Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Aristocraten komen en gaan

0 0 Leestijd ongeveer

Indexaanbieder Standard & Poor’s heeft wijzigingen in zijn veel gevolgde Dividend Aristocrats Indices doorgevoerd. Dat zorgt voor enige maar nog niet voldoende toename in de sectorspreiding.

Na de dividendverlaging begin dit jaar was het vertrek van Walgreens Boots Alliance uit de S&P Dividend Aristocrats Index uiteraard onvermijdelijk. In deze index is immers alleen plaats voor bedrijven die minimaal 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Eind vorige maand viel dan ook het doek voor Walgreens Boots Alliance, dat na de jaarlijkse herziening van indexaanbieder Standard & Poor’s is vervangen door Fastenal, zoals collega Menno van Hoven al in oktober 2020 voorzag. Daarmee blijft het aantal Dividend Aristocrats uit de S&P500 Index ongewijzigd op 67.

Amerikaanse beleggers kunnen deze adellijke groep aandelen met een druk op de knop aanschaffen via de ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. Deze Amerikaanse ETF is echter niet in een zogeheten UCITS-variant beschikbaar voor Nederlandse beleggers. Er is echter wel een andere aristocrats-ETF op de Nederlandse markt verkrijgbaar, de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF. Deze ETF is gebaseerd op een andere index van dividendverhogers, de S&P High Yield Dividend Aristocrats Index, waarin al aandelen worden toegelaten die het dividend ‘slechts’ minstens twintig jaar op rij hebben verhoogd. Bovendien komen deze dividendaristocraten niet alleen uit de S&P500 Index maar ook uit de S&P MidCap 400 Index en de S&P SmallCap 600 Index, die bij elkaar de S&P Composite 1500 Index vormen. De weging van de aandelen uit deze index wordt bepaald op basis van het dividendrendement.

Nieuwkomers

De S&P High Yield Dividend Aristocrats Index werd eind januari eveneens herzien en dat leverde een veel groter aantal wijzigingen op. Achttien aandelen werden toegevoegd en drie verwijderd, waardoor deze dividend aristocrats-index nu 136 aandelen telt. Onder de nieuwelingen bevinden zich misschien minder voor de hand liggende maar zeker interessante aandelen als de afvalverwerkers Republic Services en Waste Management en defensieconcern Northrop Grumman. Het grootste aantal nieuwkomers – liefst zeven – is echter afkomstig uit de nutssector, die nu 22 aandelen levert en daarmee een weging van zo’n 17% heeft in de S&P High Yield Dividend Aristocrats Index. De sector Industrie verwelkomt vier nieuwe aristocraten en blijft met een weging van een kleine 20% de belangrijkste sector in deze index. Ook de Financials krijgen er twee aristocraten bij, waardoor de weging van de sectoren Industrie, Financials en Nuts bij elkaar opgeteld op 48% uitkomt.

Hoogdividendportefeuille

De herweging heeft dus wel nieuwe namen maar helaas weinig extra sectorspreiding opgeleverd, aandelen met een fraaie dividendhistorie en een aantrekkelijk dividendrendement zijn dan ook nog steeds uit een beperkt aantal sectoren afkomstig. Dat merk ik ook in de zoektocht naar alternatieven voor onze Hoogdividendportefeuille. Van die alternatieven komt een groot deel uit een beperkt aantal sectoren; Telecom, Nuts, Energie en Financials, terwijl ik juist de weging van een sector als Technologie graag wat zou verhogen. De wijzigingen in de S&P High Yield Dividend Aristocrats Index geven daarvoor wel een sprankje hoop. De technologiesector krijgt er met Qualcomm, Texas Instruments en Analog Devices namelijk drie nieuwe aandelen bij. Met name eerstgenoemde is al enige keren op mijn radarscherm verschenen, maar het dividendrendement van 2,3% is helaas nog net wat aan de lage kant.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!