Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 28 feb 2023 15:00

SBM Offshore | Maritiem ondernemer ziet sterke marktvraag

0 0 Leestijd ongeveer

Met een recordorderboek en tientallen potentiële nieuwe projecten blijven de vooruitzichten voor SBM Offshore ondanks extra kostendruk uitstekend.

Vorig jaar heeft SBM Offshore zijn omzet met 47% weten op te voeren naar $3,3 mrd. De sterke stijging was vooral te danken aan de divisie Turnkey, waar de omzet verdubbelde door de aanbouw van zes nieuwe drijvende olieproductie- en opslagplatforms (FPSO’s). Bij de leasevloot steeg de omzet met 17%. De ebitda kwam uit op een recordniveau van $1,0 mrd, een toename van 19% vergeleken met 2021. Dit lag in lijn met de marktverwachtingen.

Per aandeel daalde de onderliggende nettowinst met 6% naar $0,65, onder de gemiddelde schatting van analisten van $0,85 per aandeel. Zonder de afboeking op de FPSO Cidade de Anchieta, die kampte met olielekkage, bedraagt de winst per aandeel circa $1,10.

SBM Offshore sleepte een grote order in de wacht voor een FPSO voor ExxonMobil in Guyana, waardoor het orderboek tot een nieuwe recordhoogte steeg van $30,5 mrd. Het bedrijf ziet in de periode 2023-2025 nog 35 potentiële FPSO-projecten op de markt komen en wil minstens twee nieuwe orders per jaar binnenhalen. Bij de huidige FPSO’s in aanbouw heeft het te maken met oplopende kosten, mede veroorzaakt door het strenge coronabeleid in China en de Oekraïne-oorlog. Per saldo blijven de marges echter goed, zo stelt SBM Offshore.

Wel geeft de onderneming een enigszins voorzichtige outlook af. Bij een omzet van ruim $2,9 mrd komt de ebitda naar verwachting uit op meer dan $1 mrd. Aangezien China zijn zero-covid-beleid inmiddels heeft laten varen en de druk op de logistieke keten afneemt, is de kans aanwezig dat SBM Offshore zijn outlook in de loop van het jaar wederom opwaarts bijstelt.

Aandeel SBMO op ‘kopen’

De aanzwellende kasstroom in de leasevloot zal voor een deel naar de aandeelhouders terugvloeien. Het dividend komt alvast 10% hoger uit op $1,10 per aandeel. Bij een dividendrendement van 7,9% en een k/w van 12,6 blijft het aandeel SBM Offshore aantrekkelijk gewaardeerd en koopwaardig.

*Auteur heeft een positie in SBM Offshore.

Jaarcijfers in mln $ 2022 2021
Omzet 3288 2242
Ebitda 1010 849
Nettowinst 115 126

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ