Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Tip van de Week Karel Mercx, 15 jun 2023 12:09

De grote ommekeer | Een ETF-belegging voor een nieuwe realiteit

0 0 Leestijd ongeveer

Ontdek de verschuiving in de beleggingswereld: waarom cash nu aantrekkelijker is dan aandelen. Een nieuwe realiteit dient zich aan. Ik speel daarop in met een aantrekkelijke ETF.

De rente op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties is momenteel voor het eerst in meer dan twintig jaar hoger dan het winstrendement op Amerikaanse aandelen. Het winstrendement van aandelen wordt berekend als het percentage winst ten opzichte van de totale beurswaarde.

We maken een vergelijking. Stel dat een belegger $100 investeert in de S&P500-index. De afgelopen twaalf maanden heeft deze investering $4,9 aan winst opgeleverd. Als hetzelfde bedrag  nu wordt geïnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twaalf maanden, is een rendement van 5,1% gegarandeerd.

Bekijk ook het dossier beleggen in ETF’s

Winstdaling op komst

Na grondige analyse ben ik tot de conclusie gekomen dat er mogelijk een winstdaling op komst is. Dit komt door verschillende beleidsmaatregelen van de Federal Reserve (Fed), die duidelijk remmend werken. Zo heeft de Fed de rente verhoogd naar een bandbreedte van 5,00% tot 5,25%, terwijl de tienjaarsrente – die de neutrale rente in de Amerikaanse economie weergeeft – op 3,7% ligt.

In het verleden leidde elke ingreep van de Fed om de rente tot boven de tienjaarsrente te verhogen tot een recessie. De gevolgen voor de winstgroei waren echter elke keer anders, variërend van zware winstrecessies tot meer gematigde dalingen, al was de winstdaling wel altijd in dubbele cijfers.

De iShares $ Treasury Bond 0-1yr ETF


Op grond van deze analyse heb ik de iShares $ Treasury Bond 0-1yr ETF (ISIN: IE00BGSF1X88) toegevoegd aan mijn persoonlijke beleggingsportefeuille. Deze ETF bevat momenteel Amerikaanse staatsobligaties met een gemiddelde looptijd van 4 à 5 maanden en een jaarlijks effectief rendement van 5,22%. Bovendien kent deze ETF een zeer lage kostenratio van slechts 0,07 basispunten per jaar.

Het beleggen in staatsobligaties met een korte looptijd heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan de belegger snel profiteren van rentestijgingen, aangezien de portefeuille na een paar maanden alweer met nieuwe staatsobligaties gevuld kan worden. De centrale banken van Australië en Canada kondigden onlangs onverwachts aan dat ze de rente weer aan het verhogen zijn en ook de kans op renteverhogingen door de Fed in de komende maanden neemt toe.

Dollar versus euro

Een tweede voordeel is dat de uitkeringen van de ETF in dollars zijn, en dat is van groot belang. De Amerikaanse dollar heeft in tijden van crises – vanwege zijn status als wereldreservemunt, de meest liquide valuta en stabiele munt – altijd een stijgende trend vertoond ten opzichte van andere valuta. Hoewel de euro de grootste concurrent is, daalt de waarde van de euro vaak tijdens crises omdat er dan speculatie ontstaat over de bereidheid van noordelijke landen om verantwoordelijk te zijn voor schulden van de zuidelijke landen.

Ik ga ervan uit dat deze positie potentieel langdurig in mijn beleggingsportefeuille zal blijven, omdat mijn strategie dicteert dat ik pas zal verkopen zodra het winstrendement van aandelen 3,8% hoger is dan het rendement op Amerikaanse staatsobligaties over een periode van twaalf maanden. Het kan nog wel even duren voordat we daar zijn aanbeland. Dit gemiddelde verschil van 3,8% is gebaseerd op gegevens van de afgelopen tien jaar. In de grafiek is goed te zien dat obligaties in rap tempo veel aantrekkelijker zijn geworden.

Mijn beslissing om nu tot aankoop over te gaan is niet uitsluitend gebaseerd op het feit dat obligaties momenteel een hoger rendement bieden dan aandelen. Ik ben ook van mening dat aandelen een uitdagende periode tegemoet gaan. Juist daarom heb ik nu behoefte aan een gegarandeerd rendement. Dit wordt versterkt door het feit dat de Amerikaanse overheid van plan is binnenkort vele miljarden dollars aan staatsleningen uit te geven vanwege het recente akkoord over het verhogen van het schuldenplafond.

Treasury General Account

Deze situatie wordt als volgt verklaard: sinds oktober is er heel veel geld gehaald uit het Treasury General Account (TGA), de bankrekening van de Amerikaanse overheid. Dit moest gebeuren omdat de Amerikaanse overheid door het schuldenplafond beperkt was in het aantal staatsleningen dat kon worden uitgeven, wat heeft geleid tot liquiditeitsinjecties in het financiële systeem. Met andere woorden: de Amerikaanse overheid heeft honderden miljarden dollars uitgegeven zonder deze middelen te dekken via belastingen of staatsobligaties. De bankrekening van de Amerikaanse overheid is nu zo goed als leeg, maar de schuldendeal zorgt ervoor dat de Amerikanen nu versneld geld kunnen gaan ophalen door de uitgifte van staatsobligaties.

Daarmee zal het Treasury General Account weer worden aangevuld, wat opwaartse druk op de rente veroorzaakt. Denk hierbij aan de eerste helft van 2022, toen er maar liefst $900 mrd in het TGA werd gestopt, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan een zwakke periode op de beurs vanwege een afname in liquiditeit. Het is belangrijk om te weten dat het geld op het Treasury General Account niet actief wordt gebruikt voor leningen, maar inactief blijft op de rekening. Het werkt niet zoals bij een bank, die spaargeld gebruikt om bijvoorbeeld hypotheekleningen te verstrekken.

Bovendien moeten we rekening houden met kwantitatieve verkrapping (QT) door de Federal Reserve. Dit is het verkopen van staatsobligaties die eerder gekocht zijn door de Fed. Hoewel het effect van QT tot nu toe volledig tenietgedaan is gedaan door het leeghalen van het TGA, zal het effect eindelijk merkbaar worden nu de rekening leeg is. Een Fed die staatsobligaties verkoopt en de Amerikaanse overheid die grote hoeveelheden staatsobligaties gaat uitgeven, dat moet haast wel onrust in het financiële systeem teweeg gaan brengen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!