Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
houden

Actueel advies

HSBC | Mooi dividendaandeel door gewaagde strategie naar ‘kopen’

0 0 Leestijd ongeveer

HSBC gaat de geografische focus verder aanscherpen. Het vooruitzicht van een iets hoger groeitempo en de aantrekkelijke waardering, wegen zwaarder dan het politieke risico.

HSBC is een van de grootste banken ter wereld, met een balansvermogen van bijna $3000 mrd en activiteiten in 62 landen. Schaalgrootte is meestal een voordeel in de financiële wereld. De brede waaier van activiteiten maakte HSBC echter ook gevoelig voor allerlei soorten tegenvallers. De afgelopen jaren hebben overheden witwasonderzoeken aangekondigd bij activiteiten in onder meer Australië, Hongkong, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Sinds de bank ruim tien jaar geleden een Amerikaanse boete van bijna $2 mrd kreeg voor het witwassen van honderden miljoenen voor drugskartels, zijn beleggers heel gevoelig voor dit soort signalen.

Een andere bron van onrust is de grote positie in China. Samen met Hongkong is dat land goed voor ruim 40% van de totale winst. Toen de spanning tussen China en het westen enkele jaren geleden opliep, waren beleggers ongerust dat het land delen van de bank zou nationaliseren of heel streng zou reguleren.

Silicon Valley Group en strategische terugtrekking

Dit jaar trekt HSBC voornamelijk de aandacht door de overname van de Britse tak van de failliete Silicon Valley Bank en onlangs ook door het bericht dat de geografische focus verder wordt aangescherpt. De afgelopen jaren werd al overeenstemming bereikt over de verkoop van de Franse en Canadese activiteiten.

In zijn eerste interview vertelde de onlangs aangestelde financieel topman Georges Elhedery dat HSBC overweegt om zich uit minstens twaalf landen terug te trekken, zonder daarbij namen te noemen. Daarbij ligt de focus waarschijnlijk vooral op Latijns-Amerika, waar de resultaten de afgelopen jaren achterblijven.

HSBC in cijfers 2023 (prognose) 2022
Totale baten $65,0 mrd $51,7 mrd
Bedrijfsresultaat $34,0 mrd $17,5 mrd
Nettowinst $26,0 mrd $14,8 mrd

De geleidelijke herpositionering is minder riskant dan een grote reorganisatie. Bovendien krijgt de bank zo ruimte om meer te investeren in landen met goede groeivooruitzichten. Op de beurs krijgt HSBC bepaald niet het voordeel van de twijfel. Het aandeel wordt verhandeld voor 5,8 maal de verwachte winst in 2023. Voor grote, internationale banken ligt die verhouding gemiddeld op net iets meer dan 7.

Aandeel HSBC naar ‘kopen’

Als HSBC net als vorig jaar iets meer dan de helft van die winst uitkeert, levert dat een dividendrendement op van 7,6%. Dat is een mooie bonus om de geografische herpositionering af te wachten. Het interview van Elhedery geeft de doorslag om het advies voor het aandeel HSBC bij te stellen naar ‘kopen’.

Geen steun voor splitsen
Het voornemen om zich terug te trekken uit een groep landen, gaat Ping An, de Chinese verzekeraar die met een belang van 8,3% de grootste aandeelhouder is van HSBC, niet ver genoeg. Op de aandeelhoudersvergadering in april diende Ping An een resolutie in om de bank in twee delen te splitsen: het relatief snelgroeiende China, en de rest van de wereld.

Het voorstel haalde minder dan 20% van de stemmen: veel minder dan de 75% die nodig was om de opsplitsing in gang te zetten. Hoewel de ruime overwinning topman Noel Quinn volop gelegenheid geeft om zelf de strategische koers uit te zetten, moeten beleggers er rekening mee houden dat het politiek risico wat hoger ligt dan bij veel andere bankaandelen.

Aandeel HSBC Kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!