Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Offensieve portefeuille I ASMI en Besi smaakmakers in 2023

0 0 Leestijd ongeveer

Chipmachinefabrikanten bezorgden de Offensieve portefeuille in 2023 een mooi totaalrendement. In de laatste week van het jaar werd een nieuwe Belgische participatie toegevoegd.

De Offensieve portefeuille heeft er in lijn met de markt een mooi beursjaar op zitten. Het rendement van de portefeuille sinds de start van het jaar, gemeten tegen de slotkoersen van 28 december, bedraagt 21%. Circa 63% van de portefeuille is belegd in aandelen. De cashpositie die we kunnen inzetten als zich nieuwe mogelijkheden voordien, bedraagt afgerond 37%.

Druk op groeiaandelen

2023 bleek een volatiel jaar voor beleggers in aandelen. Ook de Offensieve portefeuille kende gedurende het jaar behoorlijke schommelingen. Het was een jaar waarin veel aandacht ging naar renteverhogingen en de bestrijding van inflatie. De rente werd door centrale bankiers in de Verenigde Staten en Europa dermate opgetrokken, dat er zowaar weer een alternatief ontstond voor aandelen. Creatieve afkortingen als ‘Barbie’ (Bonds Are Really Back In Earnest) wisten hierdoor de voorpagina van menig beleggersblad te behalen. Het klimaat van rentestijgingen en rentes die langer hoog bleven dan verwacht, zette gedurende het jaar druk op de waardering van aandelen, in het bijzonder op die van groeiaandelen.

Fed drijft beleggers naar de koopknop

Het sentiment kan echter snel draaien en dat hebben we de laatste weken van 2023 ook weer gezien. Aandelenbeleggers drukten weer massaal op de koopknop, gesteund door positief nieuws vanuit de Federal Reserve in de VS. De voorzitter van de centrale bank Jerome Powell deelde recent de verwachting dat er in 2024 drie renteverlagingen zullen plaatsvinden. In de praktijk gaat het om 75 basispunten oftewel 0,75 procentpunt. Daarmee lijkt de rente te hebben gepiekt en dat is positief nieuws voor aandelen.

Een belegging in de S&P500 leverde sinds de start van het jaar dan ook een rendement op van 22,5%. Beleggers in enkel de AEX-index moesten het doen met 17,3%. Kijken we onder de motorkap van de bekende indices, dan is 2023 wel het jaar van de verschillen. In de VS trokken bijvoorbeeld met name de ‘Magnificent 7’ de kar. Zonder Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Tesla, Nvidia en Microsoft komt het rendement van de Amerikaanse hoofdgraadmeter de S&P500 uit rond de 9%.

Chipmakers blinken uit

Ook binnen de Offensieve portefeuille waren de verschillen groot. Met name de chipmachinefabrikanten sprongen er qua koerswinst met kop en schouders bovenuit. Een van de redenen hiervoor is dat chipmachinefabrikanten ASML (+36,1%), ASMI (+102,3%) en Besi (+144,5%) net als verschillende techreuzen goed gepositioneerd zijn om te profiteren van ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Een op het oog nieuwe megatrend die in 2023 echt aan kracht heeft gewonnen, gesteund door de introductie van de geavanceerde chatbot ChatGPT eind 2022.

Concentratierisico

Door het succes op de beurs was de weging van de drie chipmachinefabrikanten tegen het einde van het jaar wel weer behoorlijk opgelopen binnen de portefeuille, hetgeen een concentratierisico met zich mee brengt. Daarom hebben we na de flinke stijgingen besloten het belang in ASMI en Besi wat te verkleinen in het kader van risicomanagement. Desalniettemin blijft de Offensieve portefeuille nog altijd een flinke overweging aanhouden in de halfgeleiderindustrie. De drie bekende chipmachinefabrikanten zijn na de gedeeltelijke verkopen nog altijd goed voor 23% van de totale portefeuille en daarvoor zijn goede redenen te vinden.

Gunstige groei in het vooruitzicht

Neem bijvoorbeeld ASML. Het bekende technologiebedrijf uit Veldhoven is de enige producent van Extreme Ultra Violet-lithografiesystemen en gezien de hoge toetredingsdrempels is de kans klein dat een concurrent de markt zal betreden. Tegen 2030 zou de winst per aandeel zomaar eens richting de €60 kunnen lopen. Indien beleggers dan bereid zijn om 25 maal de winst te betalen voor een van Nederlands beste bedrijven, dan hebben we het over een prijskaartje van €1500 per aandeel. Ook over de kleine broertjes van ASML, ASMI en Besi, zijn we nog altijd optimistisch gestemd. De stukken van de drie chipmachinefabrikanten zullen we dan ook niet snel volledig verkopen. Dat komt doordat het stuk voor stuk echte kwaliteitsbedrijven zijn met zeer gunstige groeivooruitzichten.

Nieuw belang in Ackermans & Van Haaren

Een belang waarover we ook nog steeds enthousiast zijn is het Belgische aandeel DEME, een onderneming die tot de wereldtop behoort van baggeraars. Daarnaast heeft DEME ook een leidende positie in de bouw van offshore windinstallaties. Toch hebben we in de laatste week van 2023 besloten volledig afscheid te nemen van deze positie. Daarvoor in de plaats hebben we een belang genomen in de investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren, gevestigd in Antwerpen. Doordat de Belgische investeringsmaatschappij 62% van de aandelen DEME bezit, blijven we toch profiteren van potentiële successen van de genoemde onderneming.

Door de aanschaf van de aandelen Ackermans & Van Haaren voegen we meer spreiding toe binnen de Offensieve portefeuille. De investeringsmaatschappij is namelijk actief in verschillende segmenten: Marine Engineering & Contracting, Private Banking, Real Estate, Energy & Resources en Growth Capital. De nettovermogenswaarde van de Belgische investeringsmaatschappij schat ik op €190 per aandeel. Bij de huidige beurskoers van €158,80 bedraagt de korting ten opzichte van de intrinsieke waarde 16%. Dat is aanzienlijk meer dan de gemiddelde korting van circa 9% de afgelopen vijf jaar. We zijn positief over de beleggingskansen in dit aandeel en het is dan ook een mooie vervanger voor een directe belegging in DEME.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!