Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen
Tips Karel Mercx, 27 dec 2023 13:30

Redactietips Karel | De grote geldstroom

0 0 Leestijd ongeveer

Het belangrijkste thema in 2024 is ongetwijfeld de Amerikaanse verkiezingen. In de regel betekenen verkiezingen dat vanuit de Amerikaanse regering een stroom aan liquiditeiten in de financiële markten stroomt.

De zittende president wil immers de kans zo groot mogelijk maken dat hij wordt herkozen. Daarnaast is er een mogelijkheid dat de financiële markten al heel vroeg in 2024 met renteverlagingen te maken krijgen. Er is zelfs een kans dat er een renteverlaging komt terwijl de S&P500 op de hoogste stand ooit staat. Dit is maar één keer eerder in de geschiedenis gebeurd: aan het einde van 1998. 1999 werd daardoor een van de beste beursjaren ooit.

VanEck’s Bitcoin ETN

Ik wil van de te verwachten stroom aan liquiditeiten profiteren door assets te kopen die het moeten hebben van liquiditeiten zoals ‘het digitale goud’ bitcoin. Hoewel er steeds meer toepassingen komen in cryptovaluta’s, is bitcoin nog steeds de basisvaluta in de digitale wereld. Dit thema bespeel ik met VanEck’s bitcoin ETN (DE000A28M8D0)

VanEck’s Ethereum ETN (DE000A3GPSP7)

Het grootste verschil tussen bitcoin en ethereum is dat de laatste cryptomunt bekendstaat om de ‘smart contracts’. Deze smart contracts kunnen voor van alles en nog wat gebruikt worden, van financiële transacties tot het volgen van goederen door een bevoorradingsketen. De verhouding tussen de bitcoin en ethereum is te vergelijken met die tussen large- en midcap-aandelen. Midcaps gaan harder omhoog in een bullmarkt en harder naar beneden in een berenmarkt.

VanEck Solana ETN (ISIN: DE000A3GSUD3)

Solana zit ook in de categorie ‘smart contracts’ en voert die op een hoger niveau uit dan ethereum. Een nadeel is dat de gemeenschap van ethereum veel groter is waardoor de stabiliteit bij Solona een stuk lager is. Solana is dan ook een soort smallcap, met dito risico’s en kansen.

VanEck Vectors Gold Miners ETF

Het is nog steeds heel opvallend hoe laag de waardering van goudmijnaandelen is. De verhouding tussen mijnaandelen en de goudprijs was over de afgelopen 27 jaar 0,3. Afgelopen kwartaal was dit verhoudingsgetal 0,1. Dit betekent dat zelfs als de goudprijs niet stijgt, de goudmijnen nog een rit van ongeveer 200% (!) te gaan hebben voor een normale waardering. En dan heb ik het nog niets eens over een wél stijgende goudprijs.

Wheaton Precious Metals

Wheaton Precious Metals is met 7% een van de zwaarst wegende fondsen in de VanEck Vectors Gold Miners ETF (IE00BQQP9F84). Wheaton is een van de veiligste goudmijnaandelen. Het koopt immers voor een vaste prijs zilver en goud in van mijnbouwbedrijven die deze edelmetalen als restproduct naar boven halen en verkoopt dat voor een variabele prijs weer door.

First Majestic

First Majestic heeft in 2023 zeer slecht gepresteerd door het onverwacht sluiten van een grote mijn. In de afgelopen maand is het mijnbouwbedrijf met ruim 20% gestegen en de grootste problemen zijn achter de rug.

Unilever

Unilever is in vergelijking met Nestlé nog steeds het lelijke eendje. De verhouding tussen de vrije kasstroom (alles wat er overblijft na kosten, uitgaven en investeringen) en de beurswaarde is dik 5%. Die waardering is aantrekkelijk genoeg om te wachten op een koersstijging.

iShares USD Treasury Bond 20+ Yr ETF

Deze positie profiteert wanneer het in de VS tot een recessie komt, omdat recessies per definitie deflatoir zijn en garant staan voor een lagere rente. De zwaar negatieve yield curve laat zien dat we de recessie voor de huidige cyclus nog niet hebben gehad.

De auteur heeft een positie in bitcoin, ethereum, solana en de goudmijnaandelenindex.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!