Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Basismaterialen | Onbemind en achtergebleven

0 0 Leestijd ongeveer

De internationale aandelenmarkten hebben een prachtig eerste kwartaal achter de rug. Eén sector blijft echter opmerkelijk ver achter en dat zou de interesse van de contraire belegger kunnen wekken.

De Financial Times opende vorige week vrijdag met het bericht dat de wereldwijde aandelenmarkt het beste eerste kwartaal achter de rug heeft sinds 2019. De MSCI World Index steeg met 7,7% (in dollars) over de eerste drie maanden van dit jaar, vooral dankzij het aanhoudende optimisme over kunstmatige intelligentie, aldus de Britse zakenkrant. De S&P500-index bereikte afgelopen kwartaal 22 keer een nieuwe recordstand en de Duitse DAX40  zelfs 26 keer, zo berichtte het Duitse Handelsblatt.

Een blik op de Europese beurs leert dat de feeststemming niet alleen te danken is aan het thema kunstmatige intelligentie. Ja, de Stoxx Europe 600 Technology Index staat dit jaar op een winst van 12,6% en dat is veel beter dan de ruim 7% voor de brede Stoxx Europe 600 Index. Maar ook de Europese auto-industrie (+15,4%), banksector (+12,6%) en verzekeringsaandelen (+10,9%) blijven de brede beursindex dit jaar ruim voor. De stijging op de Europese beurs is dus meer dan een technologiefenomeen.

Achterblijvende koersen

Uiteraard telt de beurs niet alleen maar winnaars, zo staan zowel Europese nuts- als vastgoedaandelen dit jaar in de min. Een opvallende afwezige op het beursfeest – al sinds eind oktober 2023 toen de rente piekte – is de sector Basismaterialen. Ondanks macro-economische cijfers die de afgelopen maanden zowel in de eurozone als in de VS beter – of veel beter – zijn dan economen gemiddeld hadden verwacht, zo blijkt uit de zogeheten Citi Economic Surprise index voor beide regio’s. Uiteraard vallen de achterblijvende koersen van de mijnbouwaandelen niet los te zien van de sputterende Chinese economie, een grootverbruiker van grondstoffen.

Anglo American

De lastige marktomstandigheden werden pijnlijk duidelijk bij de meest recente cijferpublicaties van de grote mijnbouwconcerns. Anglo American, Glencore en Rio Tinto verlaagden allemaal het dividend na stevige dalingen van de winstgevendheid over 2023. Enkele strategen en analisten worden echter positiever over de mijnbouwsector. Eind februari verhoogden de strategen van Bank of America Merrill Lynch het advies voor de Europese mijnbouwaandelen naar ‘overwegen’ op basis van een verwacht herstel van de Chinese economische groei.

Mijn interesse was eind vorig jaar al gewekt en vooral in Anglo American, een groot gespreid mijnbouwconcern met meerdere probleemdossiers. Medio december klapte de koers van Anglo American in elkaar nadat het mijnbouwconcern volkomen onverwacht de productiedoelstelling voor zijn Zuid-Amerikaanse kopermijnen voor dit jaar neerwaarts had bijgesteld. Opgeteld bij de problemen die het bedrijf al had in Zuid-Afrika was dat voor veel beleggers kennelijk voldoende aanleiding het aandeel te dumpen. Ik zette Anglo American daarna op de ‘watch list’ voor mijn persoonlijke tips (en privé-portefeuille) maar gaf uiteindelijk de voorkeur aan het staalconcern Acerinox als ondergewaardeerd cyclisch aandeel.

Vereenvoudigen

Ik duik echter opnieuw in Anglo American, een gespreid maar ook gecompliceerd mijnbouwconcern. Bij de presentatie van de jaarcijfers gaf het management aan het bedrijf te willen vereenvoudigen, onder meer via desinvesteringen. Sinds de klap in december is het aandeel met bijna 17% gestegen maar ligt desondanks nog ruim 27% onder het niveau van een jaar geleden. Ik sluit dan ook zeker niet uit dat ik alsnog – misschien dan wel wat aan de late kant – een positie in Anglo American ga nemen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ