Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Portefeuilles Stephen Hendriks, 31 mei 2023 13:41

Pensioenportefeuille | Een keer verkopen en een deepvalue-aankoop

0 0 Leestijd ongeveer

Alle vermogenscategorieën van de portefeuille staan dit jaar in de plus, al valt de winst van het aandelensegment wel wat tegen. We voeren een aandelenwissel door.

Sinds de laatste update van begin april is het rendement van de Pensioenportefeuille iets verder opgelopen, tot 2,7% over heel 2023. Alle vermogenscategorieën van de portefeuille staan in tegenstelling tot vorig jaar op winst.

Vorig jaar verloor het aandelensegment, het belangrijkste bestanddeel van de portefeuille, 11,5%. Dat was een beter resultaat dan de -12,8% (in euro’s) van de MSCI All Country World Index. Deze index van aandelen uit ontwikkelde en opkomende landen is dit jaar al 8,9% opgelopen en de winst van het aandelensegment van de Pensioenportefeuille blijft daar met 3,7% duidelijk bij achter. Dat is een wat tegenvallend resultaat.

SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF

De slechtst presterende aandelenpositie dit jaar, met een verlies van 5,6% in euro’s, is de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF. In het vorige moeizame jaar was deze ETF van Amerikaanse dividendaristocraten nog de absolute uitblinker in de portefeuille. Ik heb echter geen zorgen over deze ETF in het huidige beursklimaat, waarin de ontwikkeling van de S&P500 Index vrijwel volledig – en hopelijk tijdelijk – door een handjevol technologie-aandelen wordt bepaald. In zo’n zeer scheef getrokken beursklimaat gedijt de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF slecht.

Dat geldt ook voor onze andere Amerikaanse aandelenpositie, het Dodge & Cox U.S. Stock Fund. In euro’s gemeten staat dit beleggingsfonds – dat een veel kleinere weging in de technologiesector heeft dan de S&P500 Index – bijna 1% in de min.

Defensieve strategie

De Pensioenportefeuille telt verschillende aandelenposities die zijn gekozen vanwege hun afwijkende samenstelling ten opzichte van de benchmark. Uiteindelijk moet het afwijkende beleggingsbeleid van deze fondsen tot een beter rendement dan dat van de benchmark leiden. In het geval van de Dividend Aristocrats ETF en het Dodge & Cox U.S. Stock Fund is de achterblijvende prestatie – ten opzichte van de S&P500 Index – goed verklaarbaar en zeker nog niet zorgwekkend. Ik heb vijf jaar geleden doelbewust gekozen voor een meer defensieve strategie voor de toen al vrij hoog gewaardeerde Amerikaanse aandelenmarkt. Achteraf gezien misschien niet de beste keus, al is een jaarlijks gemiddeld rendement van zo’n 9% op deze beide posities – drie procentpunt per jaar minder dan de S&P 500 Index – niet verkeerd.

We hebben in totaal vijf posities in Europese aandelen, waarvan een smallcap-ETF en een sector-ETF (olie & gas). Van de drie overige Europese aandelenposities zijn de prestaties van het Comgest Growth Europe Fund het meest uitgesproken. Afgelopen jaar bleef dit in groei-aandelen beleggende fonds ver achter bij de MSCI Europe Index maar op de langere termijn zijn de prestaties juist veel beter dan die van de brede Europese beursindex.

Dat laatste kan niet worden gezegd van het rendement sinds opname in de portefeuille van het Robeco Europe Conservative Equities Fund en het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund. De prestaties van deze twee fondsen zijn zeker niet dramatisch slecht maar wel dusdanig dat een heroverweging van de positie van deze twee fondsen in de portefeuille op zijn plaats is.

Comgest Growth Emerging Markets Fund verkocht

Voor het Comgest Growth Emerging Markets Fund is die heroverweging al gemaakt. Dit Comgest-fonds blijft sinds opname in de Pensioenportefeuille medio januari 2017 zwaar achter bij de MSCI Emerging Markets Index. Vooral 2021 was een extreem zwak jaar voor dit fonds, waarvan het management sinds oktober 2021 al veranderingen onderging.

Dit jaar is bovendien het hoofd Opkomende Markten bij Comgest vertrokken. Daarmee zijn de meeste beheerders van dit fonds, sinds de aankoop ervan begin 2017, verdwenen. Onbekendheid met het nieuwe management maakt mij wat voorzichtiger en we hebben dan ook besloten onze positie in dit fonds te verkopen.

Schroder ISF Global Recovery Fund gekocht

In de komende weken zullen we waarschijnlijk verschillende mutaties doorvoeren. Een daarvan doen we echter al deze week. We nemen een positie in het Schroder ISF Global Recovery Fund in, waarvan we een van de geestelijk vaders, Nick Kirrage, al langere tijd volgen. Dit fonds heeft een zeer specifieke strategie, het beleggen in aandelen waarvan de koers of winstgevendheid tijdelijk flink onder druk is gekomen. Ook dit fonds is lange tijd fors achtergebleven bij de benchmark omdat beleggen in dergelijke ‘deep value’-aandelen een lange periode van impopulariteit heeft gekend. Het fonds biedt echter een goede aanvulling op onze bestaande posities in aandelen uit ontwikkelde landen.

De portefeuille telt 53 herstelkandidaten uit vooral de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland en Frankrijk met een gemiddelde koers-winstverhouding van 10,2 en een dividendrendement van 3,7%. Onder de tien grootste posities van het Schroders-fonds bevinden zich uit de gratie geraakte aandelen als Intel, BT Group, Continental, Mohawk Industries en Stanley Black & Decker. De mutaties worden doorgevoerd op de slotkoersen van woensdag 31 mei.

De auteur heeft een positie in de iShares Core MSCI EM IMI ETF

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ