Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Koen Lauwers, 10 nov 2023 11:47

AMG | Fata morgana bij materialenbedrijf

0 0 Leestijd ongeveer

AMG werd zwaar afgestraft nadat voor de tweede keer in enkele maanden tijd de winstprognose werd verlaagd. Wat evenmin helpt, is de troebele communicatiestrategie bij de materialengroep.

AMG stelde deze zomer de prognoses voor de aangepaste bedrijfswinst of ebitda neerwaarts bij van minstens $400 mln naar $350 tot $380 mln. Dat cijfer wordt nu verder verlaagd naar $320 mln na een tegenvallend derde kwartaal, dat AMG wijt aan de lage lithiumprijzen. De omzet ($368,7 mln) daalde op jaarbasis met 13% terwijl de ebitda ($53,8 mln) bijna halveerde. Beide cijfers lager ver onder de consensusschattingen.

Non-communicatie

Ik schreef enkele weken terug in het artikel over batterijmaterialen dat de consensusschattingen voor 2024 veel te optimistisch waren en nog geen rekening hielden met de daling van de lithiumprijs sinds juli. De verkoopprijzen voor AMG lopen drie tot vier maanden achter op de prijsevolutie van lithiumcarbonaat in China.  AMG toont zich ‘verrast’ door de omvang van de prijsdaling, hoewel daar dus helemaal niets verrassend aan was en een eerdere winstwaarschuwing gepast was geweest. Op korte termijn is geen beterschap in zicht, want de prijs van lithiumcarbonaat zakte intussen onder het dieptepunt van april en staat nu op het laagste niveau sinds september 2021. Een andere tegenvaller is dat de capaciteitsuitbreiding in Brazilië achterloopt op schema door een vertraagde levering van elektronische componenten.

Korte versus lange termijn

De eerder door analisten verwachte groei van omzet en ebitda met bijna 20% bleek al helemaal een luchtspiegeling. AMG stelt op basis van de huidige lithiumprijs voor 2024 een ebitda van $200 mln in het vooruitzicht. De ondernemingswaarde (beurswaarde gecorrigeerd voor netto schuldpositie) bedraagt tegen de huidige koers ongeveer $1 mrd of iets meer dan  3 keer de verwachte ebitda van dit jaar. Op basis van de prognoses voor 2024 loopt dit op naar 5 keer.

Advies aandeel AMG op ‘kopen’

AMG blijft een beloftevol aandeel voor de langere termijn, maar op korte termijn zijn de vooruitzichten troebel en 2024 wordt een lastig overgangsjaar. Tegen de laagste koers voor het aandeel AMG in drie jaar en met een rendement van 4% blijft het koopadvies voor geduldige beleggers staan.

AMG kerncijfers 2024(t)  2023(t) 2022
Omzet ($ mrd) 1,35 1,55 1,54
Wpa (€) 2 3,5 5,71
Dividend (€) 0,7 0,7 0,7

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!