Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden

ETF van de Maand | Amerikaanse kwaliteit met veel geld op zak

0 0 Leestijd ongeveer

De ETF van deze maand belegt in Amerikaanse kwaliteitsbedrijven met een hoge vrije kasstroom. Die weten de benchmark achter zich te laten.

Met circa $23 mrd onder beheer is de Pacer US Cash Cows 100 UCITS ETF een van de grootste ETF’s op Amerikaanse large cap-waardeaandelen. Pacer introduceerde onlangs een Europese UCITS-variant van deze ETF, samen met twee soortgelijke ETF’s op ontwikkelde aandelenmarkten. Dit is een welkome aanvulling op het Europese aanbod.

De smart ETF probeert de index te verslaan door te beleggen in zogeheten cash cows, ofwel bedrijven met een hoge vrije kasstroom. De vrije kasstroom is in feite het geld dat na investeringen overblijft voor bijvoorbeeld dividend, aandeleninkoop, overnames en aflossen van schulden.

Belangrijke indicator

Een hoge vrije kasstroom is een belangrijke indicator voor de financiële kracht van bedrijven. Er wordt dan veel meer geld gegenereerd dan nodig is voor het runnen van de onderneming, zodat het bedrijf extra kan investeren in groeimogelijkheden of meer geld aan de aandeelhouders kan uitkeren. De kasstroomcijfers zijn voor bedrijven bovendien lastiger te manipuleren dan omzet- en winstcijfers.

De ETF selecteert aandelen door de vrije kasstroom af te zetten tegen de waarde van het bedrijf, waarmee de ‘vrije kasstroom yield’ wordt verkregen. Bij een vrije kasstroom yield van bijvoorbeeld 10% zou het bedrijf al zijn schuldeisers en eigen vermogen verschaffers binnen tien jaar terug kunnen betalen. Bedraagt de yield slechts 2% dan duurt dat vijftig jaar.

Mooie outperformance

De 100 aandelen uit de Russell 1000 index met de hoogste vrije kasstroom yield worden in de index opgenomen, waarbij het gewicht van elk individueel aandeel begrensd is tot 2%. Elk kwartaal wordt de index geherbalanceerd.

In de index zitten vooral waardeaandelen uit de energiesector (23%), consumentensector (18%), gezondheidszorg (13%), industrie (12%), materialensector (10%) en IT-sector (9%). Per eind maart lag de gemiddelde vrije kasstroom yield op 7,76%, tegen 3,31% voor de Russell 1000 Value Index. De koers-winstverhouding lag op 11,8, terwijl de Russell 1000 tegen 27 keer de winst noteert.

Kwaliteitsaandelen

Beleggers krijgen via deze ETF kortom blootstelling aan kwaliteitsaandelen die relatief aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Amerikaanse large caps met een hoge vrije kasstroom yield deden het in de afgelopen dertig jaar veel beter dan aandelen die laag scoren op deze indicator.

Ook de ETF heeft in de VS een mooi track record opgebouwd: sinds lancering in 2016 bedraagt het totaalrendement gemiddeld 14,65% per jaar, tegen 9,16% voor de Russell Value index en 14,05% voor de Russell index.

Over de voorbije vijf jaar ligt het rendement op gemiddeld 17,59% per jaar, vergeleken met 10,32% voor de Russell Value en 14,76% voor de Russell 1000. De nieuwe Europese variant heeft een notering aan Euronext Amsterdam.

Pacer US Cash Cows 100 UCITS ETF
Volledige naam Pacer US Cash Cows 100 UCITS ETF
ISIN-code IE000IL7PZ05
Koers €19,77
Beleggingscategorie Aandelen
Dividend Herbeleggend
Lopende kosten (TER) 0,49%
Beurs Euronext Amsterdam
Productstructuur Fysiek

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ