Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 8 jul 14:02

Aperam | Hoop gloort voor staalproducent

0 0 Leestijd ongeveer

Aperam staat klaar om te profiteren van een cyclische opleving in de roestvrijstaalmarkt. Het bedrijf heeft diep in de kosten gesneden en kan een significant winstherstel laten zien.

Met een jaarlijkse productie van 2,5 miljoen ton is Aperam de grootste roestvrijstaalproducent in Brazilië en de nummer twee in Europa. Daarnaast is het de derde producent in de wereld van zogeheten nikkellegeringen. In deze nichemarkt ziet het bedrijf grote groeikansen vanwege toepassingen die nodig zijn voor bijvoorbeeld elektrische auto’s en de energietransitie.


De roestvrijstaalmarkt is cyclisch en bevindt zich in Europa al twee jaar in een diep dal. De vraag is zelfs naar het laagste niveau gezakt in de afgelopen vijftien jaar en prijzen zijn eveneens historisch laag. Dit resulteert in een forse margedruk in de Europese fabrieken, die twee derde van de omzet genereren. Mede dankzij lage energielasten is het resultaat in Latijns-Amerika veel stabieler.

Verwachte verbetering blijft uit

Aperam had eigenlijk al begin vorig jaar verbetering van de marktomstandigheden in Europa verwacht, maar het herstel laat veel langer op zich wachten. Klanten zijn al geruime tijd bezig om hun voorraden af te bouwen vanwege de lage vraag in belangrijke eindmarkten zoals de (auto-) industrie en bouwsector.

Lees ook Staalproducenten | Voorkeur voor roestvrijstaal

De bouw kampt met een prijscorrectie in de commerciële vastgoedmarkten en fors gestegen bouwkosten, waardoor nieuwbouwprojecten worden uitgesteld. Verder drukt de overcapaciteit in China, ’s werelds grootste producent van roestvrijstaal, de mondiale staalprijzen. Met importheffingen probeert de Europese Unie om prijsdumping van China en ook Indonesië te voorkomen.

Winstherstel

Na twee jaar van malaise zou een herstel in Europa niet lang meer op zich moeten laten wachten, zeker nu de voorraden onder het historische gemiddelde liggen. Aan de andere kant is de kans op een duidelijke opleving nog dit jaar klein.

Het is vooral wachten op renteverlagingen, want die kunnen de nieuwbouwmarkt en ook de industrie uit het slop trekken. De ECB heeft de beleidsrente verlaagd naar 3,75% en de markt verwacht nog vier extra renteverlagingen in de komende achttien maanden.

Flink gesneden

Ondertussen heeft Aperam niet stil gezeten en flink gesneden in de organisatie. Sinds 2021 is de kostenbasis met €186 mln verlaagd en tot 2026 komen daar nog eens €200 mln aan besparingen bij. Dit zal de resultaten helpen.

Het aangepaste ebitda heeft het dieptepunt in het derde kwartaal van vorig jaar bereikt en is de laatste twee kwartalen stabiel op €55 mln. Voor het tweede kwartaal gaat de analistenconsensus uit van €73 mln.

Naar verwachting zal de ebitda over heel het jaar hoger uitkomen dan in 2023. Voor de komende jaren gaat de markt uit van een verder herstel, met een geschatte winst per aandeel van €3,70 in 2025 en €4,60 in 2026. Dan zou de k/w naar 5,6 zakken.

Advies aandeel Aperam blijft ‘kopen’

Uiteraard is dit scenario onzeker, maar het illustreert het koerspotentieel in een opgaande cyclus. Ondanks een tijdelijke piek in het eerste kwartaal blijft de nettoschuld dit jaar vrij stabiel, zodat het basisdividend van €2 per aandeel geen gevaar loopt. Het fraaie dividendrendement van 7,8% en het stijgingspotentieel zijn redenen om het koopadvies te handhaven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ