Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Beurs in beeld Karel Mercx, 21 mei 12:18

Frozen Orange Juice | Zure tijden op de markt

0 0 Leestijd ongeveer

De prijs voor bevroren sinaasappelsap heeft de $4,50 per pond bereikt. In de afgelopen twee jaar is de prijs van Frozen Orange Juice verdrievoudigd.

Echter, door de alsmaar stijgende prijzen krimpt de markt voor het product wel steeds sneller. Het is de verwachting dat consumenten dit jaar waarschijnlijk 20% minder sinaasappelsap zullen drinken dan in 2023.

Het probleem is echter dat het aanbod van bevroren sinaasappelsap nog veel sneller terugloopt. In de VS grijpt de ‘citrus greening’-infectie grijpt steeds sneller en heftiger om zich heen. Deze plantziekte heeft de op één na grootste producent van sinaasappels wereldwijd bijna compleet weggevaagd. Het aantal goede sinaasappels uit Florida is in de afgelopen 20 jaar met 92% (!) afgenomen.

Schade

Nu komt 80% van het wereldwijde aanbod uit Brazilië, maar citrus greening grijpt ook daar om zich heen. De Verenigde Staten hebben met hun modernste technologie gigantische schade voor de bevroren sinaasappelsector niet kunnen voorkomen en de vraag is wat Brazilië kan betekenen in het gevecht tegen de infectie.

Braziliaanse boeren reageren hierop door, zodra een gebied besmet raakt, zo snel mogelijk de sinaasappels van het land te halen. Het gevolg is waarschijnlijk een lagere opbrengst per stuk land omdat de oogst nog niet volledig volgroeid is, en dit betekent waarschijnlijk weer lagere voorraden in 2025.

De auteur heeft een longpositie in Frozen Orange Juice

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.