Advieswijziging Amazon | Besparingen werpen vruchten af
Amazon zag de omzet in het eerste kwartaal met 12,5% stijgen naar $143,3 mrd. Dat cijfer lag aan de bovenkant van de eigen prognose ($138-145,5 mrd). Belangrijker was de vooruitgang die daarmee werd geboekt in de operationele winst (ebit). Dat resultaat verdrievoudigde ruim naar $15,3 mrd tegenover ‘slechts’ $4,8 mrd een jaar eerder. Dit leverde een ebit-marge op van 10,7%.
AI, redder in nood
Amazon voerde een herstructurering door waarbij 27.000 werknemers het bedrijf verlieten sinds eind 2022. De voorbije kwartalen schroefden bedrijven hun cloud-investeringen terug waardoor AWS het met lagere marges moest doen. De redding kwam er met de opmars van kunstmatige intelligentie (AI), die de behoefte aan opslag van data weer fors liet stijgen.
AWS zag de omzet op jaarbasis met 17,2% toenemen naar $25 mrd, boven de verwachtingen. De operationele winst van de afdeling klom van $5,1 naar $9,4 mrd, goed voor een recordmarge van 37,6%. AWS is daarmee goed voor 17% van de groepsomzet en 62% van de operationele winst.
De retail-activiteiten (e-commerce, verkoop van producten van derde partijen, fysieke winkels en abonnementsdiensten) tekenen nog steeds voor het grootste deel van de groepsomzet. Op de thuismarkt Noord-Amerika bedroeg de omzetgroei 12% en kwam de operationele marge uit op 5,8%. Op de internationale markten was de groei iets lager (+10%) en bleef de marge steken op 2,8%. Wat aangeeft dat hier nog werk aan de winkel is, maar anderzijds ligt hier natuurlijk ook het potentieel om de resultaten op te krikken.
Amazon naar ‘verkopen’
Dankzij de besparingen stijgen de marges weer harder dan de omzet en dat is een goede zaak. Daarnaast kon ook de opmars van AI de winstgevendheid van de cloud-afdeling weer opkrikken. Amazon doorbrak vorige maand de historische topkoers van eind 2021.
Tegen bijna 40 keer de winst is het aandeel wel duur in verhouding tot de verwachte groei. We achten daarom de tijd rijp om de winsten te verzilveren. Het advies voor het aandeel Amazon gaat dan ook van ‘houden’ naar ‘verkopen’.