Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 24 sep 2023 15:02

Aftellen naar 2024 met momentumaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Het einde van het derde kwartaal is in zicht. In de laatste drie maanden van het jaar doen aandelen het meestal goed en momentumaandelen al helemaal. Een uitgelezen moment om de grootste stijgers van het jaar op te pikken.

Op dit moment wordt het sentiment op de financiële markten nog altijd bepaald door de renteverhogingen van de centrale banken. En als beleggers zich geen zorgen maken om de strijd tegen de inflatie, dan zijn zij wel inbeslaggenomen door begrotingstegenvallers, het wegvallen van economische steunmaatregelen en politieke impasses, wat de besluitvaardigheid verlamt.

Centrale banken verhogen al een poos de rente vanwege de sterke stijging van de inflatie. Die inflatie wordt voor een deel veroorzaakt door de sterk gestegen energieprijzen. De hogere rente op de kapitaalmarkten speelt niet alleen aandelenbeleggers parten, ook de houders van obligaties lijden eronder. Op de kapitaalmarkt bewegen enerzijds de rente en obligatiekoersen in tegengestelde richting en anderzijds zijn de coupons, ondanks de recente rentestijgingen, immer nog te laag om behoud van de koopkracht te verzekeren.

De centrale banken zijn altijd nog bezorgd om de inflatie en historisch gezien is september ook nog een slechte beursmaand. Hoewel oktober de naam heeft, is het zelfs de slechtste beursmaand van het jaar. In de regel eindigt 54% in het rood. Of het dit jaar anders is, is nog maar de vraag. De Europese en Amerikaanse aandelenmarkten begonnen blijkens de STOXX 600 en de S&P 500 beide de maand in mineur.

Einde derde kwartaal

Maar het einde van het derde kwartaal is in zicht en in de laatste drie maanden van het jaar doen aandelen het meestal goed. Het vierde kwartaal is door de bank genomen het sterkste kwartaal van het jaar, het derde kwartaal het zwakste, zowel op de Europese aandelenmarkten als op Wall Street.

kwartaalrendement

Met het verstrijken van de maanden wordt ook steeds duidelijker welke aandelen tot de jaarwinnaars behoren en welke niet. Om op 31 januari te bepalen welke momentumaandelen in het prille kalenderjaar in de komende elf maanden de grootste winnaars worden is de reinste onzin. Maar vanaf eind september is het niet langer een nutteloze exercitie.

Maandrendement momentumaandelen

Het gemiddelde maandrendement van momentumaandelen loopt in de laatste drie maanden van het jaar gestaag op. Dit gegeven is ook bekend onder professionele fondsbeheerders. Vooral in de laatste twee maanden van het jaar maken zij daar dankbaar gebruik van.

maandrendement momentumaandelen

De meeste vermogensbeheerder en beleggingsfondsen schuiven aan het einde van het jaar met aandelenposities. In het vierde kwartaal verruilen zij hun miskopen voor welluidende namen. Zij doen dit voornamelijk met het oog op het afsluiten van het beleggingsjaar. In onze contreien is het een jaarlijks terugkerend fenomeen. Op Wall Street wordt het verschijnsel zelfs bij elke kwartaalwisseling waargenomen.

Window Dressing

Het schuiven met posities waarbij de slecht presterende aandelen verkocht worden en de goede bijgekocht, staat te boek als Window Dressing. Voor zover bekend, bestaat er geen Nederlandse term voor. Het opsmukken van de beleggingsportefeuille gebeurt vaak met het oog op rapportages en brochures die tot doel hebben om nieuwe klanten te lokken en moeten anderzijds de baan, de bonus of de loonsverhoging van de fondsbeheerder veiligstellen. Vergeet niet dat de meeste professionele beleggers in de eerste helft van december verantwoording moeten afleggen.

Als u wilt meeprofiteren van de eindejaarstransacties van fondsbeheerder, verkoop dan nu uw miskopen en koop mondjesmaat de winnaars en beurslievelingen van het moment. Het is niet ongebruikelijk dat in de laatste maanden van het jaar het momentum van aandelen toeneemt.

Huidige stand van zaken

Bijgaande tabel geeft een overzicht van de grootste stijgers en dalers uit de STOXX 600 per 13 september en de winnaars en verliezers van de S&P 500.

momentumaandelen

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ