Capital Group | Voortijdige renteverlagingen onverstandig
Vooruitstrevende centrale bankiers bij de ECB beweren dat de recente schokken de Europese economie ingrijpend hebben veranderd en zien een historische analogie met het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw.
Destijds maakten Europese economieën deel uit van het Bretton Woods-systeem van vaste wisselkoersen. Toen de Amerikaanse overheid besloot om het begrotingsbeleid in 1971 te versoepelen, kwam er direct druk te staan op dit systeem en besloot Duitsland niet veel later uit het systeem te stappen. Het leidde ertoe dat de VS besloot om niet langer dollars tegen een vaste koers in goud om te zetten, wat uiteindelijk de ondergang van Bretton Woods betekende en de dollar verzwakte tegenover de belangrijkste Europese valuta’s.
Rente verlagen
In de hoop dat een tragere economische groei zou leiden tot een lagere inflatie, besloot onder andere de Bundesbank om de rente te verlagen. Toen dat niet het gewenste effect had, begonnen centrale banken eind 1972 het monetaire beleid agressief te verkrappen. Met de oliecrisis eind 1973 werd het inflatieprobleem alleen maar verder aangewakkerd.
Centrale bankiers geloofden destijds dat ze economische groei boven inflatie konden stellen en dat er een verband bestond tussen lagere groei en dalende inflatie. Capital Group stelt dat de gehanteerde modellen echter niet opgewassen waren tegen de complexe vraag- en aanbodschokken van destijds. De financiële dienstverlener vindt dat de haviken van nu zich terecht zorgen maken dat voortijdige renteverlagingen de inflatie opnieuw kunnen aanwakkeren en centrale banken dan gedwongen worden tot agressievere verkrapping van het monetaire beleid.
Bewijs
Capital Group zou het verstandig vinden om niet te veel te vertrouwen op voorspellingen van een lagere inflatie, maar eerst te wachten op duidelijk bewijs dat de inflatie duurzaam naar het streefcijfer is teruggekeerd.