in 2024 meer dan 5% zijn gestegen. Het rendement over 2024 is 10,3% en met een hoog percentage kasgeld is dit een prestatie waar de beheerders tevreden mee zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ