Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Tip van de Week Peter Schutte, 18 dec 2023 16:14

Tip van de week | Biotechbedrijf met sterke portfolio

0 0 Leestijd ongeveer

We tippen een Deens biotechbedrijf dat zeer succesvol medicijnen ontwikkelt tegen meerdere vormen van kanker via de inzet van menselijke antilichamen. Dit alles is gebaseerd op een eigen technologieplatform.

Genmab mag zich het grootste onafhankelijke biotechbedrijf van Europa noemen. Het bedrijf is in 1999 mede-opgericht door de huidige Nederlandse ceo Jan van de Winkel. Belangrijkste ontdekkingen uit het eigen technologieplatform, dat hoog staat aangeschreven, betreffen onder meer ofatumumab en daratumumab. Het gaat om zogeheten monoklonale antilichamen (Eng: monoclonal antibodies), waar het “mab” uit Genmab naar verwijst. In 2010 wist Genmab een eerste product door de Amerikaanse toezichthouder de FDA te krijgen. Het betrof een medicijn met ofatumumab tegen chronische lymfatische leukemie.

Kaskraker Darzalex

In 2015 kreeg Genmab goedkeuring voor een medicijn tegen de behandeling van bepaalde soorten multiple myeloom, beenmergkanker, ook bekend als de Ziekte van Kahler. Dit medicijn wordt onder de naam Darzalex in de Verenigde Staten en in Europa verkocht. Darzalex bevat daratumumab en kan bogen op de status van weesgeneesmiddel vanwege het zeldzame werkingsgebied. Darzalex is volledig gepartnerd met het Amerikaanse Janssen Biotech, onderdeel van Johnson & Johnson. Al het onderzoek naar nieuwe indicaties wordt door Janssen Biotech  gefinancierd.

Verloren rechtszaken

Enkele jaren terug ontstond er een dispuut tussenGenmab en Janssen omtrent de hoogte van de royalty’s die Janssen aan Genmab verschuldigd is over de verkopen van Darzalex. Ook bestaat er onenigheid of Genmab al dan niet recht heeft op de royalty’s die Janssen betaalt aan Halozyme Therapeutics voor het gebruik van diens enzymtechniek. Genmab heeft tot op heden alle rechtszaken verloren. Janssen hoeft geen royalty’s meer af te dragen zodra Genmabs patent op daratumumab in de verschillende landen is verlopen. Dat begint te spelen eind dit decennium en begin volgend decennium.

Verkopen nemen toe

Voorlopig zitten de royalty-inkomsten op Darzalex alleen maar in de lift. Dit komt doordat de verkopen van dit medicijn blijven toenemen, waardoor ook de procentuele royalty-afdrachten in hogere schalen komen. Bezien over de eerste negen maanden van dit jaar wist Genmab de omzet met 26% op te voeren tot DKK11,8 mrd (circa €1,58 mrd). Hiervan is DKK9,8 mrd afkomstig van royalty-inkomsten (+19%), waarvan DKK8,1 mrd (+14%) betrekking heeft op Darzalex.

Groei bleef achter

De marktverkopen van Darzalex over de eerste negen maanden van 2023 bedroegen $7,2 mrd, 22% meer dan het jaar ervoor. Darzalex wist in alle geografische markten marktaandeel te winnen. De groei van de royalty-inkomsten op Darzalex bleven dus wel achter bij de daadwerkelijke verkopen van het medicijn in de markt. Dit komt enerzijds door de lagere wisselkoersen, met name de USD/DKK, en een grotere eigen bijdrage van Genmab in de royalty-afdracht die Janssen moet doen aan Halozyme.

Derde medicijn

Darzalex blijft voor nog meerdere jaren dé grote inkomstenbron voor Genmab, maar het bedrijf bereidt zich gedegen voor op het moment waarop hier in belangrijke mate een einde aan komt. Zo zijn dit jaar de royalty-inkomsten van het medicijn Kesimpta tegen recidiverende multiple sclerose over de eerste drie kwartalen van dit jaar meer dan verdubbeld tot $ 1,5 mrd. Kesimpta is gebaseerd op ofatumumab en wordt net als Darzalex blockbuster-potentieel toebedacht. Partner is hier het Zwitsers Novartis. En dan heeft Genmab nog een derde medicijn genaamd Tepezza, tegen endocriene orbitopathie, de oogziekte van Graves. Deze ziekte ontstaat door een afweerreactie tegen de schildklier (auto-immuun ontsteking) en soms ook tegen het oogkasweefsel. Dit medicijn is gepartnerd met Horizon Therapeutics onder licentie van het Zwitserse Roche.

Partnerdeals

De royalty-inkomsten liepen hier wat terug van DKK597 mln naar DKK516 mln. De afgelopen paar jaar slaagde Genmab erin meerdere medicijnen naar de markt te brengen, waarvoor ook partnerdeals zijn afgesloten. In juni 2020 sloot Genmab een zeer interessante onderzoeksdeal op het gebied van kanker op 50/50-basis met AbbVie. Het totale potentieel hiervan beloopt maar liefst $3,9 mrd. Genmab heeft sindsdien behoorlijke vorderingen gemaakt binnen deze deal en laat daarmee zien een waar biotech powerhouse te zijn. Zo kreeg het eerder dit jaar goedkeuring van de FDA om een middel op de Amerikaanse markt te brengen tegen diffuse large B-cell lymphoma, kanker in het lymfestelsel. Dit middel Epcoritamab komt voort uit de AbbVie-deal en kreeg onlangs ook goedkeuring in Japan.

Kosten stijgen wel

Door alle onderzoeken nemen wel de operationele kosten flink toe. Rekende het Deense bedrijf begin dit jaar nog op DKK 9,8-DKK 10,6 mrd aan kosten, na het derde kwartaal staat de prognose op DKK 1,6 -DKK 10,9 mrd. Voor het operationele resultaat betekent dit dat de prognose nu staat op DKK 4,8-DKK 5,75 mrd, waar dat begin dit jaar nog DKK 3,6-DKK 6,2 mrd betrof. Naast hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zorgde ook de lancering van Epcoritanab voor hogere kosten en dient Genmab zijn organisatie steeds verder uit te breiden. Dit past allemaal wel in het beeld van een evoluerend biotechbedrijf dat met de inkomsten uit productverkopen en mijlpaalbetalingen nieuwe onderzoeken financiert. Genmab beschikt daarnaast over een nettokaspositie (inclusief verhandelbare schuldtitels) van wel €3,8 mrd, goed voor circa 20% van de beurswaarde.

Waardering

In termen van koers-winstverhouding kent Genmab een multiple van 24 voor volgend jaar. Sectorgenoten als het Amerikaanse Biogen (k/w 17) en Regeneron Pharmaceuticals (k/w 22) zijn wel wat goedkoper. Genmab zit evenwel in zeer aantrekkelijke marktgebieden, waar ook veel fusies en overnames plaatsvinden. Daarbij heeft het een goede balans tussen reeds goedgekeurde medicijnen en producten in de pijplijn. Genmab achten wij koopwaardig. Posities in individuele biotechfondsen mogen nooit te groot worden.

Fondscode (ticker): DK0010272202

Beurs: Nasdaq

Koers 18/12: DKK: 2110

Hoogste koers 12 mnd: DKK 3146,00

Laagste koers 12 mnd: DKK 1914,50

Beurswaarde: €18,3 mrd

Koers-winstverhouding 2024 (t): 24,2

Dividendrendement: 0%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!