Verkijk u niet op het dividend
Een belegger die het bijgeschreven dividend niet opneemt en herinvesteert, ziet dat zijn kapitaal op den duur aanzienlijk sneller zal gaan groeien. Door het dividend bij de hoofdsom te voegen, vergroot de basis stelselmatig en wordt het rendement over een steeds groter kapitaal berekend. Het effect van de samengestelde rente zorgt voor een exponentiële groei. Het wordt ook wel rente op rente genoemd.
Over langere periodes wordt het beleggingsresultaat voor meer dan 90% bepaald door het dividendrendement en dividendgroei. Het dividend is dan ook bij veel beleggers een voornaam selectiecriterium. Maar wat zijn dividenden en waar moet u op letten als u voor zogenoemde dividendaandelen kiest?
Het dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Het doel van het dividend is het aantrekken van beleggers die op zoek zijn naar een voorspelbaar rendement. Het dividend wordt meestal per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks uitgekeerd, maar soms ook maandelijks.
Verwacht dividend
Een hoog dividend is mooi meegenomen, maar niet altijd een gunstig teken. Sommige aandelen hebben een hoog dividendrendement omdat de koers sterk is gedaald, terwijl het dividend nog niet aangepast is. Dat is de valkuil van dividendaandelen. Het dividendrendement wordt immers berekend op basis van het uitgekeerde dividend, niet aan hand van het verwachte dividend in de komende twaalf maanden.
Bekijk ook het dossier Dividendbeleggen
Het dividend is geen garantie, ook de dividendgeschiedenis niet. Bedrijven kunnen op eender welk moment besluiten om het dividend te verlagen of het dividend volledig schrappen. Een bedrijf dat dividend betaalt moet er goed voorstaan en moet ook voor de toekomst groeikansen hebben. Zodat het dividend kan blijven betalen en nog beter kan laten groeien. Bij aandelen moet u niet alleen naar de hoogte van het dividend kijken, kijk ook naar de kwaliteiten van het bedrijf.
Bedrijven die het dividend over een langere periode verhogen, zijn in staat om hun winst en de kasstroom in wisselende economische omstandigheden en financieel turbulente tijden te laten groeien. De sleutel tot succes is duurzame groei, niet hoge groei. Te snelle groei leidt tot hoge pay-outs en lage solvabiliteit.
Bij solide bedrijven ligt de solvabiliteitsratio’s tussen de 25 en 40%. Als de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen uit balans raakt, kan het bedrijf gedwongen worden om het dividend te verlagen om zijn schulden te kunnen betalen. Bedrijven met een gezonde balans snijden minder snel in hun dividend.
Investeringsvermogen
Het rendement op eigen vermogen is een bij veel beleggers populaire manier om het investeringsvermogen van bedrijven te meten. Geef dan de voorkeur aan bedrijven met op jaarbasis een cashflowrendement van +10% gedurende tien opeenvolgende jaren. Studies wijzen uit dat bedrijven met fraaie trackrecords een kans van 95% hebben om hun succes over een jaar te herhalen en een kans van 70% om dit over een periode van vijf jaar te doen.
Wanneer een beleggingsstrategie zich richt op groeiende dividenden, maakt het niet zoveel uit als het bedrijf een paar slechte kwartalen heeft of wanneer er een beurscrash komt. Als de koersen flink dalen, geeft dat beleggers alleen maar de kans om meer aandelen (bij) te kopen.
Het is echter niet makkelijk goedkope aandelen te vinden van bedrijven met een betrouwbare dividendgeschiedenis. De aandelen die het meeste voor de hand liggen, zijn vaak duur. Dat maakt ze minder aantrekkelijk. Zorg ervoor dat u de waardering vergelijkt met branchegenoten of de eigen geschiedenis, niet met de markt in het algemeen.
Het kopen van dividendaandelen wordt soms gezien als een gemakkelijke beleggingsstrategie. Er zijn bedrijven die telkens weer het jaarlijkse dividend verhogen en dit decennialang. Men zou haast denken dat het voldoende is om deze bedrijven te kopen en achterover te leunen. Maar een belegging is nooit gegarandeerd en de dividendgeschiedenis is geen garantie. Kiezen voor dividendaandelen is weliswaar beleggen op lange termijn, toch moet u uw aandelenbeleggingen in de gaten blijven houden.