Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Danny Reweghs, 8 nov 2023 16:34

AB InBev | Brouwer verdrinkt niet in marketingfiasco

0 0 Leestijd ongeveer

Marketing kan verkoopcijfers opkrikken, maar ze ook doen kelderen, zoals de bierreus in de VS blijft ondervinden. Maar de jaarprognose blijft andermaal overeind.

De marketingcampagne met transgenderrechtenactiviste en sociale-mediafenomeen Dylan Mulvaney voor Bud Light zal weldra in marketinglessen aan bod komen als voorbeeld van hoe het niet moet. Midden april barstte de hel los voor AB InBev in de VS en de cijfers van het derde kwartaal bevestigen dat de zwakke verkoop van Bud Light aanhoudt.

Het winstcijfer in Noord-Amerika zakte opnieuw organisch (op vergelijkbare basis) met 12,7%, nog forser dan de -10% gemiddeld gevreesd door de analisten. De autonome (zonder overnames en desinvesteringen) volume-afname bedraagt zelfs 17,1% voor Noord-Amerika. Omzetverlies en extra marketingkosten voor Bud Light doen de ebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) krimpen van 37,9% in het derde trimester van vorig jaar naar 31,9% in het afgelopen kwartaal.

Dat zijn alarmerende cijfers op zich en die kan de biergigant niet wegmoffelen, maar AB InBev ‘verdrinkt’ helemaal niet door de heisa in de VS. Want bijvoorbeeld in Midden-Amerika (landen als Mexico, Colombia en Peru) presteert de groep momenteel sterk; dit is nu het belangrijkste geografisch segment. De autonome omzet steeg er 11,1%, mede door een autonome volumegroei van 1,1%. Nog belangrijker is de aangepaste, autonome ebitda-groei van 14,5% (11,5% verwacht) en dus een verdere toename van de ebitda-marge van 45,6 naar een geweldige 47,3%. Zuid-Amerika (op de eerste plaats Brazilië) zorgt dan weer voor de grootste organische omzetgroei (+23,4%) en scoort deze keer ook geweldig qua ebitda-toename (+54,5%), zodat de ebitda-marge klimt naar 32,6%. Azië (op de eerste plaats China) blijft onder de verwachtingen met een amper toegenomen autonome volumegroei van 0,2%.

Goed globaal beeld

De aandacht gaat naar de besognes in Noord-Amerika, maar het globale beeld is niet zo dramatisch. De autonome volumegroei in het derde kwartaal is wel zwakker dan verwacht (-3,4% versus -2,7%). De organische omzettoename van 5,0% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar ligt lichtjes boven de gemiddelde analistenverwachting van +4,7%. Goed nieuws krijgen we ook van de winstgevendheid. De ebitda-marge zakt weliswaar op jaarbasis van 35,2 naar 34,9%, maar de markt had een daling tot 33,7% gevreesd. De zeer fraaie 47%- marge van Midden-Amerika legt dus veel gewicht in de schaal.

Advies aandeel AB InBev op ‘houden’

Beleggers reageerden positief op de bekendmaking van de resultaten met koersklim van 5%. Momenteel is bijna de helft van het koersverlies goedgemaakt sinds het uitbreken van de Bud Light-controverse medio april. We blijven bij ons houdadvies voor het aandeel AB InBev. De waardering tegen 20 keer de verwachte winst is niet aantrekkelijk genoeg voor ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!