Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Beurs in beeld Karel Mercx, 10 jun 15:04

Saab | Grootste stijging in 16 maanden voor Zweeds defensieconcern

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen vrijdag zag het Zweedse defensieconcern Saab zijn aandelenkoers met maar liefst 9,3% stijgen, wat resulteerde in een nieuw record van SEK272,20. Het was de grootste koersstijging in de afgelopen 16 maanden.

De plotselinge stijging van het aandeel Saab werd grotendeels toegeschreven aan het bezoek van NAVO-baas Jens Stoltenberg aan Stockholm. Stoltenberg was daar om de toetreding van Zweden tot de NAVO te bespreken.


Het lijkt erop dat Turkije zijn bezwaren tegen de Zweedse toetreding heeft ingeslikt, wat de weg vrijmaakt voor Zweden om lid te worden van het sterkste militaire bondgenootschap ter wereld. Deze ontwikkeling is positief voor Saab, aangezien de Zweedse defensie-industrie kan profiteren van de toegenomen vraag naar militaire uitrusting.

Gripens naar Oekraïne

Tijdens een gezamenlijke persconferentie van de Zweedse premier Ulf Kristersson en Stoltenberg werden plannen aangekondigd om, zodra de F-16’s volledig operationeel zijn in Oekraïne, Saab’s Gripen-straaljagers mogelijk aan Oekraïne te leveren.

Dit nieuws gaf het aandeel Saab een extra impuls. Bovendien betekent dit waarschijnlijk dat de Zweedse overheid nieuwe bestellingen zal plaatsen bij Saab om de eigen voorraad van Gripen-straaljagers aan te vullen.

Tegenhanger

De Gripen-straaljager van Saab staat bekend als tegenhanger van de F-35 van Lockheed Martin. Ondanks deze zware concurrentie wint de Gripen langzaam maar zeker marktaandeel. Verschillende landen, waaronder Zweden, Brazilië, Hongarije, Tsjechië, Thailand en Zuid-Afrika, maken deel uit van de Gripen Users Group. Deze groep komt regelmatig samen om ervaringen en praktijkvoorbeelden uit te wisselen over het gebruik van de geavanceerde straaljagers.

De auteur heeft een longpositie in Saab.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.