Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 17 jun 10:30

Brazil ETF | Braziliaanse aandelen klaar voor inhaalslag

0 0 Leestijd ongeveer

De recordomzet van de MSCI Brazil Index duidt op een veelbelovende toekomst voor Braziliaanse aandelen.

In het eerste kwartaal van dit jaar bereikte de MSCI Brazil Index een recordomzet van $436 per aandeel, waarmee het vorige record van $409 per aandeel, gevestigd in het eerste kwartaal van 2023, werd gebroken.

Als het over Brazilië gaat, wordt vaak de aanzienlijke blootstelling aan grondstoffen benadrukt. De Braziliaanse economie is sterk afhankelijk van de export van ijzererts, soja en olie. Deze afhankelijkheid maakt de prestaties van de Braziliaanse aandelenmarkt, zoals weergegeven door de MSCI Brazil Index, sterk gecorreleerd met de prijzen van grondstoffen.

Daling

In het eerste kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde stand van de Bloomberg Commodity Index 107. Dit jaar is dat gedaald naar 98. De Braziliaanse aandelenindex behaalde zijn recordomzet dus ondanks een daling in grondstofprijzen.

Lees ook China, India, Polen en Brazilië onder de loep

Ter vergelijking: de hoogste stand voor de Bloomberg Commodity Index werd geregistreerd in de eerste zes maanden van 2022, met 122. In die periode was de gemiddelde ebitdamarge van de MSCI Brazil Index 34%. Inmiddels is dat 26%.

Sterk signaal

Voor een grondstoffenbelegger is dit een sterk signaal. Dat de omzet van Braziliaanse aandelen ondanks de dalende grondstofprijzen blijft groeien, suggereert dat zodra de prijzen van grondstoffen weer stijgen, niet alleen de omzet (nog verder) zal toenemen, maar ook de marge en daarmee de winstgevendheid. En uiteindelijk draait beleggen toch om het maximaliseren van de winstgevendheid.

De waardering van Braziliaanse aandelen begint steeds aantrekkelijker te worden, en dit biedt unieke kansen voor beleggers die op zoek zijn naar alternatieven voor de hoog gewaardeerde Amerikaanse markt.

De cyclically adjusted price-to-earnings ratio (CAPE) voor Braziliaanse aandelen staat momenteel op 12. In 2016, toen werkelijk niemand grondstoffen wilde hebben, was de CAPE 8. Toen de grondstoffenmarkt zeer sterk begon te stijgen in 2021, piekte de CAPE op 22. De huidige teruggang van 22 naar 12 doet geen recht aan de feiten.

Waarderingskloof

Wat daarnaast interessant is, is dat de waarderingen in de Verenigde Staten verder zijn toegenomen. De CAPE in de Verenigde Staten staat momenteel op 34. Dit verschil van 22 CAPE-punten met Brazilië, is één van de grootste van de afgelopen tien jaar. 


Deze aanzienlijke kloof in waarderingen maakt Braziliaanse aandelen een potentieel lucratieve optie voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en waarde. De relatief lage waardering in vergelijking met de Amerikaanse markt suggereert dat Braziliaanse aandelen momenteel ondergewaardeerd zijn, wat ruimte biedt voor aanzienlijke prijsstijgingen in de toekomst.

Advies ETF op ‘kopen’

Om deze redenen tip ik de iShares MSCI Brazil UCITS ETF (ISIN: DE000A0Q4R85), waarin ik recent mijn privé-positie verder heb uitgebreid. 

De auteur heeft een long positie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ