Commentaar | Meeleven met de slachtoffers
Terwijl Hamas en Israël zich voorbereidden op een gruwelijke strijd, beleefden de beurzen dinsdag eindelijk weer eens een goede dag. Net zoals een bloeiende economie niet per se tot stijgende koersen hoeft te leiden, veroorzaken oorlogen niet per definitie beurscrashes. Natuurlijk reageerden de markten afgelopen week op de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, maar niet heftiger dan bij bijvoorbeeld een verrassend inflatiecijfer.
Voor de ervaren belegger is dit geen verrassing. De regels over hoe met oorlogen om te gaan bestaan al net zo lang als oorlogen zelf. Helaas heb ik u daar relatief recent – zo’n anderhalf jaar geleden naar aanleiding van de Russische agressie tegenover Oekraïne – nog op moeten wijzen. Op de eerste plaats: doe niets. Het overheersende beeld is dat de beurs op langere termijn weinig last heeft van oorlog.
Op de tweede plaats kan het, voor de kortere termijn, geen kwaad om uw posities te beschermen. Bijvoorbeeld door een putoptie te kopen op een voor u relevante index. Of door het vergroten van de hoeveelheid cash door de aandelen te verkopen die het gevoeligst zijn voor oorlog. Op de derde en laatste plaats: beleg in aandelen. De kunst van beleggen is immers – vrij naar Warren Buffett – te durven als anderen zich terugtrekken.
Vanuit Europees perspectief was de Russische inval in Oekraïne een ‘Zeitenwende’. De vraag is nu of de strijd tussen Hamas en Israël – de ernstigste militaire confrontatie in het gebied sinds de Jom Kipoer-oorlog vijftig jaar geleden – ook de verhoudingen in het Midden-Oosten voor de komende decennia ingrijpend zal veranderen. Daar heeft het wat mij betreft nu alle schijn van, en dat maakt de geopolitieke situatie nog onzekerder dan die sinds februari vorig jaar al was.
Voor harde conclusies is het nu echter nog veel te vroeg. Behalve bovenstaande regels in acht nemen, kunnen beleggers weinig anders doen dan meeleven met de vele slachtoffers in het Midden-Oosten.