De wereldwijde vraag naar olie lijkt wel onverzadigbaar
Ten eerste wordt er wereldwijd meer olie gebruikt dan ooit tevoren: iedere dag gaan er maar liefst 103 miljoen vaten doorheen. Ten tweede heeft Saudi-Arabië, een van de grootste olieproducenten ter wereld, besloten minder olie te gaan produceren. De totale wereldproductie bedraagt daardoor nu circa 100 miljoen vaten per dag.
Op de zogenaamde ‘futurecurve’, een grafiek die de huidige en toekomstige prijzen van olie toont, is goed te zien dat de vraag naar olie op dit moment groter is dan het aanbod. Een vat olie dat nu beschikbaar is, is 11% duurder dan een vat olie dat pas over een jaar geleverd kan worden.
Dit is opmerkelijk, omdat je normaal gesproken juist meer betaalt voor een product dat je pas later krijgt. Dit komt door de rente die de koper misloopt en de kosten voor opslag en beveiliging. Nu is er een korting en dat komt doordat bedrijven tegen elkaar opbieden om nu olie in handen te krijgen.
We zien dat de olievoorraden in de Verenigde Staten steeds verder slinken; die hebben de laagste stand sinds 1985 bereikt. Als je de voorraden afzet tegen het oliegebruik, is het beeld nog extremer omdat de wereld nu meer olie gebruikt dan in 1985.
Al de genoemde factoren wijzen erop dat de olieprijs verder zal stijgen. Dit werd op maandagavond ook bevestigd door de ceo van het Amerikaanse oliebedrijf Chevron, Mike Wirth. In een interview met Bloomberg TV gaf hij aan dat te verwachten dat de prijs van een vat olie binnenkort $100 zal bedragen.