Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Hoogdividendportefeuille | Dividenden al maar verder omhoog

0 0 Leestijd ongeveer

Met de publicatie van de jaarcijfers kwamen ook de dividendaankondigingen en die waren voor de aandelen uit de Hoogdividendportefeuille voornamelijk positief.

Het jaarcijferseizoen is in volle gang en inmiddels hebben ook al elf van de twintig aandelen uit de Hoogdividendportefeuille de jaarcijfers gepubliceerd. De resultaten en vooruitzichten van IBM, KPN, Chevron en AbbVie stemden tevreden, maar Kimberly-Clark, TotalEnergies, Unilever en Aperam stelden iets teleur. LyondellBasell, Pfizer en Sanofi presteerden dan weer redelijk in lijn met de verwachtingen.

Positieve indicaties en houdbaarheid dividend

Binnen al die cijferpublicaties gaat mijn grootste aandacht uiteraard uit naar de mededelingen over het dividend en indicaties over de houdbaarheid ervan. Op dat gebied was er vooral positief nieuws te melden.

Zeven van de elf bedrijven uit de portefeuille die de jaarcijfers hebben gepubliceerd, hebben ook mededelingen over het dividendbeleid gedaan. Alleen AbbVie, IBM, LyondellBasell en Unilever hebben nog geen nieuwe dividendinzichten gegeven.

Farmaceut AbbVie heeft vorig jaar oktober al gemeld het kwartaaldividend met 4,7% te verhogen tot $1,55. Deze week zullen we dit verhoogde kwartaaldividend voor het eerst ontvangen. Unilever maakte slechts bekend een ongewijzigde €0,4268 over het vierde kwartaal van 2023 uit te betalen.

IBM en LyondellBasell verwachten hoger jaardividend

IBM keert op 9 maart voor de vierde keer een kwartaaldividend van $1,66 uit en ik verwacht begin april een aankondiging van een dividendverhoging met meer dan de schamele $0,01 van een jaar geleden. Het technologieconcern behaalde in 2023 namelijk een ruim 20% hogere free cash flow van $11,2 mrd. De dividendbetaling kostte IBM afgelopen jaar ruim $6 mrd. Dat biedt ruimte voor een wat grotere dividendverhoging, zeker ook omdat IBM voor dit jaar een free cash flow van zo’n $12 mrd verwacht.

LyondellBasell zal medio maart voor de vierde keer een kwartaaldividend van $1,25 per aandeel uitkeren. Naar mijn verwachting zal het chemieconcern in mei aankondigen voor het veertiende jaar op rij een hoger jaardividend uit te keren. Afgelopen jaar behaalde LyondellBasell een free cash flow van $3,4 mrd, die ruim voldoende was om vier kwartaaldividenden ter waarde van in totaal ruim $1,6 mrd uit te keren.

Van Unilever heb ik minder hoge verwachtingen, een gelijkblijvend dividend van deze tot nu wat teleurstellende portefeuillepositie lijkt het meest waarschijnlijke scenario.

Olie- en gasconcerns in portefeuille laten snelle groei zien

Van de acht portefeuillebedrijven die al wel iets over het dividend bekend hebben gemaakt was Pfizer de eerste. Al in december, anderhalve maand voor de publicatie van de jaarcijfers, verraste het verder ronduit beroerd presterende farmaconcern mij met een bescheiden dividendverhoging van 2,4% tot $0,42 per kwartaal.

Branchegenoot Sanofi verhoogde het jaardividend met een beter dan verwachte 5,6% tot €3,76. Het dividend van de twee olie- en gasconcerns uit de portefeuille stijgt zelfs nog sneller.

Data dividenduitkeringen Chevron en Totalenergies

Het Amerikaanse Chevron verhoogt het kwartaaldividend met 7,9% tot $1,63 per kwartaal. Op 11 maart wordt dit verhoogde kwartaaldividend voor het eerst uitgekeerd.

Het Franse TotalEnergies blijft met een verhoging van 6,8% tot €0,79 slechts iets achter bij Chevron. De Hoogdividendportefeuille zal echter pas in het volgende boekjaar – dat op 1 juli 2024 begint – van deze verhoging profiteren. We ontvangen in april eerst nog het derde kwartaaldividend over 2023 van €0,74. Op 11 juli keert TotalEnergies dan het laatste en verhoogde kwartaaldividend van €0,79 over 2023 uit.

KPN verrast met dividendverhoging 2024

Tegenover de keurige verhogingen van de beide olieconcerns stond een meer bescheiden stijging van het kwartaaldividend van Kimberly-Clark met 3,4% tot $1,22 per aandeel. Dat was dan wel weer meer dan Aperam, dat – geheel in lijn met de verwachtingen – het dividend ongewijzigd liet op €0,50 per kwartaal.

Van alle dividendmededelingen van de afgelopen periode was die van KPN verreweg het positiefst. Het telecomconcern keert eind april het slotdividend van 0,09,8 over 2023 uit en heeft nu al een dividendverhoging van ruim 13% tot €0,17 over 2024 aangekondigd. Dat is goed nieuws voor het dividendinkomen voor ons volgende boekjaar 2024/25.

Tot slot waren er nog twee aandelen uit de portefeuille die geen jaarcijfers publiceerden maar wel iets over het dividend hebben gemeld. Het Amerikaanse nutsbedrijf Consolidated Edison verhoogde het kwartaaldividend met slechts 2,5% tot $0,83.

Bekijk het Hoogdividendportefeuille

NN Group levert hoogste bijdrage na schikking woekerspolisaffaire

NN Group deed het een stuk beter. Tegelijk met de schikking van de woekerpolisaffaire maakte de verzekeraar ook bekend het dividend over 2023 met dubbele cijfers te willen verhogen. Na het 12% hogere interim-dividend komt dat niet als een grote verrassing, maar het is niettemin een gunstig bericht voor de Hoogdividendportefeuille, waarin NN Group het hoogste dividendrendement en de hoogste absolute bijdrage aan het totale dividendinkomen heeft.

NN Group laat dan ook het grootste verschil in weging in dividendinkomen en portefeuillewaarde zien. Ook bij enkele andere posities lopen deze wegingen uiteen, iets wat we in de volgende mutatieronde kunnen corrigeren.

In een eerdere versie van dit artikel stond over het AbbVie-dividend:   ‘Deze week hebben we dit verhoogde kwartaaldividend voor het eerst ontvangen’. Dat was onjuist en is veranderd in ‘Deze week zullen we dit verhoogde kwartaaldividend voor het eerst ontvangen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!