Updates

Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 10 dec 2023 15:00

Koersdoelen en kooplijstjes voor 2024

0 0 Leestijd ongeveer

Diep in de herfst laten banken hun licht schijnen op het nieuwe kalenderjaar. Wij verzamelden de beleggingsadviezen voor Europese aandelen en brengen de aandelen voor het voetlicht die analisten op hun kooplijstjes hebben staan.

Voorspellen is moeilijk. Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van beurskoersen, zoals de economische omstandigheden, de bedrijfswinsten en het marktsentiment. Ergo, een verscheidenheid aan risico’s en onzekerheden, wat maakt dat aandelenmarkten soms erg volatiel kunnen zijn.

Het is moeilijk te zeggen waar de S&P500 eind volgend jaar staat. De meeste Amerikaanse grootbanken voorspellen voor de beursgraadmeter een licht positief jaar. De S&P500 zou het jaar 2024 eindigen bij een slotstand van 4.850 punten. Dat zijn er 300 meer dan nu, ofwel een stijging van 6,5%.

Tot dusver boekte de aandelenindex die de beursprestaties van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven meet in 2023 een winst van 700 punten. Dat komt neer op een stijging van 21%, wat ruim twee keer zoveel is als het historisch gemiddelde van de afgelopen vijftig jaar.

In onze contreien is de traditie van eindejaarsvoorspellingen weggezakt, maar op basis van de beleggingsadviezen van aandelenanalisten is het zeer goed mogelijk om bijvoorbeeld een inschatting te maken van wat de AEX in 2024 zal gaan doen. We verzamelden niet alleen de analistenopinies van onze hoofdaandelen, we deden dat ook voor de indexleden van CAC40 en de DAX, met als kers op de taart de EuroStoxx50, de index van Europese hoofdaandelen met een primaire notering in euro”s.

Aan hand van het gemiddelde koersdoel kun je een beeld schetsen van de toekomst. Hiertoe vermenigvuldig je het koersdoel met het gewicht van elk aandeel in de index, waarna je de som relateert aan de actuele stand van de referentiegraadmeter. Het koersdoel is het prijsniveau dat een aandeel binnen een bepaalde termijn (veelal twaalf maanden) waarschijnlijk zal bereiken. Als je het beoogde koersdoel van alle hoofdaandelen op een rij zet, krijg je een idee van wat de index zal doen.

Met koersdoelen 2024 voorspellen

Bij de AEX laten de hoofdaandelen zien dat de Amsterdamse hoofdindex eind 2024 flirt met het niveau van 834 punten. Dat komt neer op +9,2%. Eenzelfde exercitie met de indexleden van de Franse hoofdindex resulteert in een stand van 8.000 punten voor de CAC40, oftewel een winst van 9,7%. De berekening met de Duitse DAX geeft een prognose van 17.695 punten, wat neerkomt op +10,3%. Voor de Europese hoofdindex voorspelt de rekenoefening een slotstand van 4.800 punten, oftewel een winst van 10,1%.

Het gemiddelde koersdoel van aandelenanalisten laat zien dat bovengenoemde Europese effectenbeurzen het in het volgende kalenderjaar minder goed zullen doen dan in 2023. Wel hoor je van Amerikaanse aandelenstrategen dat 2024 een jaar wordt voor stockpickers, beleggers met een voorliefde voor individuele aandelen.

Kooplijstjes voor 2o24

Niemand heeft de wijsheid in pacht, ook strategen niet. Elke belegger, groot of klein, wil diep in de herfst zijn kooplijstjes klaar hebben voor het nieuwe jaar. Aan goed beleggen gaat wel huiswerk vooraf. En ja, beleggen is een werkwoord, maar niet getreurd, u staat er niet alleen voor. Als u de tijd noch de kennis heeft voor het huiswerk, dan kunt u altijd nog terugvallen op de expertise van uw vermogensbeheerder, de redactie van Beleggers Belangen of de beleggingsopinies van aandelenanalisten.

Analisten bestuderen naar eer en geweten de gang van zaken bij bedrijven. Op basis van bedrijfskundige en economische ontwikkelingen taxeren zij omzet en winstmarges, waarna ze de verwachte kasstromen verdisconteren en op basis van de onderliggende waarde het koersdoel bepalen.

Het ligt voor de hand om te kiezen voor aandelen met het hoogste koersdoel. Hoe hoger het voorgespiegelde koersdoel, hoe hoger het winstpotentieel en hoe groter de fundamentele onderwaardering van het aandeel. Een grote spreiding in koersdoelen duidt echter op verdeeldheid. Onderzoek leert dat de aandelen waarvan het hoogste en laagste koersdoel dicht bij elkaar liggen doorgaans beter presteren dan aandelen met een grote spreiding.

Kooplijstjes

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!