Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden

ABN Amro en ING | Gunstig bankklimaat houdt aan

0 0 Leestijd ongeveer

De kans is groot dat ABN Amro en ING bij de eerstekwartaalcijfers aanzienlijk optimistischer naar 2024 kijken dan tijdens de publicatie van de jaarcijfers. De recente koersstijging heeft beide aandelen echter van veel opwaarts potentieel beroofd.

ABN Amro en ING trekken de afgelopen weken volop de aandacht met koersstijgingen van ruim 25% sinds de eerste week van februari. Die opleving is op het eerste gezicht opmerkelijk, omdat het qua nieuwsstroom een rustige periode is voor de banksector. Bovendien vormden de meeste berichten bepaald geen katalysator voor een koersopleving. Op 8 februari werd bijvoorbeeld bekend dat een groep van 158 institutionele beleggers een schadevergoeding van €500 mln eist van ING omdat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over gebreken in het witwasbeleid van het bedrijf.

Oninbare leningen

Toch is het niet lastig om de oorzaken aan te wijzen voor de opleving van bankaandelen. De kans is namelijk groot dat de bankwinsten dit jaar een stukje hoger uitpakken dan waar het enkele maanden geleden naar uitzag. Een eerste reden is dat ABN Amro en ING minder opzij hoeven te zetten voor oninbare leningen, aangezien meer klanten dan verwacht aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Er zijn namelijk nog geen aanwijzingen dat zich donkere wolken samentrekken boven de Nederlandse economie. Zelfs in een economisch zwak jaar zoals 2023 waren de toevoegingen aan de stroppenpot te overzien. Na drie kwartalen van een kleine krimp, nam het bbp alleen in de laatste drie maanden van vorig jaar iets toe. In dat jaar zette ING €520 mln opzij voor oninbare leningen. Dat is veel minder dan de €1861 mln van 2022 en grofweg gelijk aan het lage niveau van €516 mln over 2021.

Hoogste niveau

Dat was echter een uitzonderlijk goed jaar. Omdat veel bedrijven dankzij coronaregelingen veel beter aan hun verplichtingen konden voldoen dan de instellingen hadden ingeschat, viel er bij banken een behoorlijk bedrag vrij uit de reserveringen voor slechte leningen. In dit opzicht worden de vooruitzichten voor 2024 geleidelijk aan beter. Richting de jaarwisseling liep het aantal faillissementen op van 285 in oktober tot 385 in december. Dat was het hoogste niveau sinds mei 2020, vlak na het hoogtepunt van de coronapaniek. Sindsdien is het aantal faillissementen echter teruggelopen tot 366 in januari en 340 in februari. Voor grote beleggers die de banksector op de voet volgen, is die beweging aanleiding om de prognose voor de afschrijving op slechte leningen wat te verlagen. Hierdoor houden ABN Amro en ING meer over voor dividenduitkeringen en aandeleninkoop.

Netto rente-inkomsten blijven goed op peil

Een tweede reden voor de koersopleving van de bankaandelen is dat behalve de economie, ook het renteklimaat zich wat gunstiger ontwikkelt dan het zich liet aanzien. Door de sterke stijging van de beleidsrente in de eurozone is het verdienvermogen flink toegenomen. Traditionele banken zijn voor circa driekwart van de baten afhankelijk van het verschil tussen wat ze als vergoeding ontvangen over uitgeleend geld en wat ze als (spaar)vergoeding betalen over de tegoeden die hen worden toevertrouwd. Bij ING lagen deze netto rente-inkomsten van €15.809 mln in 2023 15% hoger dan in de twee voorgaande jaren. Bij ABN Amro nam dit bedrag zelfs met 16% toe naar €6.278 mln.

Vooruitzicht

Het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de loop van het jaar zou terugschroeven, was aanleiding voor de banken om zich in dit opzicht terughoudend op te stellen. ING sorteerde bijvoorbeeld voor op netto rente-inkomsten van €15,0 tot €15,5 mrd in het lopende jaar. ABN Amro hield er rekening mee dat dit bedrag grofweg in lijn ligt met 2023. Omdat een renteverhoging van de ECB veel langer uitblijft dan verwacht, profiteren banken langer van het gunstige renteklimaat. De kans is dan ook groot dat beide partijen bij de presentatie van mooie eerstekwartaalcijfers de lat voor 2024 wat hoger kunnen leggen. De aandacht gaat er dan vooral naar uit of er een deel van de meevaller naar beleggers stroomt.

Inkoopprogramma

Bij ABN Amro gebeurt dat in ieder geval via het dividend, dat gewoonlijk wordt vastgesteld op 50% van de nettowinst. Daarnaast koopt de bank elk jaar voor €500 mln aan eigen aandelen in. Het doel op kapitaalbuffer CET1 iets terug te brengen van 14,3% eind vorig jaar naar 13,5% in 2026 biedt bovendien ruimte om dit jaar of volgend jaar de uitkering of aandeleninkoop eenmalig wat op te schroeven. ING kondigde in mei vorig jaar een inkoopprogramma van €1,5 mrd aan en in november voor €2,5 mrd. De bank zou de teleurstelling van beleggers over het uitblijven van een zonnigere prognose bij de presentatie van de jaarcijfers kunnen wegspoelen door dit voorjaar wat ruimer uit te pakken met een aandeleninkoop van €2 mrd. Daarnaast keer de bank elk jaar de helft van de zogeheten ‘resilient profit’ uit, wat neerkomt op de onderliggende nettowinst uit de normale bedrijfsvoering.

Conclusie

De winstvooruitzichten van ABN Amro en ING zijn – in lijn met die van andere Europese banken – de afgelopen maanden behoorlijk verbeterd. Dat wordt ruimschoots weerspiegeld in de koersstijgingen, waarmee de aandelen net de AEX-winst van 12% voorblijven. Het fundament onder een verdere koersopleving is behoorlijk wankel. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de ECB in de zomer of uiterlijk in de herfst de beleidsrente een tandje lager zet. Hierdoor komen de netto rente-inkomsten – die goed zijn voor driekwart van de totale bankbaten – mogelijk iets onder druk te staan. Daar komt bij dat het een kwestie van tijd is voordat het aantal faillissementen weer gaat oplopen. In 2021 en 2022 lag dat aantal nog onder de 2500, maar in de jaren daarvoor kwam dit getal sinds 1999 niet onder de 4000 uit.

Advies ABN Amro en ING blijft op ‘houden’

Per saldo is de risico-rendementsverhouding van ABN Amro en ING nauwelijks veranderd ten opzichte van eind 2023. De kans is groot dat de cijferpresentaties op respectievelijk 15 mei en 2 mei een mooie winstmeevaller opleveren. Het verwachte dividendrendement van 6,4% voor ING en 7,6% voor ABN Amro alleen al maakt de aandelen het aanhouden waard. Maar op het hogere koersniveau zijn de aandelen kwetsbaar voor een omslag in het rente- of het economisch klimaat. Aangezien er nog geen aanwijzing is voor een dergelijke verslechtering en omdat door de recente koersstijging al een heel groot deel van het opwaarts potentieel is ingelopen, blijft het houdadvies voor ABN Amro en ING in de aanloop naar de cijferpresentaties van kracht.

Duurzame druk op bankensector neemt toe
Na de presentatie van de jaarcijfers kwam de koers van ING onder druk te staan door een teleurstellende prognose van de bank zelf. Bij de aandeelhoudersvergadering op 22 april komt het gevaar uit een andere hoek. Na de spraakmakende klimaatzaak tegen Shell, heeft Milieudefensie nu ING in het vizier. De organisatie gaat zich laten horen bij de AVA en verzamelt momenteel mede-eisers voor een aanklacht tegen het klimaatbeleid van de bank, dat in de ogen van Milieudefensie tekort schiet.
ABN Amro en ING in cijfers ABN Amro ING
2024 2023 2024 2023
Netto rente-inkomsten €6300 mln €6278 mln €15.500 mln €15.809 mln
Bedrijfsresultaat €3250 mln €3385 mln €10.500 mln €11.011  mln
Nettowinst per aandeel € 2,50 € 2,99 € 2,00 € 2,00

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ