Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Danny Reweghs, 10 jun 10:40

ArcelorMittal toont voorzichtig herstel

0 0 Leestijd ongeveer

De grootste staalproducent van de wereld pakte uit met beter dan verwachte cijfers en een herstel tegenover het laatste kwartaal van 2023. Dat verdient een hogere waardering.

ArcelorMittal wist in het eerste kwartaal het dalende patroon van de hoeveelheid verscheept staal te doorbreken. Het volume van 13,5 mln ton was goed voor een toename van 1,4% tegenover het laatste kwartaal van 2023, waarvan +5% op vergelijkbare basis.


In de eerste drie maanden vorig jaar werd nog 14,5 mln ton verscheept. De gemiddelde gerealiseerde verkoopprijs steeg met 4,8% tegenover het vorige kwartaal.

Fors hogere ebitda per ton

De kwartaalomzet klom met 11,9% tot $16,3 mrd. Dat was wel een daling met 12% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 ($18,5 mrd). De ebitda klom van $1,45 mrd in het vierde kwartaal naar $1,96 mrd een kwartaal later (+34,5%), mooi boven de gemiddelde analistenverwachting van $1,81 mrd.

Daaruit peurde de groep een hoger dan verwachte nettowinst van $938 mln ($733 mln), of $1,16 per aandeel. De ebitda steeg van $110 naar $145 per ton, bijna op het niveau van het eerste kwartaal van 2023 ($148 per ton). Noord-Amerika presteerde sterk, met een toename van de ebitda tegenover het vorige kwartaal met 61,4% tot $705 mln.

Brazilië

Ook Brazilië deed het goed, met een stijging van de ebitda van 60%. In Europa verloopt het herstel langzamer, met een ebitda die 21,2% hoger uitviel op $343 mln. De inkomsten uit de joint-ventures (vooral Calvert en AMNS India) klommen van $188 mln naar $242 mln.

De nieuwere afdeling duurzame oplossingen zag de nog bescheiden ebitda aandikken van $53 naar $70 mln. De ebitda van de mijnafdeling tot slot viel met 8,3% terug tot $311 mln.

Traditioneel wordt in het eerste kwartaal werkkapitaal opgebouwd. Dat was dit jaar niet anders, met een seizoensgebonden toename met $1,7 mrd. In combinatie met het onverminderde investeringsritme van $1,2 mrd zorgde dit voor een tijdelijke toename van de nettoschuld tegenover eind 2023 met $1,9 mrd, tot $4,8 mrd.

Voor heel 2024 wordt een stijging van de wereldwijd verscheepte hoeveelheid staal (zonder China) voorzien van 3 à 4%. De verwachtingen voor het tweede kwartaal klinken nog gunstig. De kwartaalomzet zou $16,7 mrd bedragen met een winst $1,06 per aandeel. Maar daarna ziet het er minder rooskleurig uit omdat de recentelijk gezakte staalprijzen zullen doorsijpelen in de nieuwe contracten. In het derde en het vierde kwartaal zullen we op basis van de huidige prijsevolutie onder $1 per aandeel kwartaalwinst gaan uitkomen, wat op jaarbasis $4,10 à $4,20 winst per aandeel betekent.

Advies aandeel ArcelorMittal blijft ‘kopen’

Het aandeel ArcelorMittal heeft een beter economisch klimaat nodig om te floreren. De enorme verbetering van de balans zorgt ervoor dat het bedrijf voor het eerst ook in een neerwaartse cyclus kan blijven investeren en eigen aandelen inkopen, zonder structurele schulden op te bouwen. Hoewel er in afwachting van betere staalprijzen geen haast bij is, bevestigen we het koopadvies op basis van een koers/winstverhouding voor 2024 van 6, en van 4,5 voor 2025. Het aandeel is té goedkoop.

Ingestapt bij Vallourec
In maart kondigde ArcelorMittal aan €955 mln te investeren om 28,4% van de aandelen te kopen van het Franse Vallourec, een specialist in staalbuizenactiviteiten met hoge toegevoegde waarde. Vallourec is vooral aanwezig in de Verenigde Staten en Brazilië, twee kernmarkten voor ArcelorMittal. De transactie wordt naar verwachting in de tweede jaarhelft afgerond. Dat zal geen impact hebben op het dividend (recent opgetrokken van $0,44 naar $0,50 per aandeel) of de inkoop van eigen aandelen (voor $0,6 mrd ingekocht in eerste kwartaal).

 

 

EERSTE KWARTAALCIJFERS

In $mrd                2024      2023

Omzet                  16,3     18,5

Ebitda                   1,96       2,14

Winst p.a.           1,16       1,27

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ