Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 16 mei 11:55

Advieswijziging ABN Amro | Risico’s stapelen zich op

0 0 Leestijd ongeveer

Bij de cijferpresentatie van ABN Amro staat een mooie winstsprong in de schaduw van een dalende kapitaalbuffer en toenemende risico’s voor slechte leningen en een grote claim.

De winst van ABN Amro is in het eerste kwartaal op jaarbasis met 29% gestegen naar €674 mln. De stijging was te danken aan de combinatie van hogere baten en lagere kosten. De inkomsten zijn met 3% toegenomen naar €2,2 mrd. Het is een opsteker dat de commissie-inkomsten met 6% stegen naar €469 mln. Daar staat echter tegenover dat de netto rente-inkomsten met 2% daalden naar €1,6 mrd.

Dat is een nieuwe aanwijzing dat de renterugwind duidelijk is gaan liggen. Voor heel 2024 houdt de bank nog wel vast aan de voorspelling dat de netto rente-inkomsten grofweg gelijk liggen aan de €6,3 mrd van vorig jaar. De overige inkomsten – die van kwartaal tot kwartaal sterk fluctueren – liepen met 78% op naar €139 mln.

De totale kosten van €1,3 mrd lagen 11% lager dan een jaar eerder. Dat was echter niet te danken aan sterk kostenbeheer. Omdat ABN Amro minder hoefde af te dragen aan SRF – het vangnet voor banken die in problemen komen – namen de overige kosten met 25% af tot €600 mln. De personeelskosten stegen juist met 8% naar €656 mln.

De winstmeevaller werd ook deels veroorzaakt doordat de bank weinig geld opzij hoefde te zetten voor slechte leningen. De toevoeging aan de stroppenpot kwam uit op €3 mln, tegenover €14 mln een jaar eerder.

Faillissementen

Het oplopende aantal faillissementen is een aanwijzing dat de voorziening voor slechte leningen tijdens de komende kwartalen zal oplopen. Kapitaalbuffer CET1 liet de afgelopen drie maanden juist een opvallende daling zien van 14,3% naar 13,8%.

Hoewel die daling deels het gevolg was van een seizoenseffect bij de divisie Clearing, is het een signaal dat de bank mogelijk minder ruimte heeft voor aandeleninkoop dan zich aanvankelijk liet aanzien. Daar komt bij dat ook de juridische onzekerheid is toegenomen door de claim dat ABN Amro bedrijven over hun doorlopend krediet een te hoge rente berekend zou hebben. Het aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd (k/w 6,2) en biedt een mooi dividendrendement van bijna 10%.

Advies aandeel ABN Amro naar ‘verkopen’

Het neerwaarts risico lijkt met het oog op de toenemende risico’s echter beduidend groter dan het opwaarts potentieel. Ondanks de winstsprong wordt het advies verlaagd naar ‘verkopen’.

Renteclaim wakkert juridische onzekerheid aan
ABN Amro heeft een dagvaarding ontvangen van Stichting Massaschade & Consument. Volgens deze stichting zouden ondernemers jarenlang te veel rente hebben betaald over hun doorlopend krediet met variabele rente. In een soortgelijke zaak heeft de bank €416 mln uitgetrokken als compensatie voor circa 250.000 Nederlanders die te veel rente hebben betaald over hun consumentenkrediet. De uitspraken van klachteninstituut Kifid die daaraan ten grondslag lagen, gelden volgens ABN Amro echter niet voor mkb-klanten. Bovendien is het nog onzeker hoeveel ondernemers zich daadwerkelijk aanmelden bij de stichting. Hoewel ABN Amro op korte termijn financieel niet geraakt wordt, neemt de juridische onzekerheid wel degelijk toe.
ABN Amro in cijfers Q1 2024 Q1 2023
Totale inkomsten €2197 mln €2142 mln
Totale kosten €1257 mln €1406 mln
Winst €674 mln €523 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ