Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Analisten Christian Slagter-Koster, 25 jun 2023 08:59

ING Investment Office | Aandelen TotalEnergies aantrekkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

ING Investment Office vindt TotalEnergies om een aantal redenen aantrekkelijk. Ook is het ESG-risico lager dan bij de Europese en Amerikaanse concurrenten. 

Voor TotalEnergies ligt het break-evenpunt van de olieprijs, waarbij de operationele kasstromen gelijk zijn aan de investeringen en het dividend, volgens ING Investment Office rond de $50 en is daarmee relatief laag.

Verder heeft de Franse energiemaatschappij de afgelopen jaren flink gesneden in de kosten bij zijn upstream- en downstreamactiviteiten, wat bijgedragen heeft aan een forse verbetering van de resultaten.

Total blijft zich richten op kostenbesparingen en verwacht dit jaar $16-18 mrd te investeren, waarvan circa 30% in hernieuwbare energieactiviteiten. Verwacht wordt dat het omzetaandeel van olieproducten op termijn daalt van 50% naar 30%.

De gezonde balans van Total Energies

Met een vrij sterke kasstroom, die het afgelopen kwartaal uitkwam op $5,1 mrd, kan Total volgens ING Investment Office niet alleen prima voldoen aan zijn dividendverplichtingen, maar ook meer kapitaal uitkeren aan aandeelhouders. Het afgelopen kwartaal werd het dividend met 7,2% verhoogd naar €0,74 per aandeel, waarmee het aandeel momenteel een dividendrendement biedt van 5,3%.

In het lopende kwartaal koopt de energiemaatschappij voor $2 mrd aan eigen aandelen in. Samen met een gezonde balans zorgt dit ervoor dat ING Investment Office Total goed gepositioneerd vindt. Daarbij ligt de waardering van het aandeel Total Energies in lijn met andere grote Europese energiemaatschappijen, maar is deze met zes maal de verwachte winst voor 2023 wel laag.

Verder wijst ING Investment Office erop dat Total een hoog ESG-risico heeft, al is dit wel een stuk lager dan bij BP, Shell, Exxon en Chevron. Ook ligt een groot deel van Totals raffinaderijen in Europa, waardoor de energiemaatschappij een kostennadeel heeft ten opzichte van sectorgenoten waarvan de raffinaderijen in de VS gevestigd zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.