Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Tip van de Week Beleggers Belangen, 30 mrt 2023 11:42

Aandeel van mijnbouwbedrijf klaar voor een flink herstel

0 0 Leestijd ongeveer

Deze tip is een kansrijk koper- en edelmetalenbedrijf met een legendarische hoofdaandeelhouder. De versnelde ontwikkeling van een belangrijk koperproject beperkt het neerwaartse risico.

McEwen Mining kwam in 2019 in een neerwaartse spiraal terecht door opeenvolgende operationele tegenslagen. De ontgoochelende productiecijfers en dalende goud- en zilverprijzen zorgden voor aanhoudende verliezen. Het aantal uitstaande aandelen steeg sinds eind 2016 met ruim 50%. In juli 2022 volgde een omgekeerde aandelensplitsing (tien bestaande aandelen in ruil voor een nieuw aandeel) om de Amerikaanse beursnotering op NYSE te behouden. Oprichter Robert McEwen zoekt eerherstel.

De Canadees Robert McEwen (17,3% van de uitstaande aandelen) is een levende legende in de goudmijnsector. Hij richtte in 1994 Goldcorp op, dat onder zijn vleugels uitgroeide van een beurswaarde van $50 mln tot $8 mrd. Daarna richtte hij in 2012 McEwen Mining op, een fusie van US Gold en Minera Andes.

Bekijk ook het dossier beleggen in grondstoffen

McEwen investeerde als hoofdaandeelhouder in totaal al $220 mln in het bedrijf, waarvan $40 miljoen bij de oprichting van McEwen Copper in juli 2021. Het doel van dit dochterbedrijf is om de verborgen waarde van de koperactiva van McEwen Mining, Los Azules in Argentinië en Elder Creek in de Verenigde Staten, versneld naar boven te halen.

Van problemen naar verhogingen

Het bedrijf pakt de productieproblemen aan en wil meer exploratiesuccessen gaan boeken. Vooralsnog verloopt dit nog met horten en stoten. McEwen Mining heeft sinds het beëindigen van de productie in de El Gallo-mijn vorige zomer in Mexico drie mijnen in productie (een belang van 49% in San José in Argentinië, Fox Complex in Canada en Gold Bar in de Verenigde Staten) en twee projecten in ontwikkeling (uitbreiding Fox Complex en Fenix, in de buurt van El Gallo).

De jaarproductie strandde vorig jaar op 133.300 troy ounce goudequivalenten (GE), een daling met 13,7% tegenover 2021. Dat cijfer lag onder de al verlaagde vork van 134.600 à 141.600 troy ounce GE, door een onverwachte productiedaling op het jaareinde in het Fox Complex. De mijn kampt met problemen in de verwerkingsmolen, maar door aanpassingen in het werkproces wordt de capaciteit in 2023 opgedreven. De productie bedroeg in 2022 36.650 troy ounce GE (+21,9% tegenover 2021) tegen totale productiekosten van $1465 dollar per troy ounce (+0,3%).

Door goede exploratieresultaten ligt een plan op tafel om de productie op te trekken tot 80.000 troy ounce GE tegen totale productiekosten van $1250 per troy ounce. Gold Bar in Nevada produceerde een tegenvallende 26.620 troy ounce GE (-39% tegenover 2021) tegen productiekosten van $1989 per troy ounce (+13%). Een andere mijncontractor en hogere ertsgraden zullen de productie in 2023 optrekken tot 42 à 48.000 troy ounce GE tegen 15% lagere productiekosten. Er wordt verder geëxploreerd om de levensduur te verlengen. In San José tot slot zakte de productie met 10% tot 69.130 troy ounce GE tegen 6,9% hogere productiekosten.

Voor 2023 wordt op een bijdrage gerekend van 66 à 74.000 troy ounce GE. Op groepsniveau geeft dit 150 à 170.000 troy ounce GE. Netto was er vorig jaar een verlies van $81,1 mln (56,7 miljoen in 2021), voornamelijk door de toegenomen activiteiten in het Los Azules koperproject in Argentinië.

Beloftevol koperproject

De versnelde ontwikkeling van Los Azules is de tweede katalysator voor een ommekeer. McEwen Copper haalde in 2021 en 2022 tegen $10 per aandeel in drie stappen $81,9 mln op, waarvan Robert McEwen $40 mln op zich nam, maar ook Nuton, een technologiebedrijf van Rio Tinto, investeerde $25 mln. Een transformerende stap voor het negende grootste koperproject in ontwikkeling.

McEwen ontwikkelt met de nieuwste ontginningstechnieken van Nuton plannen voor een maximaal productieve en milieuvriendelijke kopermijn. Parallel wordt met succes fors geëxploreerd. In het tweede kwartaal komt er een update van de voorlopige haalbaarheidsstudie uit 2017.

In februari volgde een nieuwe kapitaalsinjectie door Nuton van $30 mln, tegen $19 per aandeel McEwen Copper. Nog beter nieuws was dat ook Stellantis, de vierde grootste autoproducent ter wereld, $140 mln investeerde. Daarmee is de geplande aparte beursnotering voorlopig van de baan en is er voldoende geld om de definitieve haalbaarheidsstudie in 2024 af te werken.

McEwen Mining bouwde tijdens de financiering zijn belang in McEwen Copper af van 68 naar 51,9%. Met de netto-opbrengst van $48 mln wordt de schuldpositie met $25 mln verlicht tot $40 mln en kan zonder kapitaalverhoging de eerste fase van het Fenix project in Mexico met een verlaagd budget van $12 mln worden gebouwd. Dat project zal in de eerste zes jaar gemiddeld circa 20.000 troy ounce goud produceren. Vorig jaar nam Rio Tinto ook een optie op een belang van 60% in Elder Creek.

Aandeel McEwen Mining nu stabiel en aantrekkelijk 

Op basis van de laatste financieringsronde dekt het belang in McEwen Copper $5,7 per aandeel McEwen Mining. De instap van Rio Tinto en Stellantis is transformerend voor het Los Azules-project. Het herstel van het aandeel McEwen Mining van de afgelopen maanden reflecteert die doorbraak nog maar gedeeltelijk.

We zien dus verder opwaarts potentieel op basis van Los Azules. De edelmetalenproductie krijgt nauwelijks waarde, maar het operationele herstel is er wel degelijk en zal zeker bij een verdere stijging van de edelmetalenprijzen een versnelling hoger schakelen. We verwachten dat zelfs zonder significante stijging van de goudprijs het aandeel de komende twaalf maanden richting $12 tot $15 kan stijgen.

  • Ticker |  MUX US
  • ISIN |  US58039P3055

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ