Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opties Bram Voermans, 14 nov 2023 11:14

Goud kan nog meer glans verliezen

0 0 Leestijd ongeveer

Goud heeft een indrukwekkende stijging laten zien, waarbij de koers tot boven de $2000 kwam. We spelen nu in op een aanhoudende correctie.

Goud is een waardevol edelmetaal dat al duizenden jaren een belangrijke rol speelt in het menselijk handelen, de economie en cultuur. Het wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Goud wordt verhandeld op wereldwijde grondstoffenmarkten. Beleggers kopen goud als een vorm van diversificatie om hun portefeuilles te beschermen tegen inflatie, valutaschommelingen en geopolitieke risico’s. De prijs van goud kan sterk fluctueren als reactie op genoemde factoren. Deze volatiliteit maakt goud zowel aantrekkelijk als uitdagend voor beleggers. In tegenstelling tot bedrijven die aandelen uitgeven, heeft goud geen intrinsieke waarde die groei kan stimuleren. De waarde van goud wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod en het genereert geen rente of dividendinkomsten.

In oktober heeft goud een indrukwekkende stijging laten zien, waarbij de koers tot boven de $2000 per ounce kwam. Sinds begin november is de koers als reactie daarop aan het corrigeren. We verwachten dat deze correctie nog even door zal zetten en spelen daarop in met een debit put spread.

Debit put spread

Het doel van een debit put spread is om te profiteren van een gematigde daling in de koers van de onderliggende waarde. Een debit put spread is een optiestrategie waarbij een belegger gelijktijdig een put-optie koopt en een andere put-optie verkoopt, beide met dezelfde vervaldatum maar met verschillende uitoefenprijzen. De uitoefenprijs van de gekochte put ligt daarbij altijd hoger dan de uitoefenprijs van de verkochte put. De koper van deze spread hoopt met beperkte risico’s te profiteren van een daling in de koers.

De keuze van de uitoefenprijzen hangt af van de visie van de belegger. Hoe negatiever, hoe dichter de gekochte put bij de uitoefenprijs van de onderliggende waarde ligt. De verkochte put heeft een uitoefenprijs die weer onder de uitoefenprijs van de gekochte put ligt. Voor de gekochte put moet je geld betalen, de optiepremie. Voor de verkochte put ontvang je de optiepremie. Het saldo is je investering en tevens je maximale verlies. De winst is gemaximeerd op het verschil tussen de uitoefenprijzen van de gekochte en verkochte opties, minus de betaalde premie.

SPDR Gold Shares

Voor deze optieconstructie gebruiken we de SPDR Gold Shares (symbool GLD, ISIN US78463V1070). GLD noteert momenteel ongeveer $180. We verwachten een daling voor 15 maart 2024. Dat is de looptijd van de opties die we gaan gebruiken.

We zijn gematigd negatief over de koersontwikkeling en kopen een put met een uitoefenprijs van $185. De optiepremie hiervoor is $7,50. De optie kost ons door de multiplier dan $750. De verwachting is dat de koers kan dalen tot minstens $175. Dit nemen we als uitoefenprijs voor de verkochte put. Voor het verkopen van deze optie ontvangen we $250. De spread van deze optieconstructie is $10, het verschil in uitoefenprijs (de $185 en $175). De waarde van deze optieconstructie kan nooit meer worden dan $1000.  Per optieconstructie hebben we 750 – 250 = $500 betaald. Het maximale risico is dat we alles verliezen, dus $500. De maximale winst is $500: de maximale winst van $1000, minus onze investering van $500. De maximale winst wordt bereikt als de koers van GLD op 15 maart 2024 op of onder de $175 staat. Door de hefboomwerking van opties bedraagt de procentuele winst op deze optieconstructie 100%. Hierbij is geen rekening gehouden met transactiekosten.

SPDR Gold Shares ETF Debit Put Spread  15 maart 2024 185/175
Koop 1 x GLD 15 maart 2024 185 put  $7,50
Verkoop 1 x GLD 15 maart 2024 175 put  $2,50
Contractgrootte 100
Symbol GLD
ISIN US78463V1070
Expiratiedatum 15 maart 2024
Risicoschatting gemiddeld
Maximale winst  $500,00
Maximaal verlies  $500,00

Voorzichtige of meer risicomijdende beleggers kunnen eerder winst nemen. Daarmee wordt de kans dat er winst wordt gemaakt op deze constructie groter. Uiteraard gaat dat ten koste van de maximale winst. Zo zou er een target aan de constructie gekoppeld kunnen worden van 50%. Daarmee wordt de optieconstructie gesloten als de optiepremie op $7,50 staat. En met 50% rendement in ongeveer een half jaar, zul je het waarschijnlijk beter doen dan menig aandelenbelegger.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ