Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Portefeuilles Stephen Hendriks, 8 dec 2023 11:00

Hoogdividendportefeuille | Farma maakt pas op de plaats

0 0 Leestijd ongeveer

Gemeten in koerswinst kent de Hoogdividendportefeuille een weinig sprankelend jaar, wel krijgen de zorgenkindjes Aperam en NN Group weer wat kleur op de wangen.

Met een totaalrendement van 3,4% beleeft de Hoogdividendportefeuille een tot nu toe weinig enerverend jaar. De stroom aan dividendinkomsten – de raison d’être van de portefeuille – loopt echter volledig volgens plan. Na vijf maanden van het begin juli gestarte boekjaar hebben we bijna 29% van het verwachte jaardividend van €5186 voor 2023/24 ontvangen. De bulk van het dividend komt in de maanden april tot en met juni. In die periode betalen Allianz, Münchener Rück en Sanofi hun jaardividend. Daarnaast keren BAE Systems, NN Group en Orange in juni hun halfjaardividend uit en volgt er in die maand een reeks van kwartaalbetalingen van bijna alle Amerikaanse aandelenposities in de portefeuille.

Bekijk ook het dossier Dividend Beleggen

In vergelijking tot de laatste update van begin oktober is de lucht wat opgeklaard voor Aperam en NN Group, die zich eind september tot zorgenkindjes leken te ontwikkelen. Aperam gaf een winstwaarschuwing voor het derde kwartaal en in de laatste week van oktober bereikte de koers op ruim €25 het laagste punt van dit jaar. Sindsdien is het aandeel echter al weer meer dan 20% gestegen waardoor Aperam over heel 2023 zo’n 4% in de plus staat.

De presentatie van de op zichzelf zwakke derdekwartaalcijfers bevatten ook wel wat bemoedigende passages. Met slechts €19 mln heeft de ebitda – operationele winst voor afschrijvingen en amortisatie immateriële activa – het dieptepunt wel bereikt. Door een sterke verbetering van het werkkapitaal zal de schuldpositie verbeteren. Dat is belangrijk voor het dividendbeleid van Aperam waarin de schuldratio een doorslaggevende rol speelt.

Woekerpolis

NN Group werd om een heel andere reden plotseling een zorgenkind voor de Hoogdividendportefeuille. De verzekeraar verloor een hoger beroep in de ‘woekerpolis-zaak’. De vrees voor zeer hoge schadevergoedingen na deze uitspraak zetten de koersen van vooral NN Group en ASR onder druk. Vorige week maakte ASR echter een schikkingsvoorstel bekend dat voor een opluchtingsrally zorgde.

Ook NN Group lijkt dat pad op te willen gaan. Afwikkeling van de woekerpolis-zaak tegen een redelijke bedrag zou alle onzekerheid over het dividend van NN Group weg kunnen nemen. Met een geraamde bijna €399 – zo’n 7,7% van het totaal verwacht dividend – levert NN Group de grootste bijdrage aan het dividend van de portefeuille.

Na NN Group is Enel met €357 in absolute zin de grootste dividendbetaler van de Hoogdividendportefeuille. Het Italiaanse nutsbedrijf hield twee weken geleden zijn jaarlijkse beleggersdag. Die bevatte geruststellende berichten over de houdbaarheid van het dividend. Enel bouwt de schuldpositie verder af, stelde realistische winstsdoelstellingen en committeerde zich aan een minimumdividend van €0,43 per aandeel.

Tussen november 2020 en oktober 2022 halveerde het aandeel en medio oktober 2022 stond de laagste koers sinds februari 2017 op de borden. In nog geen jaar tijd is Enel echter ruim 62% gestegen. Daarmee heeft het veel volatielere Enel sinds de start van de portefeuille eind juni 2018 toch net iets beter gepresteerd dan de wat minder beweeglijke Amerikaanse branchegenoot Consolidated Edison (zie grafiek).

AbbVie

Minder goed vergaat het de farma-aandelen uit de portefeuille, met Pfizer als veruit zwakste schakel. De Amerikaanse farmaceut maakte eind vorige week bekend de ontwikkeling van een pil tegen obesitas – die twee maal per dag ingenomen moet worden – na tegenvallende testresultaten stop te zetten. Eind oktober verraste Sanofi met een tegenvallende winstprognose en het loslaten van de doelstelling voor de operationele winstmarge waarop het aandeel in een dag bijna 19% daalde. Toch is de situatie van Sanofi wat mij betreft minder zorgwekkend dan die van Pfizer, dat met duidelijk meer aflopende patenten te maken krijgt.

De derde farmaceut uit de Hoogdividendportefeuille, AbbVie, ervaart dit jaar al de gevolgen van het afgelopen patent op reumatoïde artritis-medicijn Humira. Ondanks de daardoor voor dit jaar verwachte winstdaling verhoogde AbbVie eind oktober het dividend met 4,7% tot $1,55 per kwartaal. Om de portfolio en pijplijn van nieuwe medicijnen op te vullen maakte AbbVie deze week de $10,1 mrd kostende overname van Immunogen bekend.

Het belangrijkste product van Immunogen is Elahere, een zo geheten antibody drug conjugate (ADC) tegen eierstokkanker. ADC’s zijn een combinatie van chemotherapie met monoklonale antilichamen die er voor moeten zorgen dat de chemotherapie de zieke cellen gerichter aanpakt zonder gezonde cellen te beschadigen. Met de Immunogen-acquisitie volgt AbbVie de overname- en samenwerkingstrend op het gebied van ADC’s in de farmasector. AbbVie financiert de overname met cash en nieuwe schuld maar verwacht de credit rating van ‘A-‘ bij Standard & Poor’s te behouden. Ook is er na de overname van Immunogen nog voldoende ruimte voor verdere acquisities. Maar veel belangrijker nog  voor de Hoogdividendportefeuille is de toezegging van AbbVie vast te houden aan een ‘sterk groeiend dividend’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!