Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

GSK | Geneesmiddelenproducent zit in zijn maag met rechtszaken

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten schatten dat geneesmiddelenproducent GlaxoSmithKline (GSK) voor het treffen van schikkingen diep in de buidel moet tasten.

In 1983 werd Zantac goedgekeurd, een maagzuurremmer die in 1988 een van de allereerste medicijnen werd met een jaaromzet van meer dan $1 mrd. Zantac werd oorspronkelijk door een voorloper van GSK op de markt gebracht en na het verlopen van het patent in 1998 ook door Pfizer, Boehringer Ingelheim en Sanofi verkocht.


In 2019 werd Zantac uit de handel genomen, omdat er zorgen waren dat het ingrediënt ranitidine kanker zou veroorzaken. Het leidde in de VS tot vele claims, waarvan het leeuwendeel tegen GSK en een klein deel tegen Sanofi. Eind 2022 oordeelde een rechter in Florida dat de claims onvoldoende ondersteund werden door deugdelijke wetenschap.

Schikkingen

Daarop begonnen de geneesmiddelenproducenten schikkingen met gedupeerden te treffen. Begin juni oordeelde de rechter in Delaware dat de bewijsmethode toch wordt toegelaten en dat de nu ongeveer 75.000 rechtszaken tegen de geneesmiddelenproducenten mogen doorgaan.

Jefferies wijst erop dat de Britse geneesmiddelenproducent van plan is om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het advies voor GSK staat op ‘kopen’ met een koersdoel van 2100 pence.

Wolfe Research stelt dat de financiële impact voor geneesmiddelenproducenten om zich te verdedigen tegen dit soort claims minimaal is in vergelijking met de potentiële schade die kan worden aangericht wanneer een bedrijf een geruchtmakende rechtszaak verliest.

Verwachting

Volgens Wolfe Research wordt dit soort zaken vaak uiteindelijk geschikt, zelfs als er grote cheques geschreven moeten worden. De schikkingen zorgen er namelijk voor dat de angst bij beleggers wordt weggenomen.

Lees ook Mogelijk verrassingen bij Europese farmaceuten

Oddo BHF denkt dat GSK tot $2 mrd aan schikkingen zal moeten treffen voor de tienduizenden claims tegen het bedrijf.

Aansprakelijkheid

J.P. Morgan vreest dat de mogelijke aansprakelijkheid van GSK hoger zal zijn dan de $2 mrd tot $3 mrd waar de markt van uit gaat. Het advies van J.P. Morgan voor GSK luidt ‘verkopen’ met een koersdoel van 1660p. UBS stelt dat eerdere schikkingen suggereren dat de potentiële schikkingskosten voor GSK tussen de $2 mrd en $6,2 mrd liggen. De Zwitsers hanteren voor GSK een koopadvies met een koersdoel van 2040p.

Volgens DZ Bank heeft de beslissing van de rechtbank in Delaware de markt verrast en houdt daardoor de onzekerheid over de uitkomst van de juridische geschillen aan. De analist heeft het koersdoel voor GSK verlaagd van 1800p naar 1750p en het advies gehandhaafd op ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.