Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 24 sep 2023 09:00

Diverse analisten | Is dit de laatste renteverhoging van de ECB?

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten verwachten dat de ECB de rente pas halverwege volgend jaar gaat verlagen.

De Europese Centrale Bank verhoogde vorige week voor de tiende keer op rij de beleidsrente. Op 4% bevindt deze zich nu het hoogste niveau sinds de oprichting van de monetaire instelling. Verder heeft de ECB haar vrij optimistische groeiverwachtingen neerwaarts bijgesteld, naar een cumulatieve groei van 1,7% voor dit en volgend jaar samen. In juni ging de centrale bank nog uit van 2,4%.

DWS stelt dat dit het gevolg is van de consumptie, die door de stijgende olieprijzen naar verwachting later op gang komt. MFS houdt er rekening mee dat de outlook nog verder verlaagd kan worden door de ECB vanwege de neerwaartse risico’s. Monex denkt dat dit de laatste kans was voor de centrale bank om de rente te verhogen zonder dat de economie van de eurozone in een recessie terechtkomt. DWS vult aan dat de economie dermate is verzwakt dat een nieuwe stijging van de inflatie zeer onwaarschijnlijk lijkt. De centrale bank verwacht dat volgend jaar de gemiddelde jaarlijkse inflatie ruim boven de 3% zal liggen, terwijl de doelstelling 2% is.

Monex leidt uit de woorden van president Lagarde af dat er binnen de ECB een compromis is bereikt over het beleid en de rente voorlopig onveranderd blijft. Hoewel de ECB niet expliciet heeft gezegd dat we op een hoogtepunt van de rente zijn aanbeland, wijst de laatste wijziging volgens MFS wel in die richting en verschuift de focus van de rente naar de duur van de restrictieve rente. De meeste analisten denken dat de eerste renteverlaging ergens vanaf de zomer van 2024 zal plaatsvinden. Alleen als de toch al vrij hoge inflatieverwachtingen van de ECB worden overtroffen, denkt DWS dat de centrale bank de rente nog verder zal verhogen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.