Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Advies Arent Thijsen, 27 mei 10:13

Cryptovaluta’s | Door de technische bril

0 0 Leestijd ongeveer

Houden de vier koopadviezen op cryptovaluta’s die wij hanteren ook na een vrij turbulente meimaand nog stand?

De bitcoin is ‘back in business’, ethereum zet zijn stijgende lijn voort, solana krijgt het voordeel van de twijfel en alleen de grafiek van de polkadot biedt een afwijkend beeld. Een technische blik op de vier cryptovaluta’s die wij volgen.

Bitcoin/USD (BTCUSD)

Eind maart leek het erop dat de bitcoin op weg was om de top van begin maart uit te nemen. Echter, in april volgde een krachtige correctie waarvan de koers nu aan het herstellen is. Vanwege deze correctie hebben we het koersdoel aangepast. Het eerste doel is nu de top van begin maart op $73.600.

De twee indicatorsignalen waar we bij het analyseren van grafieken veel waarde aan hechten, zijn nog steeds positief. Zo staat de koers op ruime afstand boven de stijgende lijn van het voortschrijdend gemiddelde en de lijnen van de MACD blijven op ruime afstand boven de nullijn.

‘Overbought’-signaal

In ons artikel van maart schreven we over het ‘overbought’-signaal vanuit de MACD. Deze was toen relatief hoog opgelopen. De correctie van april paste daarmee binnen het verwachtingspatroon en heeft wel wat afkoeling gegeven.

Hiermee is er weer meer ruimte gekomen om op jacht te gaan naar een nieuwe en hogere top. Op basis van de weekgrafiek kunnen we dan ook niet anders als het koopadvies voor bitcoin/USD bevestigen.

In maart schreven we nog over een kop-schouder-formatie, nu kunnen we dat doen over een omgekeerde-kop-schouder-formatie. Deze is nu afgerond en heeft een einde gemaakt aan de dalende trend in de daggrafiek. De koers liet in de afgelopen week de verwachte beweging omhoog zien.

Inmiddels is ook de weerstandslijn over de toppen van maart en begin april doorbroken. De volgende weerstand – en daarmee ook ons koersdoel – is de top van begin maart op $73.600. Weet de koers van de bitcoin ook deze weerstand uit te nemen, dan komen we weer in ‘uncharted territory’ en ligt in principe de weg naar een koers van $100.000 voor de bitcoin open.

Lees ook Waar gaat het met de koers naartoe?

Wel zien we op de daggrafiek dat de Relatieve Sterkte Index begint te neigen naar een ‘overbought’-situatie. Dit is echter een signaal waar we niet al te veel waarde aan moeten hechten.

Na de correctie in april is de bitcoin weer ‘back in business’. We zien zowel op de dag- als de weekgrafiek alleen positieve signalen, die een stijgende trend bevestigen. Het uitnemen van de top van maart is wel van belang om de stijgende trend te kunnen continueren. We verwachten dat dit binnen de komende twee maanden zal gaan plaatsvinden.

Ethereum / USD (ETHUSD)

De correctie die de ethereum in maart inzette, kreeg in april een vervolg. Desondanks bleven kritische steunen ongeschonden en kunnen we concluderen dat de ethereum zijn stijgende trend blijft doorzetten.

Ondanks het feit dat de koerscorrectie in maart en april relatief groot was, heeft deze weinig invloed gehad op de signalen van de beide indicatoren. Zo zien we dat de koers niet eens de stijgende lijn van het voortschrijdend gemiddelde heeft geraakt.

Afgekoeld

Het gematigde ‘overbought’-signaal van de MACD is ook bij ethereum wat afgekoeld. De beide MACD-lijnen blijven hierbij nog steeds ruim boven hun nullijn noteren. Van groot belang was de test van de steunlijn die we kunnen trekken onder eerdere bodems in de grafiek.

Deze steunlijn heeft het gehouden en na de test van deze lijn zien we de koers ook weer krachtig opveren in de afgelopen week. We bevestigen dan ook het koopadvies voor de ethereum. De eerste significante weerstand is de vorige top op $4092,40 en hierna de top van 2021 op $4900.

In de daggrafiek zien we een praktisch gelijk beeld. Een daling van 30% (van $4100 naar $2860) is een forse correctie te noemen. De steunlijn onder eerdere bodems vormde samen met de dalende weerstandslijn over de toppen van maart en april een driehoeksformatie.

De uitbraak naar boven is het meest voorkomende einde van een dergelijke formatie. De uitbraak van de ethereum sloot hierop aan. De koers is nu op weg naar de top van maart op $4092,40. Omdat de koers maandag 20 mei een forse sprong maakte, zien we de Relatieve Sterkte Index (RSI) indicator omhoog schieten richting de zone ‘overbought’.

Lees ook Afkoelingscorrectie aanstaande?

Nu is het signaal van deze indicator op dagbasis bij ‘oversold’ zeker relevant, bij een ‘overbought’-situatie zien we dat dit weken kan aanhouden en de koers nog flink kan oplopen. Vroegtijdig uitstappen op basis van dit signaal is dan ook af te raden.

Zowel op week- als op dagbasis bevestigen we voor de ethereum het koopadvies. Het koersdoel handhaven we op $4092,40, de top van maart. Wordt deze uitgenomen, dan kan het koersdoel verhoogd worden naar de top van 2021 die op $4900 lag.

Solana/USD (SOLUSD)

De koers van de solana werd ook in de april-correctie voor cryptovaluta’s meegetrokken. Nadat de koers in maart piekte naar een top van net geen $110 is de koers flink teruggevallen. Hierbij werd intra week zelfs even de stijgende steunlijn onder de eerdere bodems doorbroken.

Desondanks blijft het technische beeld op weekbasis positief. Dit wordt onderbouwd door de positieve signalen van een stijgende lijn van het voortschrijdend gemiddelde en MACD-lijnen die ver boven hun nullijn noteren.

Omdat de MACD-lijnen door de correctie wat zijn teruggevallen, is het ‘overbought’-signaal weer wat afgekoeld. Dit geeft de koers meer ruimte, waardoor we verwachten dat de koers van de solana de aanval zal gaan inzetten op de top van $209,94. Deze top is nu de eerste weerstand. Hierboven komt dan de top van 2021 op $206,06.

Nadat de koers van de solana in maart begon te corrigeren, zagen we in de loop van april en mei een omgekeerde-kop-schouder-formatie ontstaan. Hierbij werd begin mei, tijdens het formeren van de kop, zelfs even de steunlijnen doorbroken. De koers kon echter al snel herstellen tot boven deze steunlijn en daarbij werd de tweede schouder op een hoger niveau geformeerd.

In de laatste weken zien we de koers, geheel volgens de theorie, een krachtige herstelbeweging maken. Het is duidelijk dat de koers op jacht is om de weerstand van de top van 18 maart uit te gaan nemen. Het technische beeld vanuit de daggrafiek past dan ook zeker bij het koopadvies dat we voor de solana afgeven.

Het koopadvies wordt bevestigd vanuit zowel de dag- als de weekgrafiek. Hierbij zien we dat de koers op weg is om de top van april uit te nemen. Het door ons gestelde eerste koersdoel is dan ook deze top op $209,94. Wordt deze uitgenomen, dan zal het koersdoel worden verhoogd naar $260,06. Dit laatste komt overeen met de top van 2021.

Polkadot/USD (DOTUSD)

De grafiek van de polkadot wijkt visueel sterk af van die van de andere behandelde cryptovaluta’s. Opvallend is dat de koers duidelijk uit het eerdere opwaarts gerichte trendkanaal is gevallen. De koers heeft in de laatste maanden ook meerdere keren de stijgende steunlijn van het voortschrijdend gemiddelde getest.

Deze heeft het gehouden en biedt daarmee een positief signaal. De MACD-lijnen laten een duidelijk dalend verloop zien. Hierbij benaderen ze de nullijn. Maar gegeven het positieve momentum in de laatste weken verwachten we niet dat zij de nullijn zullen doorbreken. Daarmee komt ook vanuit deze indicator een positief signaal.

Lees ook Het startschot van de nieuwe bullmarkt is gegeven

Het explosief positieve momentum is verdwenen. Hiervoor is een meer gematigd positief sentiment in de plaats gekomen. We handhaven daarom het koopadvies, maar verlagen het koersdoel naar $7,89.

Na de top van $11,89 in maart van dit jaar zien we de koers van de polkadot scherp terugvallen. Op 13 april duikt de koers intraday zelfs even onder de belangrijke steun van $6. Daar verdwijnt dan ook ineens het negatieve momentum. Sindsdien laat de koers een patroon zien van hoger bodems waardoor er nu een stijgende steunlijn kan worden getrokken.

De toppen bleven echter tot gisteren tegen de stijgende weerstandslijn oplopen. Hierdoor was er een wigformatie aan het ontstaan. Deze week brak de koers hier opwaarts uit. Daarmee is de eerstvolgende weerstand in de grafiek de top van februari 2023 geworden op $7,89.

De uitbraak is van belang voor het verdere koersverloop van de polkadot. Het opent de weg voor een opwaarts gericht trendkanaal. Hierdoor kunnen we ook op dagbasis een koopadvies geven.

Hoewel we zowel vanuit de dag- als de weekgrafiek een koopadvies geven voor de polkadot, is het beeld duidelijk meer gematigd dan een paar maanden geleden. Dit resulteert in een voorzichtig koersdoel van $7,89. Mocht dit koersdoel worden behaald, dan komt de volgende top van december 2023 op $9,59 in beeld.

In het kort
Bitcoin • MACD, positief signaal bij een stand boven de nullijn; • Lijn voortschrijdend gemiddelde stijgend en koers boven deze lijn; • Koersdoel: $73.600; • Steun: $60.000; • Advies: Kopen

Ethereum • MACD, positief signaal bij standen boven de nullijn; • Lijn voortschrijdend gemiddelde stijgend, en koers boven deze lijn; • Koersdoel: $4092,40; • Steun: $3000; • Advies: Kopen

Solana • MACD, positief signaal bij standen boven de nullijn; • Lijn voortschrijdend gemiddelde stijgend en koers boven deze lijn; • Koersdoel: $209,94 • Steun: $141; • Advies: Kopen

Polkadot • MACD, positief signaal bij een stand boven de nullijn; • Lijn voortschrijdend gemiddelde vlak en koers boven deze lijn; • Koersdoel: $7,89; • Steun: $6 • Advies: Kopen

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ