Grote posities | Waarom ik waarschijnlijk snel Besi zal verkopen
Waarom zou ik een fonds verkopen waarmee ik vrijwel ieder jaar een fraai rendement behaal? Dat is vrij simpel: de impact van deze positie dreigt te groot te worden. Op extreem goede dagen ben ik als privépersoon en als beheerder in de zevende hemel. Maar zelfs een aandeel als Besi kent ook mindere periodes, en dan verlies ik bovengemiddeld.
Vanaf het laagste punt medio vorig jaar is de koers van Besi met meer dan 160% gestegen, meer dan op drie na alle aandelen in de pan-Europese Stoxx600. Logischerwijs is daarmee de weging van dit aandeel in ‘mijn’ beide portefeuilles in ruim zestien maanden flink toegenomen. In mijn privé-portefeuille geldt dat in mindere mate ook voor ASML.
Wanneer is een positie te groot geworden om niet meer van een verantwoorde risicospreiding te kunnen spreken? Gulden regels zijn er helaas niet. Om emotie ook hier uit te schakelen, is het wel verstandig van tevoren met uzelf af te spreken welke weging u aanvaardbaar vindt. Voor mijn privé-portefeuille met zo’n dertig posities ga ik uit van maximaal 10%.
Voor de Portefeuille NL met vijftien aandelen hebben we de grens vastgesteld op 20%. In beide gevallen nadert de weging van Besi nu het maximum en in mijn eigen portefeuille geldt dat ook voor ASML. Een troost: bij ongewijzigde adviezen van onze specialisten zal ik zeker niet alle stukken van Besi en/of ASML verkopen.
Wel ligt normaal gesproken een verkoop van een deel van de stukken in deze beide aandelen de komende tijd voor de hand. Heeft u ook posities die meer dan 10% wegen, dan raad ik ook u aan een gedeeltelijke winstneming te overwegen.