Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Commentaar Johan Brinkman, 13 jun 07:51

2024 | Nog meer politieke onzekerheid

0 0 Leestijd ongeveer

Bijna halverwege het jaar dat eind 2023 door de internationale media al als ‘the biggest election year in history‘ werd bestempeld, kan worden geconstateerd dat 2024 als verkiezingsjaar alleen maar aan belang heeft gewonnen.

Naast de al geplande stembusgangen zijn recent in twee belangrijke westerse landen voor de komende weken onverwachts nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Dat het Verenigd Koninkrijk in 2024 naar de stembus zou gaan, werd al wel verwacht. Maar dat premier Rishi Sunak deze verkiezingen al op 4 juli laat plaatsvinden, kwam vorige maand als een verrassing.

Dat laatste geldt helemaal voor de aankondiging zondagavond van de Franse president Emmanuel Macron voor parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli in zijn land. Dit als gevolg van de onverwachts grote nederlaag van zijn partij bij de Europese verkiezingen.

De verwikkelingen in het Verenigde Koninkrijk en Frankrijk raken ook de Nederlandse belegger, want op de verweven Europese aandelenmarkten zullen de verwachte machtswisselingen zeker voor turbulentie zorgen, bleek bijvoorbeeld al maandag in Parijs. De kans is namelijk groot dat in Londen de Labourpartij de macht overneemt van de Conservatieve Partij en dat Macron moet gaan samenwerken met een parlementaire meerderheid van een andere politieke kleur.

Spreiding

In deze periode van grote politieke onzekerheid kan het daarom geen kwaad de belangrijkste tips die ik begin dit jaar gaf, nog eens te herhalen: wees voorbereid op verschillende scenario’s, zorg dat uw portefeuille goed gespreid is en blijf gefocust op de lange termijn. Korte-termijnvolatiliteit als gevolg van verkiezingen kan verontrustend zijn, maar het is vaak van voorbijgaande aard.

Dat beleggers zich goed kunnen voorbereiden op politieke onzekerheid, geldt natuurlijk ook voor hét verkiezingsevenement van dit jaar. Zowel met Joe Biden als Donald Trump in het Witte Huis is winst te behalen op Wall Street, hebben de afgelopen acht jaren geleerd.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.