Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 18 jun 12:53

Advieswijziging ForFarmers | Bodemvissen met veevoerbedrijf

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste drie kwartalen op rij is er een verbetering te zien in de resultaten van ForFarmers. Ook de politiek lijkt iets minder kritisch te worden op de boeren. Enig herstel van de beurskoers lonkt.

ForFarmers, fabrikant van voer voor rundvee, varkens, pluimvee en paarden, heeft er een aantal bewogen jaren op zitten. De druk op boeren om de veestapel te verkleinen nam toe en daardoor nam de vraag naar veevoer af. Daarnaast had het bedrijf last van kosteninflatie en waren er ook nog eens verschillende tegenvallers waarop het geen grip kon uitoefenen, bijvoorbeeld de varkensgriep en vogelgriep.

Intern ging het tegelijkertijd ook niet echt van een leien dakje. Een aantal inkoopbeslissingen pakte namelijk verkeerd uit en het rommelde in de top. Aandeelhouders werden dan ook geconfronteerd met vele verschuivingen in het management. Kanttekening daarbij is dat sommige topmannen noodgedwongen uitvielen door ziekten.

De resultaten vielen geruime tijd tegen en het aandeel ging dan ook in de uitverkoop. Het aandeel ForFarmers noteert momenteel aan €2,65 en dat is minder dan een kwart van de beurswaarde in 2018. Dat is nou niet echt een koersverloop dat past bij een kansrijk aandeel. Beleggen is echter vooruitzien en met een nieuwe strategie en met ceo Pieter Wolleswinkel aan het roer sinds april 2023, lijkt een verbetering van de gang van zaken in de maak.

Herstel

De laatste drie kwartalen was er in ieder geval duidelijk een herstel te zien in de resultaten en ook op de korte termijn ziet het plaatje er rooskleuriger uit. De politiek lijkt namelijk wat minder kritisch te worden over de sector en door de vele regenval in delen van Europa zijn de weidevelden zo nat dat de vraag naar diervoeding van ForFarmers mogelijk hoger kan uitvallen dan eerder gedacht.

ForFarmers wil de komende jaren ‘dichter bij de klanten staan’. In de praktijk betekent dit onder andere dat de onderneming meer persoonlijk voeradvies wil gaan geven en boeren wil helpen bij het verkleinen van de CO2-voetafdruk. Ook geografisch worden er bewuste keuzes gemaakt. Voor de toekomstige groei zal ForFarmers zich meer richten op Oost-Europa.

Recent deed het dan ook een mooie overname in Polen. Van de activiteiten in België nam het bedrijf dan weer afscheid, vanwege te weinig perspectief. Deze verkoop leverde ForFarmers €25 mln op en daardoor staat de onderneming er financieel gezien redelijk goed voor.

Eind 2023 bedroeg de netto schuld €21,4 mln. Afgezet tegen een operationeel resultaat (ebitda) van €70 mln in het laatste boekjaar bedroeg de schuldratio slechts 0,3. Dit biedt het management onder meer de mogelijkheid om aandeelhouders te trakteren op de inkoop van eigen aandelen en een mooi dividend. Mocht de onderneming haar doelstelling voor 2025 behalen, een rendement op het geïnvesteerd vermogen van 10% (2023: 7,1%), dan zou het aandeel mede door de beperkte free float wel eens een mooi koerssprong kunnen maken.

Aandeel ForFarmers naar ‘kopen’

Bij een geschatte k/w 2025 van 10 en een dividendrendement van 6% is een klein belang in ForFarmers gezien de positieve ontwikkelingen naar onze inschatting inmiddels het overwegen waard. We verhogen ons advies van ‘houden’ naar ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ