Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Dividendportefeuille | Vooral niet nerveus worden van lagere koersen

0 0 Leestijd ongeveer

Het zijn geen lekkere tijden op de beurs met ook voor de Dividendportefeuille een nieuwe verliesweek. Mede dankzij de sterke dollar bleef de schade echter beperkt. Luxereus LVMH was één van de grote dalers.

Na opnieuw een verliesweek zakt het rendement van de Dividendportefeuille in 2023 terug tot +5,3%. Vooral dankzij de sterke dollar blijft de schade nog enigszins beperkt gelukkig. Veel hoogvliegers van eerder dit jaar, zoals LVMH, speelden de laatste tijd nagenoeg de volledige jaarwinst weer kwijt. De Franse luxegigant bereikte eind april nog een hoogste koers ooit op €904,60 en staat nu op €700. Voor de Dividendportefeuille werd in juni een stuk winst genomen op €833,90, vooral om de forse weging van ruim 5% af te romen met het oog op een potentiele koersdaling die we nu dus ook zien. Met een huidige weging van 2,6% is LVMH, deze maand met -10% één van de grootste dalers, nog steeds belangrijk maar is het negatieve effect op het totaalrendement een stuk minder groot. Precies om die reden werd ook het belang in Microsoft, dat deze week het dividend met 10% verhoogde naar $0,75 per kwartaal, recent teruggebracht van 5 naar 3%. Dat is echter nog altijd drie keer zoveel als bleeders zoals DSM Firmenich, Dollar General en FMC, de steeds minder impact hebben op het totaalrendement.

Niet nerveus 

Veel beleggers worden onder deze omstandigheden erg nerveus, wat begrijpelijk is als het belegde vermogen bijna dagelijks verder wegzakt. Het is niet leuk, ik kan er zelf over mee praten, maar het natuurlijk vooral een beweging voor de korte termijn. De Dividendportefeuille is juist bedoeld voor de zeer lange termijn, ik kan dat niet vaak genoeg herhalen. Lagere koersen horen er periodiek bij en dat is uiteindelijk alleen maar extra gunstig aangezien er kan worden herbelegd tegen relatief aantrekkelijke koersen. Dat levert weer meer aandelen op bij elke herbeleggingsronde en daarmee ook een aanzienlijk hoger totaalrendement op de lange termijn.

Beleggen in de Dividendportefeuille doe je dan ook niet voor één of twee jaar maar voor minimaal vijf jaar en bij voorkeur tien, twintig of zelfs dertig jaar. Dan is een zeer fraai rendement normaliter zo goed als gegarandeerd. Het is dan wel zaak om rustig te blijven en consequent te herbeleggen, hoe saai dat ook lijkt. Wat je vooral niet moet doen is extra geld steken in grote dalers, waaronder de veel besproken nieuwe aankopen FMC en Dollar General. Als je dat doet, speel je met vuur en riskeer je grote verliezen. Voor de Dividendportefeuille hebben we het dividend om bij te kopen in afwachting van het koersherstel dat voor alle Dividendportefeuille-aandelen normaal gesproken gaat komen.

Of dat dit jaar, volgend jaar of over twee jaar is weet niemand. Wat ik wel weet is dat het dividend elk jaar verder stijgt, op termijn gevolgd door de beurskoersen. Dat geeft rust, zeker in het huidige beursklimaat. ‘Voordeel’ van de lagere koersen in combinatie met alsmaar groeiende dividenden is een steeds hoger dividendrendement van nu bijna 2% voor de Dividendportefeuille. Dat is cashgeld dat elk jaar verder groeit met ten minste 7-8% en continu blijft terugvloeien met nieuwe aankopen via herbeleggen. Over een paar dagen is het weer zover en wordt 0,4% cash (nu €1666, waar nog een paar dividenden bijkomen) van het derde kwartaal weer herbelegd tegen de slotkoersen van 29 september.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!