Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

ETF-portefeuille | Jaarrendement houdt goed stand

0 0 Leestijd ongeveer

Het jaarrendement van de ETF-portefeuille is de laatste weken vrijwel stabiel gebleven. Met de grote cashpositie en flinke portie dividendaandelen is de portefeuille klaar voor meer turbulentie op de beurs.

Ondanks het verslechterde beursklimaat blijft de ETF-portefeuille goed liggen. Sinds de laatste update medio augustus is het jaarrendement gestegen van 2,5 naar 2,7% per 27 september. Een relatief goede prestatie, want de S&P 500 en de Stoxx 600 zijn sindsdien wat gedaald. De portefeuille is voor 66% belegd in aandelen. Grondstoffen hebben een gewicht van 5,7% en doen het de laatste tijd wat beter. Smallcaps en dividendaandelen moeten juist terrein prijsgeven, terwijl de tech-ETF’s hun sterke koerswinsten goed weten vast te houden.

Bekijk ook het dossier Beleggen in ETF’s

De grote cashpositie (16,7%) en de obligatiebeleggingen (6,0%) voegen qua rendement vooralsnog weinig toe, maar bieden een goede buffer wanneer de volatiliteit op de aandelenmarkten oploopt. Aandelen staan dit jaar in de plus dankzij gestegen waarderingen. Dat is op zich opmerkelijk gezien de opgelopen rente en afnemende winstmarges. Beleggers verwachten dat de centrale banken onderhand wel klaar zijn met het verkrappende beleid en volgend jaar de rente alweer verlagen. Misschien zijn ze daarmee te positief, want de olieprijzen zijn de laatste maanden weer fors opgelopen en de inflatie is hardnekkig. De rente zou wel eens langer hoog kunnen blijven dan verwacht.

Wachten op kansen

Bovendien wordt de rally op de ontwikkelde aandelenmarkten gedreven door slechts een kleine kopgroep van Amerikaanse techgiganten. De koersen van deze zogeheten ‘Magnificant Seven’ (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia en Tesla) zijn sinds januari ruwweg verdubbeld. Zonder dit zevental zou de S&P 500 Index per medio september met 9% zijn gedaald. Dit roept de vraag op hoe houdbaar de huidige aandelenrally is, temeer daar de waarderingen van techaandelen flink zijn opgelopen door het enthousiasme rond kunstmatige intelligentie. Zo is de koers-winstverhouding van de IT-sector in de MSCI World Index gestegen van 24 naar 31.

Al met al is het niet opportuun om de aandelenposities op dit moment te vergroten. Ook op de obligatiemarkt houden we ons kruit vooralsnog droog. De Europese Centrale Bank heeft de beleidsrente met nog eens 25 basispunten verhoogd, naar 4%. Dat is het hoogste niveau sinds de oprichting van de ECB. In een tijdsbestek van vijftien maanden is de rente nu met in totaal 450 basispunten opgetrokken. Na deze ongekende verkrappingscyclus moet de rente voldoende hoog zijn om de inflatie terug te brengen, zo stelde president Lagarde. Het einde van de verkrappingscylus lijkt nu wel in zicht, hoewel beleggers de kans op een Europese renteverhoging voor eind dit jaar inschatten op 45%.

De Federal Reserve liet de rente op de laatste vergadering zoals verwacht ongemoeid op 5,25-5,5%, maar liet wel de deur open voor verdere verhogingen. Volgens de bestuurders van de Amerikaanse centrale bank moet de rente nog langer op een verhoogd niveau blijven om de inflatie te bestrijden. Op basis van de rentefutures schoot de kans op een nieuwe verhoging voor eind dit jaar omhoog van 45 naar 54%. De piekrente wordt nu begin volgend jaar verwacht, om daarna slechts licht te dalen naar 4,76% eind 2024. Ondanks de kans op verdere renteverhogingen houden we onze kleine obligatieposities aan.

Sterkste stijgers

In de lijst van sterkste stijgers zijn na de laatste update geen grote veranderingen opgetreden. Aan kop gaan nog steeds de iShares S&P 500 IT Sector ETF en de iShares Automation & Robotics ETF. Beide wisten hun koerswinsten de laatste tijd goed vast te houden op respectievelijk 36,1 en 16,3% sinds de start van het jaar. Zoals gezegd is de techsector stevig gewaardeerd. De portefeuille is echter op de lange termijn gericht en wij willen daarom een goede blootstelling aan de Amerikaanse techgiganten houden. Digitalisering, automatiering, robotisering en natuurlijk de opkomst van kunstmatige intelligentie zijn megatrends die beleggers niet moeten onderschatten.

Met een gewicht van circa 40% wegen dividendaandelen erg zwaar in de portefeuille. De prestaties van het viertal dividend ETF’s zijn dit jaar wisselend. De SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (+6,5%) en de iShares MSCI World Quality Dividend ETF (+7,4%) houden hun positie onder de sterkste stijgers. Laatstgenoemde belegt in bedrijven uit de ontwikkelde wereld die een bovengemiddeld dividendrendement hebben en die relatief weinig CO2 uitstoten. Bedrijven met controversiële activiteiten, zoals wapen- en tabaksproducenten, zijn uitgesloten. De ETF blijft dit jaar sterk achter bij de wereldindex, omdat de brede rally zoals aangegeven vooral wordt gedreven door een handjevol techbedrijven. Op de lange termijn blijven dit soort dividendaandelen een goede investeringen, die vooral in turbulente tijden hun defensieve kwaliteiten zullen bewijzen.

Sterkste dalers

Aan grondstoffen gerelateerde ETF’s zijn de laatste tijd weer wat opgekrabbeld. Zo is het jaarverlies van de Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture ETF teruggelopen van 12,3 naar 7,6%. Daarmee is deze ETF nog steeds de sterkste dalers in de portefeuille. De ETF volgt een mandje van futures op olie, gas en metalen, waarbij elke component een gelijk gewicht heeft. In marktgewogen grondstoffen ETF’s weegt energie veel zwaarder. Toch profiteert ook deze ETF van de weer oplopende olieprijs. Aan de aanbodzijde neemt de krapte toe na vrijwillige productiebeperkingen van Saoedi-Arabië, terwijl de vraag zich beter ontwikkelt dan verwacht. In de zomermaanden steeg de olievraag naar een recordniveau, dankzij herstel van vakantievluchten, een toename van de olievraag voor energiecentrales en herstel van de petrochemische industrie in China. De koers van de ETF kan de komende tijd verder oplopen gezien de krapte.

Ook de WisdomTree Physical Silver ETC (-3.2%) weet het verlies terug te brengen ten opzichte van de min van ruim 7% bij de vorige update. De gestegen rente maakt edelmetalen minder aantrekkelijk vergeleken met beleggingen die inkomsten genereren zoals obligaties en aandelen. Aangezien het einde van het verkrappingsbeleid van de Amerikaanse centrale bank in zicht is, kunnen de zilver- en goudprijzen het komende jaar herstellen.

Amerikaanse en Britse dividendaandelen presteren dit jaar teleurstellend. Vooral de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF (-6,8%) trekt het rendement van de portefeuille naar beneden. Deze ETF heeft een gewicht van 18,6% en volgt een mandje van 122 Amerikaanse bedrijven die minstens twintig achtereenvolgende jaren hun dividend hebben verhoogd. De IT-sector is nauwelijks vertegenwoordigd en dat verklaart de underperformance. Het is echter een kwestie van tijd eer deze kwaliteitsaandelen weer weten aan te haken. Ook de iShares UK Dividend UCITS ETF (-3,1%) houden we in portefeuille. Deze ETF volgt vijftig Britse aandelen met een relatief hoog dividendrendement, waarbij het vooral gaat om banken, consumentenbedrijven en mijnbouwbedrijven. Het dividendrendement ligt op 6,8%.

Grootste stijgers per 27 september
iShares S&P 500 IT Sector ETF  (+36,1%)
iShares Automation & Robotics ETF (+16,3%)
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF  (+6,5%)
iShares MSCI World Quality Dividend ETF (+7,4%)
iShares Euro Stoxx Small ETF (+1,0%)
iShares MSCI USA Smallcap ETF  (+2,9%)
Grootste dalers per 27 september
Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture UCITS ETF Acc (-7,6%)
EasyETF FTSE EPRA Eurozone ETF (-7,0%)
SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF (-6,8%)
iShares EM SRI ETF (-3,4%)
WisdomTree Physical Silver ETC (-3,2%)
iShares UK Dividend UCITS ETF (-3,1%)

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!