Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Portefeuilles Karel Mercx, 20 mei 15:10

Defensieve Portefeuille | Vier beleggingen die de portefeuille een prima jaar bezorgen

0 0 Leestijd ongeveer

De Defensieve portefeuille heeft sinds de start 105,4% rendement behaald en over 2024 is het 8,9%. Wij nemen de vier aandelen met het grootste rendement in 2024 onder de loep.

De vier grootste winnaars van de Defensieve portefeuille staan in 2024 allemaal met dubbele cijfers in de plus. Van de vier slechtste posities staan er twee niet eens in de min: Enel (+1,3%) en Sanofi (+0,5%). Alleen Cisco (-2,6%) en Roche (-9,4%) verliezen. Omdat de winnaars zoveel groter zijn dan de verliezers, is 2024 goed op weg om een uitstekend jaar te worden voor de Defensieve portefeuille.

BAE Systems

BAE Systems is het best presterende fonds van de Defensieve Portefeuille met een YTD-stijging van 24,1%. Dit Britse bedrijf, actief in de lucht- en ruimtevaart- en defensiesector, profiteert van een wereldwijde trend van toenemende defensie-uitgaven. Verwacht wordt dat de omzet en winst in de komende jaren aanzienlijk zullen stijgen. Dit wordt deels gerealiseerd door strategische overnames, zoals die van Ball Aerospace, en door voortdurende investeringen in geavanceerde technologieën.

BAE Systems, het grootste en meest gediversifieerde defensieconcern van Europa, heeft over de afgelopen vijf jaar het dividend met gemiddeld 6,2% verhoogd. Over de laatste drie jaar was dit 8,2%, en vorig jaar zelfs 11,1%. Het is slechts een kwestie van tijd voordat BAE Systems de status van Dividend Aristocrat bereikt, aangezien het bedrijf al 19 jaar op rij het dividend verhoogt.

Daarvoor moet BAE het nog zes jaar volhouden en aangezien de trend omhoog zich voortzette in tijden van relatieve wereldvrede, zal dat nu de wereldwijde spanningen toenemen helemaal wel zo zijn. De jaarlijkse verhogingen van het dividend zijn voor een portefeuillebeheerder fijn want die verlagen het risico aanzienlijk. Uiteindelijk zullen de koersen altijd de richting van het dividend volgen.

Walmart

Walmart heeft een rendement in 2024 behaald (23,9%) dat slechts twee tiende achterblijft op dat van BAE Systems. Het bedrijf heeft een succesvolle transformatie ondergaan en genereert nu jaarlijks meer dan $100 mrd uit online verkopen, met een totale omzet van ruim $650 mrd. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers werd benadrukt dat Walmart voorop loopt in online verkopen in vergelijking met andere grote retailers.


Afgelopen week presenteerde Walmart zijn cijfers en die leverden het aandeel de grootste koersstijging in ruim vier jaar op: +7%. Bovendien bereikte Walmart voor het eerst een beurswaarde van $500 mrd. Maar 13 beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten zijn nog groter. In de afgelopen 23 jaar is Walmart op grote schaal bezig geweest met het inkopen van eigen aandelen, waardoor het aantal uitstaande aandelen bijna is gehalveerd deze eeuw. Walmart is sinds dit jaar geen Dividend Aristocrat meer: omdat dit het 50ste jaar van dividendverhogingen is, mag het zich zelfs Dividendkoning noemen.

Münchener Rück

Nummer drie voor 2024, met een rendement van 21,1%, is Münchener Rück. Deze herverzekeringsmaatschappij is een van ‘s werelds toonaangevende bedrijven in haar sector, bekend om haar solide financiële prestaties en strategische risicobeheer. Münchener Rück opereert wereldwijd en biedt een breed scala aan verzekerings- en herverzekeringsoplossingen.

Münchener Rück doet het op de beurs zo goed omdat het bedrijf operationeel zijn eigen doelen ruimschoots overtreft. Eind 2020 formuleerde de herverzekeraar een aantal financiële doelstellingen voor de volgende vijf jaar. Een daarvan was een jaarlijkse gemiddelde groei van het dividend per aandeel van 5%. Na drie van deze vijf jaar staat de teller al op ruim 15% per jaar.

Münchener Rück is een uitstekend dividendaandeel dat al meer dan 50 jaar dividend uitkeert. In extreme jaren, zoals in 2017, toen drie stormen in de Verenigde Staten enorme schade veroorzaakten, betaalde het bedrijf 300% van de nettowinst uit. In 2011, het jaar van de kernramp in Japan, was dat 150%. Na dergelijke rampen stijgen de verzekeringspremies, waardoor de verliezen worden gecompenseerd. Dit is gunstig voor de aandeelhouders en daarom maakt Münchener Rück deel uit van de Defensieve portefeuille.

Goud

Goud neemt in 2024 de vierde plaats in met een rendement van 17,2%. Het is de best presterende belegging van deze eeuw, met een duizelingwekkend rendement van 736% tegenover 499% voor de S&P500, inclusief dividend. Afgelopen week werd bekend dat het Westen definitief een deel van de bevroren Russische tegoeden gaat uitgeven. De Amerikanen, als eigenaars van de dollar, hebben de macht om dollars van andere landen af te pakken. Goud is de enige monetaire valuta die niet kan worden afgepakt.

Sinds de Verenigde Staten in 2022 de Russische tegoeden bevroren, hebben wereldwijde centrale banken hun goudvoorraden in het snelste tempo van de afgelopen 50 jaar verhoogd. Een deel van de Russische dollarreserves wordt nu geconfisqueerd zonder rechtszaak of VN-stemming.

Dit benadrukt voor landen met een minder goede relatie met de VS de noodzaak om minder dollars aan te houden en meer goud. In een dergelijke wereld is goud een defensieve belegging, en daarom bestaat ruim 20% van de Defensieve portefeuille uit goud.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ