Updates

Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Tip van de Week Menno van Hoven, 14 dec 2023 12:00

Tip van de week | Koersdip levert mooie kans op

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel van deze grote speler op het gebied van industriële automatisering kan op lange termijn profiteren van een sterk groeiende vraag. Voor beleggers lonkt een sterk en jaarlijks groeiend dividend.

Rockwell Automation, Inc. is actief in het leveren van producten en diensten op het gebied van industriële automatisering en digitale transformatie. Het bedrijf heeft een lange historie die teruggaat tot 1901, toen Lynde Bradley de compressie-rheostat uitvond waarmee de snelheid van elektrische motoren kon worden geregeld. In 1903 richtte Bradley vervolgens met Stanton Allen de Compression Rheostat Company op, die in 1909 werd hernoemd naar The Allen-Bradley Company. D

at bedrijf was in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog een belangrijke producent van onder meer onderdelen voor walkie-talkies, radar, jachtvliegtuigen en fabrieken waar oorlogstuig werd gemaakt. Later zou Allen-Bradley ook onderdelen leveren voor één van de eerste computers in de wereld en voor de raketten en ruimtemissies van NASA. In 1985 kwam Allen-Bradley voor $1,7 mrd in handen van Rockwell International, dat vandaag de dag als Rockwell Automation ‘s werelds grootste speler is op het gebied van industriële automatisering en informatietechnologie.

Drie segmenten

Rockwell Automation is anno 2023 onderverdeeld in drie segmenten/divisies: Intelligent Devices, Software and Control, en Lifecycle Services. Het segment Intelligent Devices omvat aandrijvingen, bewegingsoplossingen, geavanceerde materiaalverwerking, veiligheidssystemen, sensoren, industriële componenten en op maat geconfigureerde producten. Software and Control biedt controle- en visualisatiesoftware en -hardware en simulatie- en informatiesoftware, evenals netwerk- en beveiligingsinfrastructuur.

Lifecycle Services omvat digitale adviesdiensten en op maat gemaakte oplossingen op het gebied van onder meer cybersecurity, veiligheid en monitoring op afstand. Het assortiment aan hardware- en softwareproducten van Rockwell Automation omvat onder andere conditiemonitoring, verbindingsapparaten, industriële besturingsproducten, FactoryTalk Logix Echo (softwareplatform om industriële processen te verbeteren), Emulate3D Digital Twin en Arena Simulation (simulatiesoftware voor industriële systemen en processen).

IJzersterke fundamenten

Rockwell Automation boekte over boekjaar 2023, dat loopt tot eind september, een 16,7% hogere omzet van $9,1 mrd. Daarvan wordt 58% gerealiseerd in de Verenigde Staten, aangevuld met 21% uit de EMEA-regio (waar ook Europa onder valt), 15% uit Azië en 6% uit Latijns Amerika. Met 45% van het totaal is Intelligent Devices met afstand de grootste divisie binnen Rockwell Automation, dat in 2023 bijna 32% van de verkopen realiseerde via Software & Control en 23% met Lifecylcle Services.

De activiteiten en divisies van Rockwell volgen een cyclisch vraagpatroon dat de wereldwijde economische ontwikkelingen volgt. Een hogere capaciteitsbenutting als gevolg van grotere productievraag en toenemende uitgaven om fabrieken uit te breiden, zorgt samen met een groeiende behoefte aan onderhouds- en reparatiediensten voor meer vraag naar de diensten van Rockwell. Het bedrijf zag de omzet de afgelopen vijf jaar (tot 2023) met gemiddeld 6,3% per jaar groeien, met zelfs een dubbelcijferige groei in de laatste drie jaar.

Goede vooruitzichten

Ondanks het onzekere economische klimaat zijn de vooruitzichten voor Rockwell goed, aangezien de productie wereldwijd steeds verder wordt geautomatiseerd, mede vanwege de enerzijds hard gestegen arbeidskosten en anderszijds een tekort aan werknemers. De automatiseringsproducten van Rockwell helpen bedrijven om meer productiviteit te halen uit hun bestaande arbeidskrachten en bovendien werkt de ‘reshoring’, ofwel het terughalen van productie naar de Verenigde Staten in het voordeel van het bedrijf.

Deze herindustrialisatie zal mede afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van voldoende geschoold personeel, wat de noodzaak voor automatisering van de binnenlandse productie enkel maar groter maakt. Wel opereert Rockwell in een zeer competitieve markt met bekende en sterke concurrenten als Siemens, ABB, Schneider Electric, Emerson Electric, Mitsubishi Electric, Honeywell International en Aveva.

Omzetgroei

Normaal gesproken moet Rockwell in het lopende boekjaar (tot eind september 2024) makkelijk een omzetgroei van 3 tot 5% kunnen realiseren, in combinatie met een hoge enkelcijferige groei van de winst per aandeel en een operationele marge van minstens 21%. De laatste kwartaalcijfers van begin november werden negatief ontvangen door de markt, ondanks een beter dan verwachte winst per aandeel van $3,64 per aandeel en een 20,5% hogere omzet van $2,6 mrd.

nalisten waren met name teleurgesteld in de outlook voor 2024 met een verwachte wpa van $12,00 tot $13,00 per aandeel, tegen een consensus van $13,21. Rockwell toonde zich voorzichtig vanwege het macro-economische klimaat waardoor klanten hun uitgaven terugschroeven. Wie verder kijkt ziet juist een kans in deze tijdelijke terugval van de beurskoers van het aandeel Rockwell.

Dividend

Rockwell genereert een ijzersterke cashflow die naast een handvol acquisities per jaar (waaronder in 2023 Ready Robotics en Clearpath Robotics) steevast wordt gespendeerd aan een jaarlijks groeiend dividend en de inkoop van eigen aandelen. Het dividend werd dit jaar voor het veertiende jaar op rij verhoogd (+6% naar $1,25 per kwartaal) en Rockwell heeft nu een dividendrendement van 1,8%. Qua dividendgroei valt het misschien wat tegen, maar het zou mij niet verbazen als de verhogingen op termijn steeds groter gaan worden, als de noodzaak van acquisities en schuldreductie – die nu de voorrang krijgen – minder groot wordt. Na een piek op $348 zakte het aandeel terug naar nu $278. Met een k/w van ruim 21 is het aandeel koopwaardig voor de lange termijn. ‘Buy the dips’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!