Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Koen Lauwers, 17 jun 15:00

Advieswijziging Apple | Aandeel surft mee op de AI-hype

0 0 Leestijd ongeveer

Wall Street blijft in de ban van de koorts rond kunstmatige intelligentie (AI) en daar kon ook Apple van profiteren. Het technologiebedrijf liet Microsoft en Nvidia weer achter zich op de lijst met de hoogste beurswaarde.

Beleggers hadden lang uitgekeken naar de Worldwide Developers Conference (WWDC) waar Apple eindelijk zijn plannen rond AI zou bekendmaken. Apple pakte uit met zijn eigen AI-systeem, Apple Intelligence gedoopt, dat in het eigen besturingssysteem iOS en verschillende apps geïntegreerd zal worden.


Tegelijk is er een samenwerkingsverband met OpenAI waarbij functionaliteiten van ChatGPT beschikbaar worden. Er zijn ook onderhandelingen bezig met Google om diens chatbot Gemini te integreren. Dit moet zaken als autonome samenvattingen van teksten, geavanceerde fotobewerkingen en betere zoekfunctionaliteiten mogelijk maken.

Enkel op nieuwe producten

Mooie vooruitzichten voor de gebruikers, alleen is dat leuks enkel beschikbaar voor de nieuwste producten, namelijk de iPhone 15 Pro en zijn opvolger de iPhone 16 die er wellicht dit najaar zit aan te komen.

Hetzelfde geldt voor de iPad, waarbij enkel de versies voorzien van Apple’s in huis ontworpen M1-chip (en afgeleiden) van de AI-functionaliteiten kunnen genieten. Apple houdt de gebruikers dus een wortel voor waarbij ze telkens over het nieuwste toestel moeten beschikken om van de meest geavanceerde functies te kunnen genieten.

Lees ook 18x F-score 7+

De bedoeling van Apple is om een nieuwe cyclus in gang te zetten waarbij oudere toestellen massaal ingeruild zullen worden tegen nieuwe. Met de recente koersstijging anticiperen beleggers erop dat deze strategie succesvol zal zijn.

Boven de verwachtingen

De meest recente kwartaalcijfers van Apple kwamen boven de verwachtingen uit, al lag de lat heel laag en wordt voor dit boekjaar nagenoeg geen omzetgroei verwacht. De omzet uit de verkoop van iPhones daalde op jaarbasis met 10,5% naar $46 mrd, maar lag daarmee toch iets boven de verwachtingen.

In China bleef de omzetdaling beperkt tot 8,1%. Het land staat in voor 18% van de groepsomzet. Ook de omzet uit Wearables (-9,6%) en de iPad (-16,7%) gingen er op achteruit. Diensten blijven de sterkst groeiende tak van Apple (+14%) met een aandeel van 26% in de groepsomzet.

Grootste inkoopprogramma ooit
Apple keerde in het tweede kwartaal $27,4 mrd uit aan de aandeelhouders in de vorm van aandeleninkopen ($23,7 mrd) en dividenden ($3,7 mrd). Het dividend werd met 4% verhoogd naar $0,25 op kwartaalbasis, goed voor een rendement van 0,5%. Daarnaast kondigde Apple de grootste aandeleninkoop uit de geschiedenis van het bedrijf aan met een programma ter waarde van $110 mrd.

Advies aandeel Apple gaat naar ‘verkopen’

Apple noteert tegen meer dan 32 keer de verwachte winst, een kwart boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Daar staat voor de komende vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 11% tegenover. Daar is objectief gezien maar één term voor en dat is schromelijk overgewaardeerd. Beleggers die nog geen winst hebben genomen, raden we aan daar niet te lang meer mee te wachten. Het advies gaat naar ‘verkopen’.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ