Goud | Een historisch hoogtepunt
De significante stijging in de goudprijs kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, waarbij vooral de recente verklaringen van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), een cruciale rol spelen. Vorige week gaf Powell aan dat het beleid van de Fed nu “ruimschoots in restrictief gebied” is. Deze uitspraak heeft de goudmarkt duidelijk beïnvloed, omdat je er uit kunt opmaken dat de Fed nu dichtbij het einde is van haar cyclus van renteverhogingen. Het is algemeen bekend dat een versoepeling van het monetaire beleid doorgaans een positief effect heeft op de prijs van goud, en dat zien we nu ook gebeuren.
Interessant is ook om te kijken naar de huidige houding van beleggers ten opzichte van goud. Ondanks deze prijsstijging blijkt uit gegevens van Bloomberg dat beleggers opvallend weinig blootstelling hebben aan goud. Ter illustratie: in augustus 2020, de vorige piekperiode, waren er 425 miljoen stukken van de Goud-ETF GLD in omloop, terwijl dat aantal nu gedaald is tot slechts 300 miljoen. Dit is de laagste stand sinds het begin van de Covid-19-pandemie.
Gezien de historische trends en de huidige marktdynamiek, is het mogelijk dat goud opnieuw in populariteit toeneemt, zoals we zagen in 2020. Mocht dit scenario zich ontvouwen, dan kunnen we ons voorbereiden op nog hogere koersen voor goud in de nabije toekomst. Het advies voor de iShares Physical Gold ETF blijft daarom ook ‘kopen’.
*de auteur heeft een positie in de iShares Physical Gold ETF