Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Cryptovaluta’s | Steeds dominanter handelsplatform

0 0 Leestijd ongeveer

Voor de handel in cryptovaluta’s zoals bitcoin en ethereum biedt een toonaangevend platform een gebruiksvriendelijke omgeving voor zowel beginners als gevorderden om digitale valuta's te kopen, verkopen en opslaan.

Het cryptoplatform Coinbase heeft zijn marktaandeel in de Amerikaanse spot- en derivatenmarkten aanzienlijk vergroot. In de spotmarkt worden financiële instrumenten zoals cryptovaluta’s direct gekocht en verkocht voor onmiddellijke levering. Dit betekent dat kopers direct eigenaar worden van de gekochte activa.

De derivatenmarkt omvat financiële contracten waarvan de waarde is afgeleid van onderliggende activa, zoals cryptovaluta’s. Voorbeelden van derivaten zijn futures en opties, waarmee beleggers kunnen speculeren op de toekomstige prijs van activa, zonder die zelf te bezitten. Derivaten bieden mogelijkheden voor hefboomwerking en risicobeheer, wat complexere handelsstrategieën mogelijk maakt.

Recordhoogte

In het eerste kwartaal van 2024 bereikte Coinbase recordhoogten in zowel handelsvolume als het aantal actieve klanten op Coinbase Prime, het platform dat gespecialiseerde diensten biedt aan institutionele beleggers. Coinbase Prime heeft zijn aanbod uitgebreid van alleen bewaring naar een uitgebreid pakket van diensten, waaronder handel, financiering en ‘staking’.

Bekijk ook Cryptovaluta’s | Het startschot van de nieuwe bullmarkt is gegeven

Met het handelspakket kunnen gebruikers cryptovaluta’s kopen en verkopen op het platform van Coinbase. Dit kan op een eenvoudige manier voor dagelijkse transacties of meer geavanceerd voor institutionele beleggers die grote hoeveelheden verhandelen.

Financiering verwijst naar de mogelijkheid om cryptovaluta’s te lenen of uit te lenen. Dit kan gebruikers helpen om extra rendement te genereren op hun bezittingen door rente te verdienen op uitgeleende fondsen of om toegang te krijgen tot extra kapitaal door hun cryptovaluta’s als onderpand te gebruiken.

‘Staking’ is een proces waarbij gebruikers hun cryptovaluta’s vastzetten om te helpen bij het valideren van transacties op een blockchain. In ruil voor het vastzetten van hun fondsen, ontvangen ze beloningen in de vorm van extra cryptovaluta’s. Zo helpen ze de beveiliging en efficiëntie van de blockchain te verbeteren en kunnen ze tegelijkertijd passief inkomen genereren. Deze uitbreiding heeft geleid tot een aanzienlijke toename in klantbetrokkenheid en handelsactiviteit.

Daarnaast heeft Coinbase het premium abonnementsproduct Coinbase One geïntroduceerd. Dat is bedoeld voor retailgebruikers die extra voordelen willen, zoals lagere handelskosten en 24/7 klantenondersteuning. Het aantal abonnees van Coinbase One is sterk gegroeid, met meer dan 400.000 betalende leden in het eerste kwartaal van 2024. Dit premium product heeft niet alleen bijgedragen aan de omzetgroei, maar ook aan de klanttevredenheid en loyaliteit.

Snelheid

Coinbase heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van de snelheid en stabiliteit van het netwerk op het Base-platform voor ethereum. Dit platform is een zogeheten Layer 2-oplossing, een secundair framework of protocol dat bovenop een bestaande blockchain (Layer 1, zoals ethereum) werkt.

Het is ontworpen om schaalbaarheids- en efficiëntieproblemen aan te pakken door transacties buiten de hoofdchain te verwerken en alleen de uiteindelijke resultaten naar de hoofdchain terug te sturen. Dit vermindert de belasting van de hoofdchain en verhoogt zowel de snelheid als de kostenefficiëntie van transacties.

In de laatste dertig dagen van het eerste kwartaal van 2024 heeft Base meer dan twee keer zoveel transacties verwerkt als het ethereum-netwerk zelf, wat een indicatie is van de groeiende adoptie en het succes van het platform. Door de efficiëntie en kostenreducties die Base biedt, kunnen ontwikkelaars innovatieve oplossingen creëren die bijdragen aan de groei van de ‘on-chain economie’. Base verhoogt zo niet alleen de transactiesnelheid, maar verlaagt ook de kosten aanzienlijk, waardoor het een van de goedkoopste en snelste Layer 2-oplossingen op de markt is.

Sterk kwartaal

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben klanten uit meer dan honderd landen voor $312 mrd verhandeld via Coinbase. De omzet bedroeg $1,6 mrd, vergeleken met $954 mln in het laatste kwartaal van vorig jaar. In het derde kwartaal van 2023 was de omzet $674 mln. Het beste kwartaal ooit voor Coinbase was het tweede kwartaal van 2021 met een omzet van $2,2 mrd. Toen stond de cryptomarkt in vuur en vlam, wat nu duidelijk niet het geval is. De koers-winstverhouding is 34, wat niet hoog is als je bedenkt hoe snel de omzetten en winsten kunnen stijgen als de cryptogekte van een paar jaar geleden terugkeert.

En er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom die gekte inderdaad weer gaat terugkeren. De belangrijkste is dat cryptovaluta’s altijd goed presteren in de kwartalen nadat de beloning voor het minen van een bitcoin werd gehalveerd, de zogenaamde ‘halving’. Die ingreep (die het aanbod van bitcoins moet verminderen om de prijs op te drijven, red.) vond afgelopen april nog plaats.

Een andere mogelijke aanjager is dat Donald Trump wellicht opnieuw president van de Verenigde Staten wordt. Trump heeft publiekelijk zijn steun uitgesproken voor de cryptomarkt en zich verzet tegen strenge regelgeving door de Democraten. Hij heeft beloofd de crypto-industrie te bevorderen als hij weer president wordt (‘Amerika moet het beste land voor crypto worden!’), wat hem aanzienlijke steun heeft opgeleverd van crypto-enthousiastelingen en beleggers.

Coinbase presteert fantastisch en wint duidelijk marktaandeel. Het grootste risico is dat crypto uiteindelijk toch niet succesvol blijkt te zijn en dat het vanaf hier alleen maar bergafwaarts gaat. Ik geloof hier echter niet in, en daarom beleg ik privé in Coinbase en promoveer ik het aandeel tot Tip van de Week.

De auteur heeft een positie in Coinbase

Fondscode (ISIN) US19260Q1076
Beurs Nasdaq
Koers 20/6 $235,95
Hoogste koers 12 mnd $283,48
Laagste koers 12 mnd0 $55,1
Beurswaarde $58 mrd
Koers-winstverhouding 2023 (t) 34
Dividendrendement 0

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ