Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Portefeuilles Karel Mercx, 6 jun 2023 16:36

Defensieve portefeuille | Nieuw aandeel en hoogste jaarstand

0 0 Leestijd ongeveer

Er wordt deze week een nieuw aandeel opgenomen in de Defensieve portefeuille en de portefeuillewaarde bereikte de hoogste jaarstand.

De Defensieve portefeuille heeft een positie gekocht in het aandeel BAE Systems. Dit is één van de meest gespreide defensiebedrijven in de wereld; het maakt apparatuur voor legers die te gebruiken zijn op het land, in de lucht, op het water en in de ruimte. De 91.000 werknemers zitten verspreid over meer dan veertig landen, vooral in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Australië.

Door samenwerking met overheidsinstellingen, universiteiten en andere industriële partners en focus op innovatie, loopt het bedrijf voorop in de industrie en is het in staat om grote en complexe projecten aan te nemen en te beheren. 

Aandeel uit de defensiesector

Er zijn een aantal redenen waarom ik juist nu voor deze aankoop heb gekozen. De eerste is dat er nog geen bedrijven uit de defensiesector in de Defensieve portefeuille zitten. De aankoop verbetert de spreiding en verlaagt daarmee het risico voor de gehele beleggingsportefeuille.

Ik denk dat overheden door alle geopolitieke spanningen, zelfs in tijden van economisch zware tijden niet zullen bezuinigen op defensie. Meerdere landen bespreken momenteel zelfs de mogelijkheid om niet een bepaald percentage van de begroting aan defensie te alloceren, maar een absoluut bedrag, zodat in tijden van een recessie de uitgaven aan defensie niet naar beneden gaan. 

BAE Systems een defensieve belegging

Het defensiebedrijf is daarnaast ook een defensieve belegging. De vrije kasstroom van BAE Systems was over 2021 en 2022 ruim €2 mrd. Vrije kasstroom is het geld dat een bedrijf over heeft, nadat het alle kosten, uitgaven en investeringen heeft gedaan. BAE Systems genereert dus veel meer cash dan het nodig heeft en dit geld komt naar de aandeelhouder toe via een dividend dat afgelopen jaar met 7,6% omhoog is gegaan en nu een rendement geeft van 3,1%. Via de inkoop van eigen aandelen is daarnaast over de afgelopen twee jaar 5,5% van het uitstaande aandelenkapitaal verdwenen.

En BAE heeft ook nog een defensieve, want lage waardering. Over de afgelopen maand is het aandeel met 7% gedaald, waarmee de verhouding tussen de totale vrije kasstroom en de totale beurswaarde is uitgekomen op 7,2%. Het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar was 4,6%. De oorlog in Oekraïne en de alsmaar oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en China hebben niet weten te voorkomen dat de waardering tientallen procenten lager is dan gemiddeld. De reden is waarschijnlijk dat beleggers hun aandacht richten op aandelen die meer in het nieuws zijn gekomen, zoals Rheinmetall met zijn bekende Leopards tanks. 

Ik vind dit daarom een mooi moment om BAE Systems in de Defensieve portefeuille op te nemen. Dat gebeurt tegen een weging van 4%, de standaard weging in de portefeuille. De positie is daarmee groot genoeg om resultaat in het totaalrendement te zien als het aandeel goed presteert, maar klein genoeg om de portefeuille niet jaren op achterstand te zetten als het misgaat. 

De cash daalt hiermee van 41% naar 36% en het aandelenbelang neemt toe van 31% naar 35%. Goud heeft een weging van 23%, grondstoffen van 3% en obligaties van 25%

De uitschieters

De Defensieve portefeuille steeg afgelopen week naar de hoogste stand voor 2023 (+3,4%). Het best presterende aandeel is Microsoft, dat door de doorbraak bij het brede publiek van kunstmatige intelligentie dit jaar met 40% is gestegen. De reden dat wij niet ingrijpen, is dat Microsoft op dezelfde koers noteert als in 2021. De huidige stijging zie ik als de koersdaling van 2022 die weer volledig is goedgemaakt.

Microsoft draait al jaren geweldig. De nettowinst is over de afgelopen vijf jaar gestegen met 34% per jaar. Voor de komende jaren zet Microsoft sterk in op de toepassing van AI om verder te groeien. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld AI-toepassingen aan via het cloudplatform Azure en op een groeiend aantal andere plekken. Ik denk dat de flinke groei van Microsoft nog lang niet voorbij is. 

Chevron

Onderaan de ranglijst staat over 2023 Chevron (-13,4%). De positie zit pas anderhalf jaar in de portefeuille en staat inclusief de recente daling nog altijd 39% hoger dan toen we het oliebedrijf opnamen. Niet alleen suggereren steeds meer ontwikkelingen dat het olietijdperk langer gaat duren dan de meeste mensen denken, ook worden nieuwe records bereikt in sectoren die veel afgeleide producten van olie gebruiken, zoals de luchtvaart.

Op 26 mei werd bijvoorbeeld een nieuw record geboekt van het aantal vliegtuigen dat tegelijkertijd in de lucht waren: 22.000. De dag ervoor was er al een record voor het aantal vluchten in 24 uur: 253.000 stuks. De prognose was een jaar geleden nog dat deze aantallen pas in 2025 gehaald zouden worden.

Terwijl de consumptie van olie records blijft bereiken, dalen de wereldwijde olievoorraden. Deze liggen in 2023 ruim onder de gemiddelde voorraden van de afgelopen vijf jaar. Het is een kwestie van tijd voordat de olieprijs stijgt en het aandeel Chevron hiervan profiteert. 

De auteur heeft een long positie in: iShares Physical Gold ETC, Chevron, iShares Diversified Commodity Swap ETF en Rheinmetall.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ