Commentaar | Drie vuistregels bij winstwaarschuwingen
Ondernemingen zijn verplicht beleggers meteen te informeren als de resultaten serieus afwijken van eerdere prognoses. Recente voorbeelden op het Beursplein zijn DSM-Firmenich en FlowTraders. Deze week was bij onze oosterburen Bayer aan de beurt.
Duidelijkheid
Een grove onderverdeling bij winst- en omzetwaarschuwingen zijn de onheilstijdingen die onverwachts komen en de waarschuwingen die min of meer werden verwacht op basis van bijvoorbeeld de uitdagende marktomstandigheden. Van dat laatste was DSM-Firmenich een voorbeeld: het concern meldde eind juni dat zowel de prijzen als het afzetvolume op de vitaminemarkt onder druk stonden. Deze duidelijkheid zorgde ervoor dat de koersval stopte.
Ook de winstwaarschuwing die FlowTraders begin deze maand publiceerde, had per saldo een positief effect. Beleggers in dit aandeel hadden de ergste pijn al geleden toen het bedrijf in april voor de eerste keer dit jaar een tegenvaller meldde. De klap die dat veroorzaakte is het aandeel nog niet te boven. Het komt overigens vaker voor dat bedrijven meerdere keren per jaar waarschuwingen geven.
Duidelijk is dat naast bedrijfsspecifieke factoren de marktomstandigheden bepalend zijn: van veranderingen in de vraag tot toenemende concurrentie en van technologische ontwikkelingen tot geopolitieke gebeurtenissen. In onzekere tijden is de kans op negatieve verrassingen groter dan in een stabiel klimaat. Er zijn uiteraard ook altijd aandelen die positief verrassen.
Hoe te reageren
Drie vuistregels voor hoe u op tegenvallers moet reageren: zorg dat u zelf realistische verwachtingen hebt van de financiële prestaties van de bedrijven waarin u belegt. En staar u niet blind op de winst- of omzetwaarschuwing zelf, maar probeer de omstandigheden te doorgronden die tot deze waarschuwingen hebben geleid. Tot slot: een forse koersdaling na een winstwaarschuwing kan bij een aantrekkelijk aandeel ook een koopmoment opleveren.