Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 17 jul 2023 11:30

TKH | Waarom deze sectorfavoriet een ondergewaardeerde groeier is

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel TKH is goed gepositioneerd om te profiteren van de megatrends: digitalisering, automatisering en elektrificatie. En de waardering is nu gunstig.

TKH Group uit Haaksbergen, opgericht in 1930 als Twentsche Kabelfabriek, behoort tot de oudste beursgenoteerde ondernemingen van Nederland. Desondanks is de marktkapitalisatie van €2,0 mrd bescheiden. TKH Group is wereldwijd actief en biedt werk aan meer dan 6600 mensen. In 2022 groeide de omzet tot een recordhoogte van €1,8 mrd. Alexander van der Lof staat al ruim twintig jaar aan het roer en is daarmee een van de langstzittende ceo’s van Nederland.

In de beginjaren lag de nadruk op de productie van spanningskabels en telefoonkabels, door de jaren heen zijn er behoorlijk wat andere activiteiten bijgekomen. Vandaag de dag is TKH echt een technologiebedrijf, actief in verschillende groeimarkten onderverdeeld in drie segmenten: Smart Vision, Smart Manufacturing en Smart Connectivity.

De divisies van TKH

Onder de Smart Vision-systemen vallen slimme 2D- en 3D-camera’s. TKH biedt met dit segment hardware, software en de implementatie ervan aan. Met name in de sector beveiliging is er veel vraag naar dit soort producten en oplossingen en ook vanuit de industrie. Dat komt bijvoorbeeld door de automatisering en optimalisatie van productieprocessen als gevolg van onder andere een gebrek aan arbeidskrachten en de trend dat bedrijven dichter bij huis wensen te produceren. In 2022 stegen de verkopen binnen Smart Vision met 16,3% naar €500 mln. Daarmee waren de slimme camera’s goed voor circa een kwart van de omzet. De ebita-marge bedroeg 19,1%.

Het segment Smart Manufacturing is ook verantwoordelijk voor circa een kwart van de omzet. Het overgrote deel van de verkopen komt uit de verkoop van bandenbouwmachines, waarmee TKH wereldmarktleider is. Daarnaast levert het bedrijf verpakkingsmachines voor medicijnen. In 2022 wist TKH met Smart Manufacturing een omzet te behalen van €491 mln, een toename van 17,2% vergeleken met 2021. De ebita-marge bedroeg 14,1%.

Smart Connectivity nam in 2022 met een omzet van €849 mln 47% van de totale verkopen voor zijn rekening. De marge lag met 10,3% aanzienlijk lager dan bij beide andere segmenten. De omzetgroei van 22,6% op jaarbasis was daarentegen allerminst teleurstellend te noemen. De focus van Smart Connectivity ligt op de productie en verkoop van spanningskabels voor onder andere windmolens. Daarnaast vallen binnen dit segment ook de glasvezelkabels waarmee wordt ingespeeld op de digitalisering.

Familie Van der Lof aan het roer
Alexander van der Lof trad in 1985 in dienst bij de Twentsche Kabelfabriek. Sinds 2001 vervult hij de rol van ceo. In 2005 veranderde de naam van de onderneming waaraan hij leiding geeft in TKH Group. Alexander is niet de eerste Van der Lof als topman bij TKH. Hij is namelijk de kleinzoon van oprichter Cornelis van der Lof. Ook zijn vader Dries van der Lof was in het verleden ceo. Met 118.147 aandelen in bezit, die een waarde vertegenwoordigen van 5,6 mln, lopen de belangen van de familie en dat van aandeelhouders parallel.

Waarom het aandeel TKH sectorfavoriet wordt


Kijkend naar het geheel dan kunnen we de conclusie trekken dat er een sterke vraag lijkt te zijn naar de producten en diensten van TKH. Het is het gevolg van een slimme positionering om te profiteren van verschillende megatrends, waarvan de voornaamste zijn: elektrificatie, automatisering en digitalisering.

Om aan de hoge vraag te kunnen voldoen die voortvloeit uit deze trends, zet TKH in op de uitbreiding van de capaciteit. Op de korte termijn gaat het om een bedrag van €200 mln. Daarvan werd €41 mln in 2022 reeds geïnvesteerd. Enkele voorbeelden waar de capaciteit wordt opgeschroefd zijn Lochem (hoogspanningskabels) en Eemshaven (zeekabels) in Nederland. In Polen wordt de capaciteit uitgebreid op het gebied van de productie van glasvezelkabels en bandenbouwmachines. De investeringen moeten er uiteindelijk voor zorgen dat de omzet met € 250-300 mln zal toenemen, waarbij de terugverdientijd naar verwachting circa vier jaar zal bedragen. Het bruto bedrijfsresultaat zal hierdoor naar verwachting met 20% toe nemen.

De uitbreidingen zullen in ieder geval, samen met de lancering van nieuwe innovatieve producten en diensten, een belangrijke bijdrage leveren om de financiële doelstellingen in 2025 te behalen.

TKH mikt op een omzetgroei van 8% per jaar, tegen 2025 dient de omzet ten minste €2 mrd te bedragen. De ebita-marge moet dan boven de 17% uitkomen en het rendement op het geïnvesteerd kapitaal (ROCE) tussen de 22 en 25%. De schuldratio (nettoschuld/ebitda) dient lager te zijn dan 2.

Met een omzet van €1,8 mrd (+19,2%) in 2022, een verbetering van de ROCE van 20,5 naar 23,2% en een schuldratio die stabiel bleef op 1,1 lijkt de onderneming goed op schema te liggen om een groot deel van de doelen te bereiken. Een flinke uitdaging is de ebita-marge doelstelling van 17%. Vorig jaar verbeterde de marge namelijk slechts van 12,4 naar 12,9%. Hier liggen verschillende redenen aan ten grondslag. Een daarvan was een tekort aan chips voor de bandenbouwmachines.

Acquisities en het afscheid nemen van minder winstgevende activiteiten zullen eveneens een positieve bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen. Op dit terrein vinden er dan ook zeker mutaties plaats. Dit jaar lijfde TKH bijvoorbeeld het Belgische softwarebedrijf Eureys ingelijfd, een speler op het gebied van 2D- en 3D-analyses. Die activiteiten sluiten goed aan bij het segment Smart Vision, waarmee de hoogste marges worden behaald. Met de overname werd circa €27 mln aan omzet toegevoegd. TKH France, onderdeel van Smart Connectivity werd dan weer recent verkocht aan private-equity speler Argos Wityu. Hierop werd een mooie boekwinst gerealiseerd.

Waardecreatie

Een belegging in TKH heeft aandeelhouders de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement opgeleverd van 12,0%. Over dezelfde periode leverde een gespreide belegging in de AEX en AMX een rendement van respectievelijk 10,9% en 8,2% op. TKH slaagt er dus duidelijk in om waarde te creëren. Onder andere van de bandenbouwmachines valt nog behoorlijk wat te verwachten. De machines, die een omvang hebben van 15 bij 20 meter en uit 40.000 onderdelen bestaan, zijn dermate uniek dat TKH de laatste jaren de ene naar de andere bandenfabrikant wist te overtuigen om klant te worden. Als wereldmarktleider wist het concern sterke merken als Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin en Pirelli aan zich te binden.

Door het gedegen trackrecord van de onderneming, een record orderboek en het feit dat inmiddels 80% van de omzet gerelateerd is aan de trends elektrificatie, automatisering en digitalisering, ben ik positief over de beleggingskansen in TKH. Mocht een zware recessie uitblijven dan is er een behoorlijke kans dat TKH in 2025 haar financiële doelen zal bereiken.

Rekening houdend met een bescheiden pakket van de inkoop van eigen aandelen tot 2025 lijkt een winst per aandeel van €5,50 dan tot de mogelijkheden te behoren. Vermenigvuldigen we dit bedrag tegen 15 maal de winst tegen die tijd, dan komen we uit op een beurskoers van €82,50 per aandeel.

Aandeel TKH ondergewaardeerd

Ook in een situatie waarin het segment Smart Manufacturing tegenwind zal ondervinden van een mogelijk stevige recessie blijf ik positief over de beleggingskansen. Bij een geschatte k/w 2024 van 11 lijkt namelijk reeds een behoorlijk negatief scenario in de koers te zijn verwerkt en wordt er naar mijn mening onvoldoende waarde toebedeeld aan het groeipotentieel van de groep. Het koopadvies wordt herhaald en het aandeel TKH wordt gepromoveerd tot sectorfavoriet.

De auteur heeft een positie in TKH

Een Nederlandse dividendkampioen
TKH staat bekend om wisselende dividenduitkeringen, maar betaalde over het boekjaar 2022 met €1,65 aan dividend per aandeel wel een recorddividend uit. Bij de huidige beurskoers komt dit neer op een dividendrendement van 3,5% en een pay-out ratio van 54,2%. In het jaarverslag geeft TKH aan een aantrekkelijk dividend na te streven voor aandeelhouders en dat maakt het waar. Hoewel de uitkering in het coronajaar 2020 bijvoorbeeld werd gekortwiekt met 33,3%, is TKH met een gemiddeld jaarlijks groeiend dividend van 16,7% over een periode van twintig jaar toch echt wel een interessante dividendbetaler.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ