Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Danny Reweghs, 6 jun 17:09

Advieswijziging Amazon | Besparingen werpen vruchten af

0 0 Leestijd ongeveer

De cloud-afdeling Amazon Web Services (AWS) blijft de sterkhouder van het bedrijf en dat werd ook in het meest recente kwartaalrapport geïllustreerd.

Amazon zag de omzet in het eerste kwartaal met 12,5% stijgen naar $143,3 mrd. Dat cijfer lag aan de bovenkant van de eigen prognose ($138-145,5 mrd). Belangrijker was de vooruitgang die daarmee werd geboekt in de operationele winst (ebit). Dat resultaat verdrievoudigde ruim naar $15,3 mrd tegenover ‘slechts’ $4,8 mrd een jaar eerder. Dit leverde een ebit-marge op van 10,7%.

AI, redder in nood

Amazon voerde een herstructurering door waarbij 27.000 werknemers het bedrijf verlieten sinds eind 2022. De voorbije kwartalen schroefden bedrijven hun cloud-investeringen terug waardoor AWS het met lagere marges moest doen. De redding kwam er met de opmars van kunstmatige intelligentie (AI), die de behoefte aan opslag van data weer fors liet stijgen.

AWS zag de omzet op jaarbasis met 17,2% toenemen naar $25 mrd, boven de verwachtingen. De operationele winst van de afdeling klom van $5,1 naar $9,4 mrd, goed voor een recordmarge van 37,6%. AWS is daarmee goed voor 17% van de groepsomzet en 62% van de operationele winst.

Nog steeds geen dividend
De omzet van Amazon blijft stijgen en daarmee de stapel kasgeld. Voor het lopende kwartaal mikt Amazon op een omzet tussen $144 en 149 mrd, iets onder de consensusprognose van $150,1 mrd. Dit impliceert een groei met 7 tot 11% op jaarbasis. Amazon realiseerde de voorbije vier kwartalen een vrije kasstroom (na leasekosten) van $48,8 mrd. Begin april stond voor $73,9 mrd aan cash en verhandelbare effecten op de balans. Toch is er van een dividend zoals bij Meta en Google voorlopig geen sprake.

De retail-activiteiten (e-commerce, verkoop van producten van derde partijen, fysieke winkels en abonnementsdiensten) tekenen nog steeds voor het grootste deel van de groepsomzet. Op de thuismarkt Noord-Amerika bedroeg de omzetgroei 12% en kwam de operationele marge uit op 5,8%. Op de internationale markten was de groei iets lager (+10%) en bleef de marge steken op 2,8%. Wat aangeeft dat hier nog werk aan de winkel is, maar anderzijds ligt hier natuurlijk ook het potentieel om de resultaten op te krikken.

Amazon naar ‘verkopen’

Dankzij de besparingen stijgen de marges weer harder dan de omzet en dat is een goede zaak. Daarnaast kon ook de opmars van AI de winstgevendheid van de cloud-afdeling weer opkrikken. Amazon doorbrak vorige maand de historische topkoers van eind 2021.

Tegen bijna 40 keer de winst is het aandeel wel duur in verhouding tot de verwachte groei. We achten daarom de tijd rijp om de winsten te verzilveren. Het advies voor het aandeel Amazon gaat dan ook van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ