Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 2 okt 2023 12:18

Beurs en Economie | Kanttekeningen bij lage waardering

0 0 Leestijd ongeveer

De waardering van de Europese aandelenmarkt is niet erg hoog, maar wordt wel vertekend door enkele sectoren waarvan de waardering flink is gekrompen ten opzichte van het historisch gemiddelde.

Twee weken geleden schreef ik in deze rubriek over de stevige waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt. De koers-winstverhouding van de S&P500 Index was immers in een jaar tijd met meer dan 20% opgelopen tot ruim twintig voor 2023. Op basis van de gemiddelde winsttaxatie voor 2024 komt de waardering van de belangrijkste Amerikaanse beursindex op een eveneens forse 18,2. De waardering van de Europese aandelenmarkt komt daar niet bij in de buurt.

De koers-winstverhouding van de brede Stoxx Europe 600 Index op basis van de voor de komende twaalf maanden verwachte winst bedraagt slechts 12,2. Daarmee lijkt ‘Europa’ zowel ten opzichte van de Amerikaanse beurs als ten opzichte van de eigen historie laag gewaardeerd. Volgens berekeningen van strategen van Société Générale ligt het gemiddelde van de koers-winstverhouding van de Stoxx Europe 600 Index over de afgelopen twintig jaar op 13,3.

De strategen plaatsten echter wel een kanttekening bij de huidige optisch lage Europese waardering. Er zijn namelijk drie sectoren die de gemiddelde waardering van de Europese aandelenmarkt omlaag hebben getrokken. Deze worden door Société Générale ‘deep value-sectoren’ (extreem laag gewaardeerde sectoren) genoemd. Zonder de buitengewoon lage waardering van dit drietal komt de waardering van de Europese aandelenindex uit op 15,7. Zo gemeten zijn Europese aandelen dan weer niet zo goedkoop ten opzichte van het historisch gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. De gemiddelde koers-winstverhouding zonder die drie deep value-sectoren is namelijk vijftien, zo berekende de Franse bank.

Drie-eenheid

De drie sectoren die de waardering van de Stoxx Europe 600 Index zo naar beneden trekken zijn Banken, Auto’s en Olie & Gas. Dat dit drietal een lagere waardering dan de brede markt heeft, is overigens niets nieuws. Al twintig jaar ligt de waardering van de sectoren Banken, Auto’s en Olie & Gas vrijwel onafgebroken duidelijk onder het Europees gemiddelde. De afgelopen jaren is dat waarderingsverschil echter nog groter geworden. De gemiddelde koers-winstverhouding van deze drie sectoren sinds 2003 is ruim 10. Eind september lag de waardering van de deep value-sectoren echter op gemiddeld nog geen 6,7 (zie grafiek).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de weging van het trio Banken, Auto’s en Olie & Gas in de Stoxx Europe 600 Index sinds 2008 is gedaald van 30 naar slechts 18%. Ondanks hun afgenomen gewicht hebben de deep value-sectoren echter nog steeds een grote invloed op de waardering van de Europese aandelenindex, zo wordt duidelijk uit de berekeningen van Société Générale. Het aandeel van Banken, Auto’s en Olie & Gas in de totale winsten van de bedrijven uit de Stoxx Europe 600 Index is namelijk slechts licht gedaald van 38% in 2008 tot 33% dit jaar.

De combinatie van een sterk verlaagde weging in beurswaarde maar een veel minder lage weging in winstgevendheid heeft volgens de Franse bank tot gevolg dat de drie deep value-sectoren de waardering van de brede Stoxx Europe 600 Index ‘hebben verstoord’. De optisch lage waardering van de Europese aandelenmarkt – zowel ten opzichte van de Amerikaanse beurs als ten opzichte van de eigen historie – kan dus niet los worden gezien van de enorme afwaardering van drie sectoren die (steeds) minder geliefd en daarom erg goedkoop zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ